Догори
Дати відгук

Кава замість снодійного: лікар розповідає, коли цей напій може викликати сонливість

На це може бути кілька причин.

2 хв на прочитання26 Листопада 2023, 22:58
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Кава може викликати сонливість, розповідає лікар Олександра Литкіна.

Для отримання енергії в кожній клітині нашого тіла, включаючи нервові молекули аденозинтрифосфату (АТФ), проходить низка хімічних перетворень. Одним із побічних продуктів цього циклу є аденозин. Ця речовина передає сигнали між нервовими клітинами в мозку та пригнічує їхню активність. Мозок працює, АТФ розщеплюється, аденозин накопичується, і людина відчуває втому. Молекула кофеїну структурно нагадує аденозин і, проникаючи з напою в мозок, стимулятор блокує аденозинові рецептори. В результаті нейротрансмітер не пригнічує активність нервових клітин і людина відчуває приплив енергії. Саме тому заведено вважати, що кава бадьорить.

Проте бувають винятки, і цей напій може і «не працювати», а іноді може викликати сонливість. Є кілька причин, через які це буває:

1) Толерантність організму.

У тих, хто часто п'є каву, організм пристосовується до постійного надходження кофеїну. Якщо стимулятора надходить стільки ж, скільки й раніше, він уже не може забезпечити бадьорість і для подібного ефекту буде потрібно додатковий кухоль напою. До того ж у розвиток толерантності потрібно зовсім небагато часу. В одному експерименті вже через три дні послідовного споживання кофеїну він перестав маскувати нестачу сну.

2) Швидке розщеплення.

Наскільки швидко перестає кофеїн працювати, залежить від особистих особливостей. В організмі деяких людей кофеїн розщеплюється швидше, і це пов'язують із генетикою. Крім того, має значення та кількість аденозинових рецепторів. У деяких людей їх багато і без усякої толерантності, тож у кофеїну не вдається замаскувати втому. Крім того, напіврозпад кофеїну збільшує нікотин, причому аж на 50 %. Це означає, що, якщо людина покурить сигарету після кави, потенціал напою, що бадьорить, сильно скоротиться, і вона дуже скоро відчує сонливість.

3) Вплив на рівень глюкози у крові.

Прийом кофеїну може негативно позначитися на метаболізмі глюкози, якщо людина погано спала. В одному експерименті виявили, що після кружки кави прийом вуглеводів сильніше підвищує рівень цукру в крові та концентрацію інсуліну, ніж без впливу стимулятора. Тобто, якщо ви погано спали, а потім випили каву, наступний сніданок або цукор із самого напою можуть спричинити різкий підйом рівня глюкози в крові. І хоча гіперглікемія не викликає сонливості у здорових людей, жінки з діабетом ІІ типу можуть відчувати втому при підвищенні цукру в крові.

Раніше ми писали, чому кава не бадьорить: пояснює лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Найкорисніша ягода Запобігає старінню Поради Дієтолога
Дієтолог назвала найкориснішу ягоду, яка запобігає старінню
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
Загинули 456 українських атлетів і тренерів національного рівня — в.о. міністра у справах молоді та спорту
1 хв на прочитання6 годин тому
Чоловік убив дружину
Через звернення до поліції, чоловік, погрожуючи лезом зґвалтував та убив дружину
1 хв на прочитанняВчора
Загинув курсант одеської Військової академії
Парашут зачепився за гелікоптер: ДБР розслідує загибель курсанта одеської Військової академії
1 хв на прочитанняВчора
Смертельний гемолітичний стрептокок рекордними темпами поширюється Японією
1 хв на прочитанняВчора
Як гаряча їжа руйнує організм
1 хв на прочитанняВчора
Немовля із вадою діафрагми, що посунула внутрішні органи і не давала дихати, прооперували прямо в кювезі реанімаційного відділення
2 хв на прочитанняВчора
8 причин, чому ви не висипаєтеся і як цьому запобігти
6 хв на прочитанняВчора