Догори
Дати відгук

Коли при печії слід звернутися до лікаря: тест

І декілька простих порад для тих, кого часто турбує печія.

3 хв на прочитання14 Листопада 2021, 11:30
Поділитись:

Лікар-дієтолог, гастроентеролог Світлана Федяєва розповіла, що за статистикою через печію 40 % людей вимушені себе обмежувати в певному виборі їжі, 30 % — у її кількості та у 20 % спостерігаються порушення сну.

Ті, в кого печія з’являється 2 рази на тиждень протягом останніх 4–8 тижнів, розглядаються як хворі на гастроезофагеальну хворобу.

Світлана Федяєва пропонує тест для тих, хто часто відчуває печію та досі роздумує, чи починати лікування та корекцію дієти. Якщо хоч на одне запитання відповідь буде позитивна, слід звернутися до лікаря.

1) Чи часто ви відчуваєте печію?

2) Чи перериває печія ваш сон?

3) Чи буває важко проковтнути їжу або є больові відчуття від час ковтання?

4) Чи часто буває так, що з’їдена їжа повертається назад?

5) Чи маєте ви звичку вживати лужну воду або препарати для зниження печії?

6) Чи часто відчуваєте печіння за грудиною або відрижку кислим/повітрям?

7) Чи буває у вас відчуття дискомфорту і/або болей за грудиною і/або у верхній частині живота?

8) Чи посилюються симптоми, коли ви лягаєте або нахиляєтесь уперед?

Дієтолог розповідає про те, що ж може сприяти печії:

  • переїдання;
  • прийом їжі менш ніж за 3–2,5 години до сну;
  • цитрусові, фруктові соки;
  • томати, соуси з них;
  • жирна (особливо дуже жирні сорти м’яса), смажена, гостра, копчена, маринована та дуже солона їжа;
  • м’ята перцева, шоколад, велика кількість кави;
  • алкоголь, газовані напої, особливо солодкі.

Світлана Федяєва наголошує, що буває так, що щось із вищепереліченого не викликає печії, натомість її викликає зовсім нейтральний продукт.

«Надмірна вага — один із основних факторів ризику для виникнення печії. Та хоч би які якісні медикаменти не призначались, без зниження ваги будуть часті загострення. Чому? Бо підвищується внутрішньочеревний тиск, і це «ідеальні умови» для печії. Тож вага і тут винна! Часто печія є під час останніх місяців вагітності. Основна порада — 5–6-разове харчування, тобто саме часто, а не багато на 1 прийом їжі», — говорить лікар.

Дієтолог пропонує декілька простих порад для тих, кого часто турбує печія.

  • Їсти повільно, таким чином ви не заковтуєте повітря, що дуже важливо для контролю печії.
  • Вживати їжу теплою — 40–45 градусів.
  • За можливості дещо послабити пасок на талії під час їди.
  • Не набувати горизонтального положення після їди.
  • І не терпіти печію, а вживати заходів.

Також ми розповідали, коли при печії треба не випити води з содою, а негайно звернутися до лікаря: пояснює гастроентеролог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.