Догори
Дати відгук

Ліцензії на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами: що змінилось

Сьогодні починається нова ера за новими правилами гри у сфері управління відходами.

3 хв на прочитання09 Січня 2024, 18:24
Ліцензії на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами Ліцензії на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами
Поділитись:

Реформа управління відходами в Україні є важливою і по-справжньому історичною подією. Адже вона передбачає наближення до європейських стандартів, використання сучасних підходів до збору, сортування, переробки та утилізації відходів. Її успішне впровадження сприятиме збереженню природних ресурсів, зменшенню забруднення довкілля, та розвитку циклічної економіки.

В Україні офіційно стартувала реформа управління відходами. Початок їй дав Закон України «Про управління відходами», який набув чинності 9 липня 2023 року. Відповідно до нього, в Україні:

  • впроваджується ієрархія управління відходами, пріоритетними напрямками якої є запобігання утворенню відходів, їхнє повторне використання та відновлення (рециклінг), і лише потім – видалення, у т.ч. захоронення на полігонах, які відповідають вимогам екологічної безпеки,
  • планування системи управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях,
  • запровадження системи розширеної відповідальності виробника,
  • поступове створення сучасної інфраструктури та об’єктів збирання та оброблення відходів,
  • удосконалення процесів управління відходами, у т.ч. ліцензійної й дозвільної системи, інформаційного забезпечення у сфері управління відходами.

Цей закон спрямований на введення нормативно-правового регулювання в галузі управління відходами, що відповідає вимогам відповідних директив ЄС. Головна його мета - поліпшення стану навколишнього середовища та створення необхідної інфраструктури для управління відходами.

Зважаючи на постійні випробування для нашого довкілля через небезпечні відходи різного роду, було прийняте рішення про необхідність боротьби з недобросовісними компаніями, що отримували гроші за утилізацію, після якої небезпечні відходи знаходили у місцях, які для них явно не передбачені. І так звана "утилізація на папері", чим часто міг грішити український бізнес, з прийняттям закону стала неможливою. 

Тож Закон, серед іншого, націлений на встановлення «єдиних правил гри» для бізнесу, що здійснює операції з управління відходами. Так, у п.4. прикінцевих та перехідних положень до згаданого Закону вказується обов’язок суб’єктів господарювання у сфері управління небезпечними відходами, що здійснюють збирання та оброблення небезпечних відходів, отримати ліцензію на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами протягом шести місяців з моменту набрання чинності цього Закону.

Іншими словами, цей строк сплинув сьогодні, 9 січня 2024 року.

Та найголовнішим є те, що для отримання ліцензії потрібно пройти передліцензійну перевірку, тобто продемонструвати свої матеріально-технічні можливості щодо операцій з оброблення відходів і саме для  недобросовісних суб’єктів господарювання  це стало кісткою в горлі, яку вони не зможуть проковтнути, якщо не почнуть грати за новими правилами. Адже раніше такого не було, суб’єкти господарювання спочатку отримували ліцензію на провадження своєї господарської діяльності, а через певний час (який не був визначений законом) профільне міністерство їх перевіряло  щодо дотримання вимог ліцензійних умов. Тепер у разі не підтвердження своєї спроможності суб’єктом господарювання управляти заявленими  небезпечними видами відходів, стає неможливим отримати ліцензію.

Тобто, ця реформа має поставити крапку в тому, щоб ми не спостерігали більше відходи на березі річок, лісопосадок, звалищах та інших непридатних для цього місць та дасть можливість розвиватися добросовісному бізнесу, а  державі - прослідковувати ланцюжок від утворювача до утилізатора та чітко розуміти кількість утворених в державі відходів, а також впроваджувати новітні технології щодо управління відходами (їх повторне використання).

Підсумовуючи, зазначимо, що реформа управління відходами є досить непростою, але водночас потрібною, особливо в такі часи, коли довкілля потерпає від різного негативного впливу. Маємо надію, що це врегулювання дасть позитивні зміни для майбутнього країни, адже запасної  в нас немає.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.