Догори
Дати відгук

Куди зникли короїди або хто ж «згриз» наші ліси

Ведення лісового господарства в Україні відстає від вимог часу

8 хв на прочитання29 Квітня 2020, 17:39
фото з сайту КЕКЦ фото з сайту КЕКЦ
Поділитись:

Останні три-чотири роки активно обговорювалося питання боротьби з шкідником лісового господарства - короїдом. Зараз дискусії стихли. Може, пожежі переключили увагу на інше, але, на думку екологів, цьому є й інші причини. 

«Усе просто. У 2020 році навала короїда в лісах України зійшла на пси. Міф Держлісагентства про катастрофічну небезпеку короїдної пошесті лопнув як мильна бульбашка. Але хто відповість за масові рубки лісу, які відбувалися під прапором боротьби з цим шкідником?» - прокоментував GreenPost ситуацію доктор біологічних наук Іван Парнікоза. 

Останні кілька років українські чиновники від лісу та відомча наука вимагали від уряду та Верховної Ради вжити невідкладних заходів для захисту лісів від короїда. Цього шкідника, чиї личинки харчуються (в залежності від виду комахи) різними частинами дерева, керівники Держлісагентства, лісгоспів, Товариства лісівників України, відомчих інститутів називали головною причиною знищення і зникнення лісів.

Голова Товариства лісівників України професор Юрій Марчук розповідає народним депутатам про небезпеку короїда. Фото НУБІП

Натомість екологи пояснювали, що короїд, як й інші тварини, має багаторічний цикл коливання чисельності. І що причиною враження ним  сосняків є, зокрема, ослаблення насаджень через недогляд (вчасно не проводяться рубки догляду) та структура таких лісів – монокультурні насадження дуже вразливі.

Тиша навкруги…

І ось кампанія «рятуйте, короїд» раптом заглухла.

«Те, про що в останні три роки говорили екологи і відомий фахівець в області захисту лісу доктор біологічних наук Валентина Мєшкова, сталося. Спалах короїда зник. Самозруйнувався. Підкоряючись законам екології, а не наказами Держлісагентства, навала короїда в українських лісах припинилася», - говорить доктор біологічних наук Іван Парнікоза.

Екологи говорили, що не слід для боротьби з короїдом знищувати ліс, не треба закривати заказники, не слід боротися з сезоном тиші. Природа сама себе відрегулює, і через 3-4 роки спалах короїда зникне сам по собі.

«Так воно і сталося. Однак Держлісагентство України і деякі обласні «лісові генерали» (керівники лісового відомства носять форму з шевронами, яка схожа на генеральські мундири, тому у певних колах цих чиновників називають «лісові генерали» – ред.), починаючи з 2017 р, під шумок битви з короїдом вирішили нанести удар охороні довкілля та заповідній справі», - розповів GreenPost експерт ЕкоПраво-Київ Сергій Луньов.

Чиновники від лісу домагатися скасування сезону тиші (триває зараз, з 1 квітня по 15 червня, мета – дати можливість тваринам спокійно виростити потомство – ред.) і заборони рубок в заказниках та інших об’єктах ПЗФ (природно-заповідного фонду – ред.).

«Нібито заповідні об'єкти нібито сприяють розмноженню короїда. Для цього вони возили проплачені телеканали в ліси, показуючи «страшних» короїдів, проводили збіговиська і псевдонаукові наради, де колишній керівник Держлісагентства Володимир Бондар закликав проводити суцільні рубки як єдиний захід для боротьби з короїдом (навіть спеціальну страшилку придумали: «біологічний пожежа»). Однак, як показала практика, спалах короїда, незважаючи на наявність Сезону тиші і заборони суцільних рубок в заказниках, все одно припинився», - зазначив Іван Парнікоза.


За даними Держлісагентства, в Україні всохло 222 000 га соснових лісів. Тобто 2 200 кв км - одна шоста Закарпатської, найменшої за площею, області України.


Справедливо буде навести й думку лісоводів. Отже, одною з причин погіршення стану сосняків лісоводи називають короїда. Це жук, личинки якого (так, не дорослі особини, а «черв’яки») харчуються корою. Живлення рослин порушується, дерева можуть навіть загинути (всохнути). А можуть і вижити, заливши усі прогризені личинками ходи щедрою порцією своєї живиці (смоли) – якщо дерево сильне і здорове.

Який закон нам потрібен?

Восени минулого року група лобістів лісозаготівельників намагалася проштовхнути через ВРУ законопроект, який полегшив би призначення рубок.

