Догори
Дати відгук

Кожна п'ята мігруюча тварина під міжнародним захистом знаходиться під загрозою зникнення, - ООН

Причиною цьому є забруднення довкілля людиною, поширення інвазивних видів та кліматичну кризу

3 хв на прочитання12 Лютого 2024, 21:04
Під час щорічної міграції більше 1 мільйона антилоп гну здійснюють подорож від Серенгеті до Масаї-Мара і назад. Фото: Eyal Bartov/Alamy Під час щорічної міграції більше 1 мільйона антилоп гну здійснюють подорож від Серенгеті до Масаї-Мара і назад. Фото: Eyal Bartov/Alamy
Поділитись:

За даними першої експертної оцінки ООН, понад п'ята частина мігруючих видів тварин, що перебувають під міжнародним захистом, знаходиться під загрозою зникнення, повідомляє the Guardian. До цих тварин належать майже всі види риб, що здійснюють далекі мандрівки.

Від горбатих китів до далматинських пеліканів щорічно мільярди тварин здійснюють сезонні подорожі через океани, сушу та небо. Але новий звіт Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин (CMS) показав, що багато мігруючих видів знаходяться під загрозою зникнення через забруднення довкілля людиною, поширення інвазивних видів та кліматичну кризу.

Оцінка мігруючих тварин, які знаходяться під захистом договору, показала, що 22% з 1189 видів, перелічених у CMS, знаходяться під загрозою зникнення, а майже половина, 44%, демонструють скорочення популяції. До 97% акул, скатів та осетрових у списку стикаються з високим ризиком зникнення, причому їх популяції скоротилися на 90% з 1970-х років.

Згідно з аналізом, горили та майже половина всіх черепах, охоплюваних конвенцією, знаходяться під загрозою зникнення, тоді як до тих, хто переживає спад, належать кулики-довгоноги, які без зупинки пролітають понад 12 800 кілометрів між Аляскою та Австралією, пальмовий крилан, який здійснює найбільшу міграцію ссавців через Африку, та критично знаходиться під загрозою зникнення європейський вугор.

Звіт був опублікований під час зустрічі урядовців на саміті в Самарканді, Узбекистан, для обговорення того, як краще захистити мігруючі види тварин світу. Виконавчий секретар Емі Френкель повідомила, що тенденція до підвищення ризику зникнення є "величезною причиною для занепокоєння", але уряди також можуть багато зробити для зменшення цього ризику.

"Причина, чому види охоплюються конвенцією, полягає в тому, що вони перебувають у скруті - не дивно, що деякі з них знаходяться під загрозою зникнення. Проблема полягає в тенденції: 44% перелічених видів скорочуються, а це збільшення ризику зникнення стосується мігруючих видів у всьому світі", - сказала Френкель.

Щоб зберегти тих, хто залишився, і допомогти відновити популяції, автори звіту рекомендують мінімізувати людську інфраструктуру на ключових перелітних шляхах, шляхах плавання та міграційних маршрутах. Вони також заявили, що потрібно проводити більше роботи для того, щоб зрозуміти території, які є критично важливими для міграції, та краще їх захищати. Незважаючи на зусилля з охорони природи, за останні 30 років популяції 70 видів, включених до списку, включаючи степового орла, єгипетського грифа та дикого верблюда, скоротилися.

"Три з чотирьох видів страждають від втрати середовища проживання, сім з десяти - від надмірного використання, яке включає навмисне знищення видів через полювання або отруєння, а також вилов. Люди можуть не розуміти, що кити, леви, горили, жирафи та багато птахів є мігруючими видами... Це величезна причина для занепокоєння", - додала Френкель.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.