Догори
Дати відгук

Кожна людина, яка доживе до похилого віку, зіткнеться хоча б із одним офтальмологічним захворюванням — ВООЗ

Наразі різні порушення зору мають щонайменше 2,2 млрд — це 28,8 % жителів Землі.

2 хв на прочитання13 Червня 2022, 12:53
Поділитись:

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, кожна людина, яка доживе до похилого віку, зіткнеться протягом життя хоча б із одним офтальмологічним захворюванням.

За даними ВООЗ, найпоширеніше порушення зору — міопія, на яку страждають, за різними оцінками, від 1,97 до 3,4 млрд людей. З них від 265 до 369 млн — неповнолітні. У побуті це захворювання часто називають короткозорістю: людина погано бачить віддалені об'єкти, це відбувається через аномалію рефракції — зображення фокусується не на сітківці ока, а перед нею.

На другому місці за поширеністю — пресбіопія, яка має 1,7-2 млрд людей. Цю хворобу ще називають старечим зором або віковою далекозорістю, оскільки вона проявляється після 40-45 років. Головна ознака — зміна зору близькою відстані: стає важче читати дрібний шрифт, користуватися телефоном.

Крім того, до найпоширеніших хвороб ВООЗ відносить вікову макулярну дегенерацію — її має 140-261 млн осіб, діабетичну ретинопатію — 146 млн, а також глаукому — 51,9-111,7 млн осіб.

Часто у людини буває більше однієї офтальмологічної хвороби. Загалом ВООЗ оцінює кількість людей із різними порушеннями зору щонайменше 2,2 млрд — це 28,8 % жителів Землі.

Скільки жителів Землі страждають на офтальмологічні захворювання, млн осіб

Міопія

2600

Пресбіопія

1800

Вікова макулярна дегенерація

196

Діабетична ретинопатія

146

Глаукома

76

Трахоматозний трихіаз

2,6

Джерело: ВООЗ

При цьому експерти ВООЗ відзначають, що більшість цих захворювань виліковна. Сучасна мікрохірургія дозволяє повернути зір при катаракті та позбавити пацієнтів із пресбіопією або міопією від необхідності користуватися окулярами.

Проте проблема в тому, що часто на офтальмологічні захворювання страждають люди похилого віку. А вони рідко звертаються до лікарів, оскільки вважають зниження зору частиною нормального процесу старіння і не знають, що багато захворювань очей можна лікувати.

За прогнозами ВООЗ, кількість людей із порушеннями зору зростатиме — з цілої низки причин. Наприклад, через старіння населення планети: якщо у 2017 році у світі налічувалося 962 млн осіб старше 60 років, то до 2030 року їх буде вже 1,4 млрд. Відповідно, кількість людей із пресбіопією до 2030 року збільшиться з 1,8 млрд до 2,1 млрд.

Окрім того, скорочення часу, який люди проводять на відкритому повітрі, робота поблизу будинку, зростання темпів урбанізації, а також постійне використання гаджетів та комп'ютерів вплинуть на кількість людей із короткозорістю. До 2030 року їхня кількість збільшиться майже у півтора рази — до 3,4 млрд.

Також ми розповідали, як зберегти зір, працюючи за комп’ютером: три поради від офтальмолога.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання4 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання5 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора