Догори
Дати відгук

Лікар розповіла як уникнути укусів кліщів

У разі укусу без консультації сімейного лікаря не обійтися.

4 хв на прочитання18 Травня 2021, 23:29
Кліщ Кліщ
Поділитись:

З приходом тепла активізувались кліщі, які можуть спровокувати виникнення хвороби Лайма. Про це розповіла завідувачку відділення Львівської обласної інфекційної лікарні , к.м.н Віра Гнатюк, пише ZAXID.NET.

Вона дала  п’ять порад, які допоможуть розминутися з кліщами.

  1. Якщо плануєте виїзд на природу, заздалегідь подбайте про відповідний одяг. Він повинен максимально закривати тіло: сорочку чи блузку краще одягнути на довгий рукав, штани заправити у шкарпетки. Взуття краще взяти закрите. Хустина чи капелюх також зайвими не будуть. Одяг краще обирати світлого кольору, бо на ньому ви швидше помітите кліща.
  2. На відкриті частини тіла нанесіть репелент (продаються у торгових мережах), який відлякує кліщів.
  3. Для відпочинку обирайте сонячне місце на відкритих галявинах, подалі від кущів і високої трави.
  4. Якщо прогулюєтеся парком чи лісом, то йдіть посередині стежки, подалі від кущів.
  5. Під час і після повернення з відпочинку, уважно огляньте себе і близьких, бо відчути укус кліща складно. Одяг, у якому були на природі, краще зняти у коридорі, випрати і випрасувати, бо витрушування не завжди допоможе позбутися кліща. Якщо на прогулянці з вами був собака, то огляньте і його.

«Якщо виявили на тілі кліща, найкраще під’їхати в найближчий медичний заклад, щоб там правильно його зняли. Але не відкладати візит на завтра, а їхати відразу, як тільки виявили непроханого гостя, бо час присмоктування кліща впливає на ймовірність розвитку захворювання. Що менше кліщ буде на тілі, то менший ризик захворіти на хворобу Лайма», – каже Віра Гнатюк.

Якщо медпункту поблизу нема, то спробуйте витягнути кліща самі. Обгорніть пальці бинтом чи марлевою серветкою і спробуйте викрутити його. Робіть це поволі, щоб витягнути всього кліща, а не його частину. Рану обробіть антисептиком, а руки добре помийте з милом.

Повідомте про цей випадок сімейного лікаря і впродовж трьох тижнів спостерігайте за станом здоров’я і місцем укусу. Якщо на місці укусу з’явилася еритема (червона пляма у вигляді кілець), а вона виникає у 50-60% випадків, значить, кліщ попався інфікований. Еритема зазвичай гаряча на дотик, болюча, часто супроводжується свербінням, форма її округла або овальна, рідше – неправильна.

Але і у цьому випадку панікувати не варто, хоч треба негайно йти до сімейного лікаря чи інфекціоніста. Хвороба Лайма добре піддається лікуванню антибіотиками. Головне, не задавнити хворобу.

Які аналізи і коли здати, щоб дізнатися є хвороба Лайма чи ні?

Якщо вкусив кліщ, то щоб дізнатися, інфікував він вас чи ні, можна здати кров на антитіла до бореліозу. Але інфекціоністка каже, що не варто бігти здавати аналізи вже наступного дня, вони ще нічого не покажуть, бо ще не встигнуть виробитися антитіла.

«Треба звернутися до сімейного лікаря чи лікаря-інфекціоніста і він скаже, які саме обстеження (вони називаються серологічні) треба зробити і в яких термінах. Від моменту присмоктування кліща до часу здачі аналізів має пройти, як мінімум, два тижні, раніше здавати аналізи не варто», – каже Віра Гнатюк.

Є ще альтернативний варіант – здати на аналіз кліща. Його можна здати того ж дня чи наступного, але він має бути цілий і живий. Після того, як його витягнула з тіла, кліща слід покласти у чисту суху банку і зав’язати марлею, щоб був доступ повітря.

«Це оптимальний варіант. Якщо у кліща нема борелій, то відпадає питання подальшого обстеження», – каже лікарка-інфекціоністка.

Аналіз крові на антитіла до борелій роблять як у державних, так і приватних лабораторіях. Вартість такого дослідження – плюс-мінус 200 грн.

Нагадаємо, що на Львівщині кожен четвертий укус кліща провокує хворобу Лайму.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання3 години тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання4 години тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання5 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання6 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання7 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання7 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання8 годин тому