Догори
Дати відгук

Лікар пояснив якими мають бути ковідна та постковідна  дієти

Повинні бути дотримані принципи раціонального харчування плюс антиоксидант

2 хв на прочитання20 Травня 2021, 19:14
Фото: Sport.ua Фото: Sport.ua
Поділитись:

COVID-19 вражає комплексно усі системи організму людини від легень і судин до кишківника. Тому під час коронавірусної хвороби (навіть за умови легкої форми), а також на постковідному етапі одужання дуже важливо підтримувати організм та допомогти йому відновитись якнайшвидше. Про це УНН розповів лікар-терапевт акушер-гінеколог, генеральний секретар світової Федерації українських лікарських товариств Іван Сорока. 

«Усі ускладнення та наслідки коронавірусної хвороби у кожного пацієнта індивідуальні та залежать від стану до хвороби, її перебігу та процесу лікування. Кожна людина, яка виходить після коронавірусної хвороби, має індивідуальні проблеми та потребує того чи іншого лікування та профілактики: все залежить від того, які органи системи найбільше постраждали. Загалом треба дотримуватися раціонального харчування, і якщо людина буде це робити, то вона швидшими темпами буде відновлюватися», - пояснив Іван Сорока.

Лікар-терапевт наголосив, що для пацієнтів з коронавірусною хворобою краще підходить високобілкова дієта, якщо немає порушень роботи печінки чи підшлункової залози.

«Повинна бути також збалансована кількість вуглеводів, жирів, білків. Безумовно, мають бути мікроелементи, вітаміни – тобто це комплексний підхід. А для того, щоб покращити роботу кишківника, повинна бути збалансована кількість клітковини. Для того, щоб краще функціонувала серцево-судинна система варто подбати про баланс жирів, вуглеводів і білків і уникати канцерогенних продуктів», - зауважує медик.

Серед антиоксидантів, які давно використовуються для підтримки різних систем Сорока називає біофлавоноїд кверцетин.

«Це речовина, яка навіть входить в стандарти лікування коронавірусної хвороби і є в рекомендаціях багатьох країн. Використовується у лікування як при COVID-19, так і у людей з серцево-судинною патологією. В Україні виробляють кверцетин із пектину яблук, наприклад, інших продуктів, тобто це не синтетичний продукт», - наголосив він.

Окремі дослідження також доводять, що кверцетин має протизапальні властивості, а також відновлює пошкоджену тканину судин і легенів і профілактує. 

Нагадаємо, що 93% перехворілих на COVID-19 мають антитіла через рік.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
Китай виділить $500 млн для ВООЗ, замінивши США як головного донора — ось які наслідки це матиме
3 хв на прочитання4 години тому
Незаконне виробництво цигарок
На Волині викрили незаконне виробництво цигарок у приміщенні колишнього дитячого табору
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Прогноз геомагнітної активності на 22–25 травня 2025 року
1 хв на прочитанняВчора
Фото: Pixabay
На 78-й Всесвітній асамблеї охорони здоров’я ухвалено Пандемічну угоду — що це означає для нас?
11 хв на прочитанняВчора
Велика Британія запускає першу у світі програму масової вакцинації проти гонореї
1 хв на прочитанняВчора
Уряд затвердив порядок державної реєстрації небезпечних хімічних та біологічних факторів
1 хв на прочитання21 Травня 2025
Рішення родини врятувало не одне, а чотири життя
2 хв на прочитання21 Травня 2025
«Перемога прозорості»: Єврокомісія за всіма пунктами програла справу про «Пфайзергейт» — що далі?
2 хв на прочитання21 Травня 2025