Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Коли в Україні відзначатиметься Масляна (Масниця) у 2024 році і які існують традиції

Коли в Україні відзначатиметься Масляна (Масниця) у 2024 році і які існують традиції

Масляну в Україні відзначають щороку і це свято символізує проводи зими та зустріч весни.

3 хв на прочитання10 Січня 2024, 11:32
Свято Масляна (Масниця) у 2024 році традиції святкування Свято Масляна (Масниця) у 2024 році традиції святкування
Поділитись:

Архаїчне свято закінчення зими і початку весни відоме майже всім європейським народам, хоча й із різними назвами. Християнська церква прив'язала його до тижня напередодні Великого посту. Саме тому свято не має чітко встановленої дати в календарі, а залежить від дати Великодня, яка, як відомо, є змінною. 

Його відзначення полягає у проведенні гучних святкувань — карнавалів (серед яких найвідоміший Венеційський карнавал з характерними масками і розкішними костюмами). Власне й саме слово «карнавал» походить від латинського carnem vale — м'ясо прощай. У чехів це свято називається масопуст (чеськ. masopust), у словаків — фашіанг (словац. fašiangy), у поляків — остатки (пол. ostatki), у словенців — пуст (словац. pust), у болгар — сирні заговезни, у македонців — поклади, у сербів — покладе, у росіян — маслєніца. На більшій території України це свято відоме як Масниця, в окремих регіонах побутують також такі назви як Колодій, Запусти, Пущення, Заговини, Сирний тиждень.

Масляна у 2024 році

Традиційно Масляна починається за тиждень до Великого посту і триває 7 днів, кожен із яких має свою назву. Масляна зазвичай випадає на кінець лютого - початок березня та її дати залежать від дати святкування Великодня. У 2024 році Великдень буде пізнім - 5 травня, а Великий піст розпочнеться 18 березня, значить Масляну відзначатимемо з 11 по 17 березня.

Свято Масляниці дуже давнє і традиції з'явилися ще до християнства. Частково обряди збереглися ще з часів давніх слов'ян та язичницьких традицій. Тому Масляну багато людей святом не вважають.

Традіції Масляної

На Масляну гуляють усі сім днів і щодня має свою назву та традиції. Найважливіша - млинці. Їх печуть у великій кількості, роблять із різними начинками та пригощають близьких, а також гостей.

З давніх часів на Масляну проводили народні гуляння, вечірні посиденьки, з Масляної починалося сватання та знайомство з майбутніми родичами. Вважалося, що чим веселіше та багатше відсвяткуєш Масляну – тим краще буде весь наступний рік.

На вулицях влаштовували масові заходи із конкурсами, іграми, ярмарками, забавами. Зазвичай, там змагалися молоді люди.

Ще Масляну за старих часів використовували, щоб налагодити стосунки в сім'ї, подружитися з рідними свого чоловіка чи дружини.

Останній день Масляної - Прощена неділя. Цього дня давні слов'яни спалювали опудало Масляної, яка символізувала зиму. Цього дня прощаються із зимою та зустрічають весну. А ще заведено просити вибачення у рідних, у друзів і у всіх, кого ви коли-небудь образили.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.