Догори
Дати відгук

Корова, що дає молоко з інсуліном: досягнення бразильських біотехнологів

Вони вважають, що стадо з 100 ГМО-корів може забезпечити достатню кількість інсуліну для потреб країни розміру США.

2 хв на прочитання29 Березня 2024, 20:16
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Бразильські науковці здійснили революційний крок у біотехнології, створивши генетично модифіковану корову, яка виробляє в своєму молоці білки людського інсуліну. У процесі досліджень команда науковців вставила певний сегмент людської ДНК, який кодує проінсулін — білок, що перетворюється на інсулін, в ядра клітин 10 коров'ячих ембріонів. Потім ці ембріони були пересаджені в утроби звичайних корів, і тільки один із них призвів до вагітності. Коли тварина народила теля, вона виявилася живим трансгенним екземпляром.

Коли корова досягла статевої зрілості, науковці спробували запліднити її шляхом штучного запліднення, але безуспішно. Тому вони вирішили стимулювати корову до лактації за допомогою гормонів. Після 21 дня молоковиділення розпочалося, і протягом місяця дослідники доїли корову, щоб зібрати молоко для аналізу. Хоча корова виробила менше молока, ніж при вагітності, його вистачило для дослідження специфічних білків.

Спочатку науковці прагнули отримати проінсулін і «очистити» його до інсуліну, але результати показали більше наявність інсуліну, ніж проінсуліну. Наразі дослідникам не зрозуміло, скільки інсуліну може вироблятися при природному молоковиділенні, адже цього разу корові було введено гормони.

Науковці вважають, що якщо корова зможе виробляти 1 г інсуліну на 1 л молока, цього буде достатньо, оскільки в нормі одна корова може видавати велику кількість молока. Автори експерименту планують повторити клонування корови, досягти успішного штучного запліднення й отримати трансгенних бугаїв для спарювання й отримання нащадків. Вони вважають, що стадо з 100 ГМО-корів може забезпечити достатню кількість інсуліну для потреб країни, подібної за розміром до США.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.