Догори
Дати відгук

Лікар назвав шість причин раку грудей

Це захворювання традиційно входить до трійки лідерів в Україні

2 хв на прочитання19 Жовтня 2020, 09:09
Поділитись:

У своєму інтерв’ю GreenPost Юрій Марченко, акушер-гінеколог, мамолог, назвав чинники, які впливають на виникнення раку молочної залози —  захворювання, яке традиційно входить до трійки лідерів в Україні.

Перше – це спадковість.

«Тому лікарі завжди ставлять питання, чи були проблеми з молочною залозою у мами, бабусі, сестри, тітки, прабабусі. По жіночій лінії спадковість висока», – пояснює Юрій Марченко.

Лікар розповів, що можна зробити аналіз визначення схильності до мутації в генах, які кодують рак молочної залози. Вони називаються BSCа.1 та BSCа.2. Ступінь мутації цих двох генів впливає на вірогідність виникнення раку грудей. Що вища мутація, то вища ймовірність захворіти на рак молочної  залози.

Підвищують імовірність захворіти на рак грудей і шкідливі чинники: шкідливе виробництво, робота з хімією, випромінювачами та  радіацією.

Можуть спричиняти рак молочної залози і гормональні проблеми.

Дуже важливий також спосіб життя жінки.

Окремо лікар сказав про шкідливі звички: тютюнокуріння, вживання наркотичних речовин тощо.

«Науковці говорять про той же айкос, кальян, лайтові цигарки або їхню альтернативу. Поки що наукового підтвердження, щоб можна було послатися на ВООЗ абощо, ще нема, але ми звертаємо на це увагу», – розповідає Юрій Марченко.

Замикає список нереалізоване материнство. Ідеться про жінок, які взагалі не народжували й не годували груддю.

«Якщо жінка народила і через день-два покинула годування чи молоко зникло, більша ймовірність проблем із боку запальних процесів, а не з онкопатологій», – пояснює лікар.

Раніше ми розповідали, що українцям компенсували 41 млн грн за онкодіагностику.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.