Догори
Дати відгук

Кисневі концентратори та пульсоксиметри: яка їх необхідність в домашній аптечці

Застосовування кисню дає можливість утримати захворювання на початковій стадії, знизивши при цьому ризики ускладнень та наступної госпіталізації.

3 хв на прочитання03 Грудня 2020, 18:14
Поділитись:

COVID-19 настільки змінив життя людей, що  все більше громадян України почали цікавитися такими товарами, як кисневі концентратори та пульсоксиметри. Це не виглядає дивно, адже неодноразово провідні спеціалісти акцентували увагу на важливості цих приладів у лікуванні коронавірусної інфекції.   

Раніше придбання кисневих концентраторів зосереджувалося виключно у спеціалізованих клініках, санаторіях, лікувальних установах, а також в домашніх умовах при особливостях перебігу певної патології, пише itmed.org. Наразі, в час пандемії, все змінилося.

 Яка необхідність у кисневому концентраторі в домашніх умовах?

Функція кисневого концентратора полягає у насиченні повітря, яке вдихає людина, киснем. Зазначимо, що концентрація кисню буде значно збільшена на відміну від дихання звичайним повітрям.

Корисність пристрою була підтверджена клінічними випробуваннями та неодноразово обговорювалася експертами та медиками. Не обов'язково мати позитивний тест на COVID-19, щоб застосовувати кисневий концентратор вдома, адже застосовувати його можливо й при інших станах, таких як:

  • задишка та утруднене дихання;
  • нападопобідний кашель;
  • патології дихальної системи (наприклад, астма);
  • порушення сну;
  • надмірна втома;
  • для покращеного збагачення киснем клітин крові.

Щодо конкретного випадку розвитку COVID-19, то застосовування кисню дає можливість утримати захворювання на початковій стадії, знизивши при цьому ризики ускладнень та наступної госпіталізації. Адже набагато краще провести лікування вдома, звісно ж при відсутності показань для госпіталізації.

Яка необхідність у пульсоксиметрі в домашніх умовах?

Пульсоксиметр являє собою досить простий електронний прилад, який при надяганні на палець показує за лічені секунди рівень насичення крові киснем (сатурацію) та частоту серцевих скорочень. Тобто зображує базові показники, які дають зрозуміти про ймовірність розвитку дихальної недостатності.

Самопочуття при COVID-19 може бути досить суб'єктивним, й навіть люди з міцним імунітетом часто не помічають ту межу, після якої стан різко починає погіршуватися.  Відповідно завдяки декількаразовому вимірюванню рівня кисню в крові можливо запобігти настання критичного стану.

У тому випадку якщо показники пульсоксиметру становлять 92% та нижче - це є приводом сповістити свого сімейного лікаря, а при погіршенні стану навіть викликати швидку.  Зазначимо, що в нормі показник кисню становить 95-98%, а от якщо показники наближаються до рівня 94% це не завжди свідчить про протікання COVID-19, однак це означає, що функція легень порушена й необхідно звернутися до лікаря.

Варто зауважити, що  на показники пульсоксиметру  впливають освітлення, холодні пальці, манікюр,якість батарейок.

Відомо, пульсоксиметр не панацея: його показанням також не завжди можна довіряти. Від чого це залежить і як користуватися цим приладом ефективно – розповів GreenPost  лікар Олексій Галімський.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання8 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання8 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost