Догори
Дати відгук

Лікар пояснив якими мають бути ковідна та постковідна  дієти

Повинні бути дотримані принципи раціонального харчування плюс антиоксидант

2 хв на прочитання20 Травня 2021, 19:14
Фото: Sport.ua Фото: Sport.ua
Поділитись:

COVID-19 вражає комплексно усі системи організму людини від легень і судин до кишківника. Тому під час коронавірусної хвороби (навіть за умови легкої форми), а також на постковідному етапі одужання дуже важливо підтримувати організм та допомогти йому відновитись якнайшвидше. Про це УНН розповів лікар-терапевт акушер-гінеколог, генеральний секретар світової Федерації українських лікарських товариств Іван Сорока. 

«Усі ускладнення та наслідки коронавірусної хвороби у кожного пацієнта індивідуальні та залежать від стану до хвороби, її перебігу та процесу лікування. Кожна людина, яка виходить після коронавірусної хвороби, має індивідуальні проблеми та потребує того чи іншого лікування та профілактики: все залежить від того, які органи системи найбільше постраждали. Загалом треба дотримуватися раціонального харчування, і якщо людина буде це робити, то вона швидшими темпами буде відновлюватися», - пояснив Іван Сорока.

Лікар-терапевт наголосив, що для пацієнтів з коронавірусною хворобою краще підходить високобілкова дієта, якщо немає порушень роботи печінки чи підшлункової залози.

«Повинна бути також збалансована кількість вуглеводів, жирів, білків. Безумовно, мають бути мікроелементи, вітаміни – тобто це комплексний підхід. А для того, щоб покращити роботу кишківника, повинна бути збалансована кількість клітковини. Для того, щоб краще функціонувала серцево-судинна система варто подбати про баланс жирів, вуглеводів і білків і уникати канцерогенних продуктів», - зауважує медик.

Серед антиоксидантів, які давно використовуються для підтримки різних систем Сорока називає біофлавоноїд кверцетин.

«Це речовина, яка навіть входить в стандарти лікування коронавірусної хвороби і є в рекомендаціях багатьох країн. Використовується у лікування як при COVID-19, так і у людей з серцево-судинною патологією. В Україні виробляють кверцетин із пектину яблук, наприклад, інших продуктів, тобто це не синтетичний продукт», - наголосив він.

Окремі дослідження також доводять, що кверцетин має протизапальні властивості, а також відновлює пошкоджену тканину судин і легенів і профілактує. 

Нагадаємо, що 93% перехворілих на COVID-19 мають антитіла через рік.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання46 хвилин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитаннягодина тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора