Догори
Дати відгук

Кілька продуктів, які допоможуть позбутися від болю в суглобах

Лікар-дієтолог розповіла, що потрібно їсти, а від чого краще відмовитися, щоб уникнути проблем із суглобами.

2 хв на прочитання27 Серпня 2021, 08:11
Суглоби Суглоби
Поділитись:

Проблеми зі здоров'ям підкрадаються непомітно, завдаючи безліч незручностей і не зникаючи безслідно. Один із частих наслідків неправильного способу життя — хвороби суглобів. Наші суглоби та хрящі складаються з колагену, тому, щоб самостійно боротися із проблемами з ними пов'язаними, необхідно спочатку налагодити харчування.

Що ж робити, щоб їх уникнути без втручання лікарів і медикаментів?

Лікар-дієтолог Людмила Денисенко вважає, що болі в суглобах, зменшення їх гнучкості та рухливості, відбуваються через «старіння» колагену. Цю проблему можливо вирішити за допомогою деяких продуктів.

Дієтолог також зазначила, що однією з важливих умов боротьби із проблемою є вода. Вона порадила щодня випивати не менше півтора літра.

Потрібен білок і вітамін С

Із продуктів корисні м'ясо та риба, адже в них міститься білок, необхідний для синтезу амінокислот, ділення клітин і відновлення тканин. Наприклад, це курка, індичка, минтай, судак, горбуша, також потрібно вживати яєчні білки. Необхідним засобом у боротьбі з болем у суглобах є вітамін С. Літні ягоди та фрукти ними особливо багаті. Восени дієтолог порадила включити у своє меню відвар із шипшини, велику кількість цитрусових і квашену капусту.

Морепродуктам і холодцю — бути!

За міцність суглобів відповідає достатня кількість мукополісахаридів, оскільки вони входять до складу сполучної тканини. Тому експерт порадила їсти більше морепродуктів, рибу сімейства лососевих, водорості ламінарію. Так, навариста вуха на обід може допомогти вам зберегти здорові суглоби. Корисними будуть також страви на основі желатину, наприклад, холодець, фруктові желе або натуральний мармелад.

Це шкідливо для суглобів

Спеціаліст зазначила, що є продукти, які можуть згубно позначитися на стані суглобів. У цей «стоп-лист» вона включила будь-які копчені страви, в'ялене та смажене червоне м'ясо, в'ялену рибу, маринади та консерви, бобові, наприклад, боби та сочевицю. Ріпа, шпинат, щавель і редис, як джерело щавлевої кислоти теж вважаються небезпечними.

Продукти, які містять трансжири, наприклад, покупну випічку та фастфуд дієтолог закликає не купувати.

До слова, названі щоденні звички, які прискорюють старіння.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Івано-Франківська обласна прокуратура
На Прикарпатті незаконно зрубали понад 120 дерев у заповідній зоні: збитки перевищують 16 млн грн
1 хв на прочитання6 хвилин тому
Гданський морський порт.
Фото: portgdansk.pl
Без українського зерна польські термінали простоюють, а трейдери зазнають збитків
1 хв на прочитаннягодина тому
Анна Артеменко — нова заступниця Міністра економіки, довкілля та сільського господарства України
Кабмін призначив Анну Артеменко заступником Міністра економіки, довкілля та сільського господарства
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Earth.com
«Приголомшливе» падіння: як клімат знищує популяцію тропічних птахів
2 хв на прочитання3 години тому
Масова загибель бджіл на Житомирщині через порушення правил обробки аграрних земель
2 хв на прочитання4 години тому
Продаж землі у 5 разів дешевше: в Ужгороді судитимуть ексчиновника міськради
1 хв на прочитання5 годин тому
Смертельний удар по традиціях: як політика, ультраоброблена їжа та токсична маскулінність знищують середземноморську дієту
2 хв на прочитання6 годин тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 16 серпня 2025 року
8 хв на прочитання7 годин тому