Догори
Дати відгук

Львівське подружжя створило міську мініферму мікрогріну: у 5-40 разів більше користі

Мікрозелень містить більше поживних речовин, ніж її до­рослі аналоги.

3 хв на прочитання01 Лютого 2022, 13:36
Фото зі сімейного архіву родини Остапенків Фото зі сімейного архіву родини Остапенків
Поділитись:

Подружжя Анастасії та Андрія Остапенків  рік тому створило міську мініферму мікрогріну Go green. Для цього винаймає приміщення площею близь­ко 50 кв. м, де встановлено спеціальні стелажі з контей­нерами. Поки що не всі вони заповнені, але поступово кількість порожніх ємностей меншає. Наразі тут тягнуть­ся до світла пагінці гороху, соняшнику, гірчиці, редиски зеленої, фіолетової, крес-салату, руколи, броколі, ци­булі, кольрабі фіолетової, кінзи, люцерни тощо.

«Тепер люди дбають про своє здоров’я. Тому наша сім’я переконана, що не­має нічого кориснішого, ніж вирощена власноруч зелень»,розповідають Остапенки.

Ідея виникнення такої структури належить Андріє­ві, котрий має досвід роботи у сільському господарстві в Англії, де він працював 15 років. Окрім того, він понад 18 років є вегетаріанцем: виключив зі свого раціону м’ясо – спожи­ває лише рослинну їжу.

«Відомо, що мікрозелень містить у 5-40 разів більше поживних речовин, ніж її до­рослі аналоги. Тож, аби на­ситити організм, вистачить значно менше паростків», – каже чоловік.

В Остапенків склався чіт­кий розподіл праці: Андрій вирощує продукцію, а дру­жина займається менедж­ментом.

«Мікрозелені необхідні певні умови, адже сіянці роз­міщені дуже густо. Слід до­тримуватися режиму поливу та освітлення (упродовж 17 годин на добу). Використовуємо три типи субстрату: кокосовий, лляні килимки та агровату. Підбира­ємо його залежно до потреб рослин», – зазначає господар.

Мікро­грін підкреслить смак страв і додасть їм вишуканості. Крім того, він використовується під час приготування кана­пок, супів, салатів, м’ясних та рибних страв». За словами ентузіастів, мікрозелень справді незамін­на в раціоні. Тому рекомен­дують її усім.

«Якщо ви ще не куштували мікрозелені, то варто розпо­чати з паростків гороху – ніж­них, солодкуватих, що смаком нагадують молодий горошок. Вони мають гарний вигляд при подачі, підходять до будь-яких страв, дуже подобаються ді­тям», – радить Анастасія. А ще пропонує спробувати пагінці редиски – свіжі, соковиті, ко­трі пахнуть весною. Масивні зелені листочки і кольорові ніжки роблять їх універсаль­ною окрасою столу.

Людям, які цікавлять­ся здоровим харчуванням, Остапенки пропонують набір для вирощування вдома.

До слова, садівник вирощує екзотичні рослини в теплиці, поруч з будиночком у спальному районі на Буковині.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.