Догори
Дати відгук

Якщо заболіло горло: поради нутриціолога

Не конче скупляти пів аптеки — можна приготувати ліки самостійно.

2 хв на прочитання22 Вересня 2021, 19:39
Горло Горло
Поділитись:

Останні декілька днів у багатьох людей почалися горлові хвороби або навіть ангіни, лікар-нутриціолог Людмила Герасимчук радить, що слід робити в таких випадках.

Лікар наголошує, що найперше лікування для горла — полоскання та розсмоктування.

Полоскати можна сольовим розчином. Сольовий розчин для промивань, полоскань, забризкувань (горла та носа) можна або купити готовий в аптеці (він є в різних виробників і може мати різні назви), або приготувати вдома.

Людмила Герасимчук розповідає, що часто постає запитання: а скільки ж солі необхідно додавати, щоб приготувати такий сольовий розчин, або який саме сольовий розчин необхідно купити в аптеці.

Том необхідно знати, що сольовий розчин буває двох видів.

1️. Із невеликою концентрацією солі, найімовірніше 0,9 %, і тоді він називається ізотонічним, гіпотонічним або фізіологічним.

«Це три назви слабкого сольового розчину. Такий сольовий розчин гарно промиває та зволожує сухі слизові оболонки носа та горла», — говорить нутриціолог.

2️. Із великою концентрацією солі — гіпертонічний. Такий сольовий розчин гарно підсушує, знімає набряк, допомагає відділити слиз/шмарклі/кірочки від слизових оболонок носа чи горла.

«Відповідно концентрація сольового розчину залежить від того, з якою метою ми його використовуємо», — пояснює Людмила Герасимчук.

Для розсмоктування нутриціолог радить зробити пасту з меду, імбиру та куркуми.

Щоб її приготувати, потрібно ретельно вимішати до однорідної пасти 4 ст. ложки старого меду (якому більше одного року), 2 ст. ложки куркуми та 2 ст. ложки сухого імбиру.

Розсмоктувати нутриціолог радить по чайній ложці щогодини або хоча б мінімум 3–4 рази на день.

Лікар наводить приклад правильного лікування:

9:00 — полоскання;

9:30 — розсмоктування;

10:00 — полоскання;

10:30 — розсмоктування…

І так цілий день.

«Тільки таке інтенсивне лікування дасть швидкий результат, коли є хвороби горла», — запевняє нутриціолог.

Людмила Герасимчук також додає, що пиття має бути гаряче (сильно тепле), трішки більше, ніж у звичайний день, але не надмірне (хоч багато лікарів рекомендують рясне пиття) — адже надмірне пиття відтягує одужання до двох тижнів.

Принагідно нагадаємо, як харчуватися під час пандемії: поради дієтолога щодо «протикоронавірусної» дієти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.