- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Львівське подружжя створило міську мініферму мікрогріну: у 5-40 разів більше користі
Львівське подружжя створило міську мініферму мікрогріну: у 5-40 разів більше користі
Мікрозелень містить більше поживних речовин, ніж її дорослі аналоги.
Подружжя Анастасії та Андрія Остапенків рік тому створило міську мініферму мікрогріну Go green. Для цього винаймає приміщення площею близько 50 кв. м, де встановлено спеціальні стелажі з контейнерами. Поки що не всі вони заповнені, але поступово кількість порожніх ємностей меншає. Наразі тут тягнуться до світла пагінці гороху, соняшнику, гірчиці, редиски зеленої, фіолетової, крес-салату, руколи, броколі, цибулі, кольрабі фіолетової, кінзи, люцерни тощо.
«Тепер люди дбають про своє здоров’я. Тому наша сім’я переконана, що немає нічого кориснішого, ніж вирощена власноруч зелень», – розповідають Остапенки.
Ідея виникнення такої структури належить Андрієві, котрий має досвід роботи у сільському господарстві в Англії, де він працював 15 років. Окрім того, він понад 18 років є вегетаріанцем: виключив зі свого раціону м’ясо – споживає лише рослинну їжу.
«Відомо, що мікрозелень містить у 5-40 разів більше поживних речовин, ніж її дорослі аналоги. Тож, аби наситити організм, вистачить значно менше паростків», – каже чоловік.
В Остапенків склався чіткий розподіл праці: Андрій вирощує продукцію, а дружина займається менеджментом.
«Мікрозелені необхідні певні умови, адже сіянці розміщені дуже густо. Слід дотримуватися режиму поливу та освітлення (упродовж 17 годин на добу). Використовуємо три типи субстрату: кокосовий, лляні килимки та агровату. Підбираємо його залежно до потреб рослин», – зазначає господар.
Мікрогрін підкреслить смак страв і додасть їм вишуканості. Крім того, він використовується під час приготування канапок, супів, салатів, м’ясних та рибних страв». За словами ентузіастів, мікрозелень справді незамінна в раціоні. Тому рекомендують її усім.
«Якщо ви ще не куштували мікрозелені, то варто розпочати з паростків гороху – ніжних, солодкуватих, що смаком нагадують молодий горошок. Вони мають гарний вигляд при подачі, підходять до будь-яких страв, дуже подобаються дітям», – радить Анастасія. А ще пропонує спробувати пагінці редиски – свіжі, соковиті, котрі пахнуть весною. Масивні зелені листочки і кольорові ніжки роблять їх універсальною окрасою столу.
Людям, які цікавляться здоровим харчуванням, Остапенки пропонують набір для вирощування вдома.
До слова, садівник вирощує екзотичні рослини в теплиці, поруч з будиночком у спальному районі на Буковині.