Догори
Дати відгук

Лонг-ковід: порушення кровопостачання мозку може бути причиною затьмарення свідомості — науковці

Коронавірус — не єдина вірусна інфекція, яка пошкоджує мозок у такий спосіб.

2 хв на прочитання26 Лютого 2024, 01:21
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Проблеми з пам'яттю та концентрацією уваги є поширеними симптомами тривалого перебігу COVID-19. Згідно з дослідженням, однією з причин цього є порушення кровопостачання мозку. Про це розповідає Die Zeit.

Лікарі знайшли фізичну причину так званого мозкового туману у пацієнтів із лонг-ковідом. Згідно з нею, вірусна інфекція викликає порушення в системі кровопостачання мозку. Це призводить до помутніння свідомості, що ускладнює планування, запам'ятовування та концентрацію уваги пацієнтів, які одужали.

Дослідницька група під керівництвом Метью Кемпбелла з Трініті-коледжу Дубліна і Коліна Догерті з лікарні Святого Джеймса в Дубліні продемонструвала, що кровоносні судини пацієнтів стали більш проникними після коронавірусної інфекції і менш здатними захищати мозок від патогенів, токсинів та інших речовин, що містяться в крові. Свої висновки дослідники опублікували в журналі Nature Neuroscience.

«Уперше ми змогли показати, що негерметичні кровоносні судини в мозку людини разом із гіперактивною імунною системою можуть бути основною причиною помутніння свідомості, пов'язаного з лонг-ковідом», — сказав Кемпбелл. Він та його колеги вже почали досліджувати цю форму помутніння свідомості, також відому як мозковий туман, проаналізувавши зразки крові 76 пацієнтів із коронавірусом у лікарні Сент-Джеймс на початковій фазі пандемії корони в березні та квітні 2020 року. Вони виявили підвищений рівень білка S100-Beta, який, серед іншого, є маркером порушення гематоенцефалічного бар'єру.

Кемпбелл, Догерті та їхні колеги переконані, що коронавірус — не єдина вірусна інфекція, яка пошкоджує мозок у такий спосіб.

«Отримані результати, ймовірно, змінять наше розуміння та лікування поствірусних неврологічних захворювань», — каже Догерті. В останні роки було показано, що при багатьох неврологічних захворюваннях — таких як розсіяний склероз (РС) — вірусна інфекція, ймовірно, є пусковим фактором захворювання, йдеться в прес-релізі Трініті-коледжу. Наразі автори дослідження вивчають роль, яку відіграє гематоенцефалічний бар'єр.

Коронавірусна інфекція може призвести до стійких проблем зі здоров'ям, для яких був придуманий термін Long COVID. Симптоми включають втому, запаморочення та проблеми з концентрацією уваги.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора