Догори
Дати відгук

Лікарі розповіли, як підготуватися до сезонної алергії

Щорічна недуга періоду цвітіння рослин має свої слабкості

3 хв на прочитання17 Березня 2021, 07:33
Як підготуватися до сезонної алергії Як підготуватися до сезонної алергії
Поділитись:

З’явившись уперше, симптоми полінозу (сезонна алергія) повторюються щороку і зникають лише після закінчення цвітіння причинних рослин. Адже виникає захворювання унаслідок алергічної реакції на пилок.

– Свербіння у носі та інші симптоми полінозу найбільш інтенсивно виражені вранці, у період максимальної концентрації пилку в повітрі. У розпал сезону цвітіння причинних рослин у хворих можуть також спостерігатися загальні симптоми: дратівливість, підвищена втомлюваність, відсутність апетиту, депресія, схуднення тощо, – розповідає «Погляду» лікар алерголог-імунолог, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ Наталія Каспрук.

За словами пані Наталії, є декілька ефективних способів порятунку від набридливої недуги.

По-перше, необхідно розпочинати готуватися до періоду полінозу завчасно.

Метод, який може вилікувати сезонну алергію, – це Специфічна імунотерапія (СІТ). За даними медичної літератури, його ефективність складає 80-90%. Суть методу полягає у тому, що спочатку виявляють рослини, пилок яких заподіює неприємні симптоми. Потім виготовлені з них алергени вводять в організм, починаючи з дуже малих доз, поступово збільшуючи їх. Таким чином «привчають» імунну систему реагувати на пилок. СІТ проводять декілька років.

При цьому потрібно орієнтуватися на календар цвітіння рослин:

– з березня по травень цвітуть дерева та кущі (береза, дуб, каштан, клен, горіх, тополя, вільха, ліщина);

– з червня по липень – костриця, тимофіївка, тонконіг, пирій, пшениця, кукурудза, соняшник.

– з середини літа по жовтень – полин, лобода, амброзія.

Ці терміни цвітіння можуть змінюватися залежно від погоди. Тож приблизно за 2-3 тижні до початку «свого сезону» варто звернутися до лікаря, який призначить відповідні ліки, що запобігають початку алергічної реакції і дозволять зменшити симптоми захворювання.

По-друге, ваша оселя має стати «чистою зоною». Надійний захист від рослинних алергенів – кондиціонер та інші очисні системи. Також не треба забувати про такі прості речі, як щоденне вологе прибирання, щільно закриті вікна, душ після кожного перебування надворі, зміна одягу.

По-третє, від деяких звичок слід відмовитися. Ранкові пробіжки в суху вітряну погоду, відпочинок на природі, робота на дачній ділянці, прогулянки в парку на деякий час треба відкласти. У період полінації краще не зловживати кавою, міцним чаєм, спиртними напоями. Також при алергії на пилок рослин може виникнути непереносимість деяких харчових продуктів (щодо можливості перехресної переносимості запитайте у лікаря). З цієї ж причини краще відмовитися від лікування фітопрепаратами.

До речі, науковці пояснили, як знизити кров’яний тиск допоможе доступний напій. 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.