У проєкті пояснювальної записки цього законопроекту було зазначено:

«2. Цілі і завдання прийняття акта

Проект розроблено з метою зменшення наслідків поширення всихання лісів України як національного багатства нашої держави, що виконують переважно водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, естетичні, виховні, інші функції та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах шляхом внесення змін до положень  деяких законодавчих актів України».

Насправді пропонувалося внести зміни до Закону про оцінку впливу на довкілля та Закону про тваринний світ. А саме – скасувати фактично Сезон тиші та необхідність проводити експертизу планованих рубок.

Наразі ці спроби продовжуються, але вже під іншим соусом. Зокрема, лунають голоси, що відміну цих законів треба зробити для покращення пожежної безпеки у лісах.

Також аналогічні пропозиції хоче внести народний депутат Сергій Литвиненко. Хоча його законопроект присвячений полюванню, Сезон тиші йому теж чомусь заважає. Експерти та широка громадськість доволі різко критикують законопроект пана Литвиненка.

Відгуки можна почитати та додати свої тут.

Екологісти ж кажуть, що головна загроза лісу – не короїди, а безконтрольність і корупція. Хто правий? А сама лісова наука чітко зазначає, що рубки жодним чином не спиняють всихання лісів. Навіть – навпаки.

Наприклад у науковій статті «Сезон тиші» та санітарно-оздоровчі заходи»  д.б.н. Валентина Мєшкова пише, що «найбільш ранній виліт молодого покоління жуків великого й малого соснових лубоїдів, шестизубчастого та верхівкового короїдів реєструють у третій декаді червня-на початку липня». Тобто – після Сезону тиші. Про те, що жуки-соснолюби вилітають вже «після того як» пише і старший викладач кафедри зоології Харківського національного університету Вікторія Терехова.

Валентина Мєшкова вважає, що жуки заселяють у першу чергу ослаблені дерева – там де була пожежа, викид промислових відходів, затоплення, спалах хронічних хвороб. Втім, за 3-6 років кількість жуків знижується. І вогнище зараження затухає. Якщо тільки… не втручаються люди. «Неодноразово підтверджено, що дерева, які ростуть на межі лісу та вирубки, відразу після рубки відчувають стрес. - пише пані Валентина у статті «Соснові ліси гинуть. Короїд не винен. Що ж робити?» у журналі «Обладнання та інструмент». - Бо змінюються умови освітлення та зволоження. Стволи цих дерев пошкоджуються морозом та сонцем, освітлені крони приваблюють хвоєгризучих комах, а нагріті стовбури – златок та вусачів. Чим більший периметр вирубок, тим більше дерев можуть заселити стовбурові шкідники. Тому незважаючи на проведення санітарних рубок, всихання соснових лісів ні в Україні, ні в сусідній Білорусі не вдається зупинити».

Єдина користь від цих рубок – отримання товарної деревини. Щоб знати, коли пора проводити рубку, треба моніторити заселення дерев комахами. У наших лісах такий моніторинг не ведеться.

Їдять сосни, а «санітарять» дуби

Екологи відзначають, що замість проводити так звані санітарні рубки і прибирати з лісу заражені короїдом сосни, лісівники часто призначають санітарні рубки у листяних лісах, які короїд не вживає.

І, взагалі, з охороною листяних лісів, особливо дубових, є великі проблеми у лісопідприємств усіх видів і форм власності. Ось, наприклад, Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства у минулому році повідомило про крадіжки дубів у області.

 

"Працівники Ківерцівського ВП ГУНП у Волинській області спільно з державною лісовою охороною ДП «Звірівське ЛМГ» при здійсненні нагляду місцевою прокуратурою проводять вилучення деревини дуба на одній із приватних пилорам у с. Дерно Ківерцівського р-ну. На вказану деревину, виявлену правоохоронцями в результаті оперативних дій, власник пилорами не надав жодних підтверджуючих документів. Походження лісоматеріалів встановлюють працівники Ківерцівського відділу поліції. Як ми вже неодноразово повідомляли, питання самовільних рубок деревини цінної породи на території Ківерцівського р-ну є досить проблемним. У зв’язку з цим територія перебуває під постійним патрулюванням державної лісової охорони та працівників поліції", - ідеться у повідомленні.

А GreenPost нещодавно описував ситуацію з розкраданням дубів на території столичного лісу. Це тривало майже рік! І навряд чи це рубав короїд!

Тож може треба краще охороняти ліси від чорних лісорубів?

Як ми вже повідомляли, вигоріла величезна площа лісів на Житомирщині, у Чорнобильській зоні та в інших регіоанх України. І головними причинами цього лиха є аж ніяк не короїд.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.