Догори
Дати відгук

Як зберегти зір, працюючи за комп’ютером: три поради від офтальмолога

Багато чого залежить від самого пристрою, й на це можна вплинути.

2 хв на прочитання10 Червня 2022, 16:24
Поділитись:

У наш час дедалі більше професій «комп’ютеризуються», і відповідно дедалі більше людей використовують різні пристрої для роботи. Але таким чином навантаження на очі зростає. Як подбати про очі при роботі з комп’ютером? Про це розповідає офтальмологічний Телеграм-канал GLAZCO.

✔ Дотримуйтесь «правила 20»: кожні 20 хвилин відволікайтеся від монітора мінімум на 20 секунд і дивіться вдалину на 6 метрів.

✔ Перевірте налаштування екрана. Відкрийте просто білий лист на комп'ютері та подивіться на нього протягом 1 хвилини. Якщо очі втомилися, то налаштування потрібно змінювати: зробити зображення теплішим і менш контрастним.

1) Оберіть темну тему. На багатьох пристроях є такі налаштування. Використовуйте їх у вечірню пору доби. На Windows 10 такий режим називається «Нічне світло» і вмикається в розділі «Параметри екрану». А для комп’ютерів macOs вкладка Night shift — також у налаштуваннях.

2) Роздільна здатність екрану. Важливо, щоб роздільна здатність екрану відповідала реальному розміру монітора, інакше картинка не буде чіткою й очі будуть постійно напружуватися. Перевірте налаштування розділової здатності екрану в нашатуваннях комп’ютера.

3) Відрегулюйте яскравість. На багатьох пристроях доступна функція, коли яскравість екрану автоматично адаптується під наявне освітлення. Активуйте цю функцію, щоби не перенапружувати очі. Також можна скачати окрему програму для світлокорекції екрану.

4) Вимикання екрану. Не забувайте вимикати екран або відволікатися від нього бодай раз на 60-90 хвилин. Якщо не виходить відволіктися від роботи, можна поставити таймери або скачати спеціальну програму, яка вимикатиме екран автоматично.

✔ Гігієна зору. Це дуже важливо! Між очима та монітором має бути не менше 50-60 см. Також краще використовувати для роботи окуляри з комп’ютерними лінзами. Лінзи зі спеціальним покриттям відсікають шкідливе синє світло, знижують миготіння екрану та підвищують контрастність і чіткість зображення.

Окрім цього, не слід забувати про планову перевірку зору раз на рік.

Також ми наводили прості правила збереження зору.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання5 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора