Догори
Дати відгук

Чому ваш пульсоксиметр бреше: пояснює лікар

Лікар розповідає, як можна добитися більш коректних показань.

7 хв на прочитання01 Грудня 2020, 16:35
Поділитись:

Популярність пульсоксиметрів за останні місяці стрімко зросла. Але скоро стало зрозуміло, що і пульсоксиметр не панацея: його показанням також не завжди можна довіряти. Від чого це залежить і як користуватися цим приладом ефективно – розповів GreenPost  лікар Олексій Галімський.

Як працює пульсоксиметр

Прилад формує показання, вимірюючи кількість світла певної довжини, що відбивається від шкіри, на яку світить світлодіод, і поглинається датчиком. А відповідна кількість світла залежить від насичення крові у шкірі пальця киснем. Але це не точно…

Як швидко перевірити, наскільки адекватно працює ваш пульсоксиметр

Звичайно, показники насичення крові киснем у домашніх умовах проконтролювати за приладом іншою методикою ви не зможете, а от порахувати пульс на сонній артерії з годинником у руках будь-яка людина здатна (з похибкою 5-10%). Співставте цифри. Якщо ви з трьох спроб нараховуєте у себе десь 70, а пульсоксиметр показує, що ваш пульс більше 90 (або навпаки, менше 50), значить, із ним точно є проблема.

Чому пульсоксиметр може обманювати

Причини дуже різноманітні:

  • Пульсоксиметри придбані у дешевому побутовому сегменті ринку – китайського виробництва. Зазвичай вони мають похибку 2-3%, навіть якщо справні. Навіть за ідеальних умов такий прилад може наміряти вам насичення крові киснем 96% і нижче, якщо насправді воно 99%.Що дешевший апарат, то більшою буде похибка.
  • Найпоширеніша проблема – чистота самої шкіри. Бруд чи косметика (той же лак, навіть прозорий) уже може бути непрозорим чи недостатньо прозорим для променів тієї довжини хвилі, яку вимірює цей датчик.
  • Кровопостачання шкіри, зокрема пальців рук різко погіршується на холоді. Відповідно й знижується насичення крові киснем у ній.
  • Коли людина в паніці, перелякана – у неї виділяється адреналін. Одна з функцій цього гормону – «централізація кровообігу», тобто перенаправлення крові від усіх органів тільки на життєво важливі: головний мозок, серце, легені. Кінчики пальців до цього переліку не входять, і відповідно на тлі паніки в них погіршується кровопостачання. Тоді ми можемо наміряти і погане насичення крові киснем у кінчиках пальців, і шалений пульс – усі ознаки тяжкої пневмонії.
  • Якщо приміщення погано провітрюється, це також позначиться на тому, що покаже пульсоксиметр. Приміром, зараз зима, вікно зачинене, вентиляція погана, я вдома годинами захоплено працюю у маленькому імпровізованому кабінеті на 10 кубічних метрів, поруч сидить собака – і обидва ми інтенсивно споживаємо кисень. Таким чином можна «видихати» ще кілька відсотків.
  • У людей похилого віку, хворих на тяжкі хронічні захворювання може бути стандартне зниження кровопостачання кінчиків пальців.
  • Насичення крові киснем може погіршуватися через хронічні хвороби кровообігу, коли серце або легені не справляються з виконанням своїх функцій. Тому треба до того, як у людини запідозрили COVID-19, подивитися, що показує цей прилад, коли людина ще у відносно здоровому, благополучному стані.
  • Звичайний бруд на скельцях світлодіоду та датчика пульсоксиметра також суттєво можуть знижувати показники.
  • Пульсоксиметри – навіть дешеві – дуже «люблять» якісні, нові, дорогі батарейки. Якщо у вас пульсоксиметр десь довго лежав без діла, батарейки (зазвичай це дві пальчикові батарейки ААА), найімовірніше, «сіли» й не видають нормальний струм, якого потребує прилад. У такому разі ви отримаєте страшні цифри: світлодіод світитиметься тьмяніше і менше світла попаде на датчик.
  • Китайська техніка (як і стара радянська) потребує «прогріву». Тому коли ви наділи на палець пульсоксиметр, натиснули на кнопочку, і там висвітились якісь цифри – не треба їх серйозно сприймати.
  • Куріння дуже негативно впливає на периферійний кровообіг – відповідно гіршими будуть показники пульсоксиметра. Нікотин скорочує периферійні судини, подібно до адреналіну.Так само і зловживання алкоголем знижує кровообіг та насичення крові киснем.
  • Якщо ви тримаєте руки навису, у вас відбувається ледь помітний тремор – скорочуються м’язи. Якщо руки сильно тремтять, можете нічого не міряти: цифри будуть абсолютно неправдоподібними.

Як можна поліпшити роботу свого пульсоксиметра

Здебільшого цього можна досягнути, усунувши причини, перераховані в першому списку.

  • Вимірювання треба проводити на теплих руках, краще вимитих теплою водою з милом, у теплому приміщенні, коли людина перебуває у стані спокою.
  • Навіть у найдешевший пульсоксиметр треба вставляти найдорожчу батарейку. І якщо ви найближчими днями не збираєтесь користуватися пульсоксиметром, то батарейку краще з нього виймати: дешева китайська техніка має властивість ці батарейки тихенько «садити».
  • Як і будь-який прилад, пульсоксиметр вимагає догляду. У пригоді вам стане 96-відсотковий спирт – ватним тампоном періодично протирайте скельця датчика та світлодіода.
  • Вдягнувши пульсоксиметр, посидьте так хвилини півтори і перевірте його на одному пальці, на другому, на третьому. Найбільше значення буде більше схожим на правду.
  • Під час вимірювання рівня оксигенації рука має спокійно лежати – на столі чи у лежачого пацієнта на грудях.
  • Найкраще вимірювати на зігнутому великому пальці руки.

Навіщо використовувати пульсоксиметр у домашніх умовах

Виключно для об’єктивізації стану людини, яка не може сама оцінити його критично. Це може бути дитина, стара людина абощо. У домашньому вжитку це не абсолютний індикатор (мовляв, 93% – сидимо вдома, 92% – повземо до лікарні, накрившись простирадлом). Це прилад для орієнтування у ситуації, менш точний, ніж ртутний термометр.

В ідеальних умовах у молодої здорової людини (яка фізично активна, перебуває у провітреному приміщенні, не курить, не зловживає алкоголем, не має проблем із кровопостачанням кінчиків пальців) справний пульсоксиметр покаже 99-98% насичення крові киснем.

Я дуже раджу здоровим людям зробити «пробу пірнальника»: якщо пульсоксиметр показує у вас 98%, спробуйте часто подихати, щоб вийшло 99% (100 ви навряд чи зробите). Навпаки, спробуйте затримати дихання: ви побачите, що мало хто може витримати менше 97-96%, якщо на старті було 98%.

З іншого боку, що повільніше у вас розвивається дефіцит кисню, то більше організм адаптується до цієї проблеми. У малопровітреній кімнаті ви не будете задихатися, відчувати дискомфорт, але отримаєте реально 97-96%.

Так само що повільніше розвивається легенева хвороба, внаслідок якої знижується насичення крові киснем, то менше у людини суб’єктивних відчуттів – задишки, дискомфорту. Буває, що у людина з ГРВІ, у якої до хвороби було 99%, показники спали до 93%, а вона говорить: «Та нічого так, нормально почуваюся».

Різка задишка може розвинутися і на показнику 95%. Але, як правило, вона розвивається на тлі страху. Тому людину насамперед потрібно спробувати заспокоїти.

Якщо ж ви молода здорова людина, у вас у нормі рівень насиченості крові киснем 99-98%, то коли показник упав до 96%, сімейного лікаря о 3й годині ночі будити не варто. Достатньо погуляти, випити призначені вам ліки, попити теплої кави з печивом, поспати, а вже вранці спілкуватися з сімейним лікарем. А от якщо при виконанні всіх пересторог кисню було 99% але різко стало менше 93% і людина задихається, то тут наразі треба викликати швидку…

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Ризик розвитку раку Шкідливі продукти Поради лікаря
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитання7 годин тому
23 квітня Всеукраїнський день психолога Лікування гіпнозом Техніки заспокоєння Дихальні вправи EMDR-терапія
Всеукраїнський день психолога: модний гіпноз, техніки заспокоєння, дихальні вправи, EMDR-терапія
6 хв на прочитання8 годин тому
Фото ілюстративне
Їжа проти безсоння: продукти, які потрібно їсти на ніч
3 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Профілактика захворювань: регулярні медичні огляди та скринінгові тести для підтримки здоров'я
1 хв на прочитанняВчора
Двох мисливців запідозрили у зараженні пріонною хворобою від оленів
2 хв на прочитанняВчора
Науковці назвали найбільш імовірні причини наступної пандемії, яку очікують найближчим часом
4 хв на прочитанняВчора
Насолодитися ар-деко, стоячи голяка разом з іншими відвідувачами: 10 унікальних лазень з усього світу (ФОТО)
8 хв на прочитанняВчора
«Не худніть так»: 10 порад від лікаря, які дозволять зберегти здоров’я при схудненні
10 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею на майже 300 млн грн
1 хв на прочитання9 хвилин тому
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй спричинила збитки рибним запасам України на більш як 350 тис. грн
1 хв на прочитаннягодина тому
У річках Буковини підійметься вода до метра
Через опади у річках Буковини підійметься вода до метра
1 хв на прочитання2 години тому
На водоймах Одеської області встановлено 1 000 нерестових гнізд
На водоймах Одеської області встановлено 1000 нерестових гнізд (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Нарубали на 900 тисяч гривень: на Буковині судитимуть експосадовця лісового господарства
1 хв на прочитання4 години тому
Одна акумуляторна батарея наносить шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості, — Міндовкілля
3 хв на прочитання5 годин тому
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання6 годин тому
Ароматні та м’які бананові булочки до кави або чаю: легкий рецепт випічки
1 хв на прочитання6 годин тому