Догори
Дати відгук

Коли при печії треба не випити води з содою, а негайно звернутися до лікаря: пояснює гастроентеролог

Іноді печія — це не наслідки «свята живота», а передраковий стан.

2 хв на прочитання25 Вересня 2021, 00:43
Поділитись:

Лікар-дієтолог, гастроентеролог, терапевт, к. м. н. Світлана Федяєва розповіла про те, чи варто при печії просто завжди пити таблетки, боржомі чи «трішки соди на склянку води».

«Якщо це все після «свята живота», коли ви створили ідеальні умови для виникнення печії, то можна скористатись швидкою допомогою. Якщо ж  вас часто турбує пекучий біль у грудях, який зазвичай виникає після їжі чи вночі та посилюється в положенні лежачи або нахилах і сприяє появі кислого смаку у роті на це не можна зволікати. Така печія не є окремим станом і часто буває ознакою захворювань», — говорить лікар.

Гастроентеролог пояснює механізм виникнення печії: соляна кислота зі шлунку потрапляє в стравохід і подразнює його слизову оболонку, яка зовсім не пристосована для контакту з цією кислотою.

«А коли до кислотного коктейлю додати жовчні кислоти, то його вже можна назвати «смертельною отрутою». І що довший контакт, то більше пошкоджень. І небезпека цього полягає в тому, що розвивається гастроезофагеальна хвороба, яка, якщо не лікувати, призводить до поступового переродження слизової стравоходу і через деякий час може розвинутись стравохід Баретта, а це вже передраковий стан. Ступінь ураження ми можемо визначити тільки при обстеженні», — пояснює Світлана Федяєва.

Гастроентеролог розповідає, чому ж уміст шлунку потрапляє в стравохід. Зазвичай при ковтанні смуга м'язів у нижній частині стравоходу (нижній сфінктер стравоходу) розслабляється й дозволяє їжі та рідині стікати в шлунок. Потім м'яз знову напружується. Якщо нижній сфінктер стравоходу ненормально розслабляється або недостатньо змикається, кислота зі шлунку може знову потрапити в стравохід (кислотний рефлюкс) і викликати печію. Тому і печія посилюється, коли людина нахиляється або лежить.

Слабкість нижнього стравохідного сфінктера розвивається, коли порушується баланс фактори агресії/фактори захисту плюс фактори ризику: ожиріння, куріння, смажена жирна їжа, газовані солодкі напої тощо.⠀

Гастроентеролог перераховує, в яких випадках обов’язково треба звернутись до лікаря:

  • печія виникає частіше двох разів на тиждень;
  • симптоми зберігаються, незважаючина содову воду тощо;
  • є проблеми з ковтанням;
  • постійна нудота або блювота;
  • втрата ваги через поганий апетит.

Також ми розповідали, що робити, якщо заболіло горло: поради нутриціолога.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.