Догори
Дати відгук

Лікар пояснив якими мають бути ковідна та постковідна  дієти

Повинні бути дотримані принципи раціонального харчування плюс антиоксидант

2 хв на прочитання20 Травня 2021, 19:14
Фото: Sport.ua Фото: Sport.ua
Поділитись:

COVID-19 вражає комплексно усі системи організму людини від легень і судин до кишківника. Тому під час коронавірусної хвороби (навіть за умови легкої форми), а також на постковідному етапі одужання дуже важливо підтримувати організм та допомогти йому відновитись якнайшвидше. Про це УНН розповів лікар-терапевт акушер-гінеколог, генеральний секретар світової Федерації українських лікарських товариств Іван Сорока. 

«Усі ускладнення та наслідки коронавірусної хвороби у кожного пацієнта індивідуальні та залежать від стану до хвороби, її перебігу та процесу лікування. Кожна людина, яка виходить після коронавірусної хвороби, має індивідуальні проблеми та потребує того чи іншого лікування та профілактики: все залежить від того, які органи системи найбільше постраждали. Загалом треба дотримуватися раціонального харчування, і якщо людина буде це робити, то вона швидшими темпами буде відновлюватися», - пояснив Іван Сорока.

Лікар-терапевт наголосив, що для пацієнтів з коронавірусною хворобою краще підходить високобілкова дієта, якщо немає порушень роботи печінки чи підшлункової залози.

«Повинна бути також збалансована кількість вуглеводів, жирів, білків. Безумовно, мають бути мікроелементи, вітаміни – тобто це комплексний підхід. А для того, щоб покращити роботу кишківника, повинна бути збалансована кількість клітковини. Для того, щоб краще функціонувала серцево-судинна система варто подбати про баланс жирів, вуглеводів і білків і уникати канцерогенних продуктів», - зауважує медик.

Серед антиоксидантів, які давно використовуються для підтримки різних систем Сорока називає біофлавоноїд кверцетин.

«Це речовина, яка навіть входить в стандарти лікування коронавірусної хвороби і є в рекомендаціях багатьох країн. Використовується у лікування як при COVID-19, так і у людей з серцево-судинною патологією. В Україні виробляють кверцетин із пектину яблук, наприклад, інших продуктів, тобто це не синтетичний продукт», - наголосив він.

Окремі дослідження також доводять, що кверцетин має протизапальні властивості, а також відновлює пошкоджену тканину судин і легенів і профілактує. 

Нагадаємо, що 93% перехворілих на COVID-19 мають антитіла через рік.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Гороскоп на 24 серпня 2025 року
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 24 серпня 2025 року
5 хв на прочитання2 години тому
Вчені виявили дивовижні рівні кисню в давній атмосфері Землі
Вчені проаналізували повітря віком 800 мільйонів років і здивували висновками
2 хв на прочитання4 години тому
День сліпих собак: міфи та дивовижні здібності
День сліпих собак: коли любов долає будь-які перешкоди
2 хв на прочитання5 годин тому
День Прапора України: історія та значення символу
День Державного Прапора України: порядок кольорів і значення для українців
3 хв на прочитання7 годин тому
ДБР викрило колишнє керівництво Держгеокадастру на розкраданні понад 500 га державних земель
1 хв на прочитання8 годин тому
«Червоне золото» вашої комори: секрет пікантного перцю в томатній заливці
1 хв на прочитання10 годин тому
Струмок, водоспад чи водна завіса? Розбираємося, як інтегрувати водні елементи в огорожу (ФОТО)
2 хв на прочитання11 годин тому
Спатифілум під відкритим небом: як виростити жіноче щастя в саду (ФОТО)
2 хв на прочитання17 годин тому