Догори
Дати відгук

Лабораторія з профілактики лептоспірозу з`явилася у одному із інститутів України

Лептоспіроз – це гостра інфекційна хвороба тварин з групи зоонозів

2 хв на прочитання3 години тому
Лабораторія з профілактики лептоспірозу.
Фото Держпродспоживчслужби Лабораторія з профілактики лептоспірозу. Фото Держпродспоживчслужби
Поділитись:

У Державному науково-контрольному інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів відкрито лабораторію профілактики лептоспірозу.

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін відвідав Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів (ДНКІБШМ), де ознайомився із роботою лабораторії діагностики лептоспірозу, яку було відкрито нещодавно.

Лептоспіроз – це гостра інфекційна хвороба тварин з групи зоонозів, яка перебігає з гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом.

Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука нині здійснюються серйозні управлінські заходи щодо подальшої розбудови лабораторної мережі. Йдеться, зокрема, про посилення спроможності лабораторій, закупівлю нового діагностичного обладнання, розвиток цифрових інструментів зберігання та обробки лабораторних даних тощо. Окрім того, необхідно опрацювати питання про доцільність започаткування освітньої діяльності, оскільки серед українських дослідників є попит на вивчення результатів, які отримані в наукових школах Інституту. Вказана робота є важливим аспектом виконання стратегічних завдань з підтримки біологічної безпеки в державі.

Директор Інституту Андрій Тимошенко повідомив, що нині наукові працівники Інституту виконують низку наукових розвідок (у тому числі в частині профілактики лептоспірозу), здійснюють апробацію актуальних методик відповідних лабораторних досліджень, а також підготовку до проведення наукових заходів високого рівня.

«Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів є науковою установою, знаною не лише в Україні, а і далеко за її межами. Інститут виконує проривні наукові дослідження у сфері ветеринарних препаратів різних типів і класів. В надзвичайно важких умовах Інституту вдається поповнювати парк новітнього обладнання, яке забезпечить можливість проведення сучасних досліджень, у тому числі – у сфері діагностики лептоспірозу. Приємно зазначити, що наукове та лабораторне обладнання, яке використовується, працює на сучасних програмних продуктах міжнародних та вітчизняних компаній. Ми робимо усе можливе, аби примножити потенціал України як члена елітарного клубу провідних світових держав у сфері мікробіологічних досліджень», – зазначив Сергій Захарін.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.