Кардіолог називає вісім способів розрідження крові без ліків
Клінічний аналіз крові може сказати, чи загрожує вам тромбоз: якщо гематокрит перевищений, значить, кров густа.
Тромбози забирають життя практично кожного другого жителя планети, призводячи до інсультів та інфарктів. А ризик утворення тромбів зростає, коли кров стає надто густою.
Щоби знизити ризик утворення тромбів, необхідно підтримувати нормальну густину крові. Для розрідження використовуються спеціальні ліки — антикоагулянти та антиагреганти, але їх може призначати лише лікар. Кардіолог Ганна Кореневич підкреслює, що безконтрольний прийом таких препаратів загрожує серйозними ускладненнями — утворенням виразок та життєзагрозних кровотеч. Проте є доступні методи розрідження крові, які може застосовувати самостійно, без допомоги медиків.
1) Вживати достатню кількість чистої води — приблизно 1,5 л на день (це без урахування чаю та перших страв). Лікар уточнює, що норма може змінюватися залежно від віку, ваги та статі людини, а також пори року: у спеку вона збільшується, у холодну — зменшується. Перевірити, чи ви достатньо п'єте води, можна за допомогою клінічного аналізу крові — за показником «гематокрит». Якщо він перевищений, значить, кров густа і ви п'єте мало рідини.
2) Якщо ви любите каву, краще обмежитись 1-2 чашками запашного напою на день. Кофеїн має сечогінну дію і виводить рідину з організму.
3) Обмежити вживання алкоголю, що спричиняє зневоднення. За словами кардіолога, не варто перевищувати допустимі дози — не більше 1-2 келихів червоного сухого вина за вечір, але не частіше ніж 3-4 рази на тиждень. Особливу увагу лікар звертає на пиво, яке призводить до ще більшого зневоднення.
4) Відмовитися від куріння, зокрема електронних сигарет. За словами Ганни Кореневич, нікотин збільшує в'язкість крові, призводячи не лише до підвищеного ризику тромбозу, а й до спазму судин.
5) Зменшити споживання солі до 5 г на день. Кардіолог радити по можливості виключити зі свого раціону напівфабрикати, копченість, фаст-фуд, де міститься дуже багато солі.
6) Знизити кількість цукру та простих вуглеводів у їжі, які теж підвищують в'язкість крові та роблять її схожою на «густий солодкий сироп». Лікар зазначає, що у хворих на діабет ризик тромбозу вищий, ніж у людей без цього захворювання.
«Переходимо на гречку, бурий рис, зерновий хліб із борошна грубого помелу, вживаємо велику кількість свіжих та запечених овочів, а солодощі та десерти замінюємо на фрукти, горіхи, сухофрукти та трохи гіркого шоколаду», — рекомендує Ганна Кореневич.
7) Збільшити рухову активність. При цьому байдуже, як і коли, головне, рухатися більше.
«Мене часто питають, коли краще бігати — вранці чи ввечері. Бігайте, коли хочете, коли виходить, коли ви краще почуваєтеся і отримуєте максимальне задоволення від фізичних навантажень. Робіть все що завгодно, аби тільки не лежати на дивані. Якщо багато працюєте, сидячи, наприклад, за комп'ютером, обов'язково треба періодично «розганяти» кров — вставати, розминатися, присідати, перекочуватися з носочків на п'ята. А після роботи, а краще і до роботи, і потім треба більше рухатися, просто ходити пішки», — каже кардіолог.
8) Контролювати рівень стресу, зокрема з допомогою індивідуальної психотерапії. На тлі стресу виробляється гормон адреналін, що впливає на густину крові. Крім того, хронічний стрес багато звикли заїдати, а також справлятися з ним за допомогою цигарок та алкоголю.
Також ми розповідали, як розпізнати утворення тромба.