Догори
Дати відгук

Заповідність заплави Прип’яті знизиться через рішення Кабміну

Чиновники хочуть змінити зонування Чорнобильського заповідника

6 хв на прочитання08 Червня 2021, 21:14
Фото зі сторінки ЧБЗ Фото зі сторінки ЧБЗ
Поділитись:

Заплава річки Прип’ять, яка зараз включена до Чорнобильського біосферного заповідника (ЧБЗ) і має на частині своєї території найвищий заповідний статус, буде віднесена до менш суворої категорії заповідності. Такі зміни заплановані через рішення Кабінету Міністрів України.

«…відповідно до Карти-схеми попереднього функціонального зонування, річка Прип’ять у межах Заповідника частково входила до заповідної зони. Відповідно до розробленого нового зонування, русло річки Прип’ять у південній частині Заповідника віднесено до зони антропогенних ландшафтів, а її русло у  північній частині – до буферної зони», - ідеться на сайті ЧБЗ.

Допис із цією інформацією позначений як «відповідь на публікацію в Green Post 2021-05-28». Тобто, це відповідь на статтю «Заповідності» у Зоні стане менше?», у якій ми розповіли, що Державне агентство із управління зоною відчуження (ДАЗВ) приховує інформацію про зміну зонування ЧБЗ, не відповідає на інформаційні запити, порушуючи при цьому законодавство України тощо.

Як виявилося, наші підозри не були марними, зміна зонування таки планується.

Так бачать нове зонування ЧБЗ чиновники ДАЗВ

«Основною підставою вилучення річки Прип'ять із заповідної зони є Постанова Кабінету Міністрів України від 12 червня 1996 р. № 640 «Про затвердження переліку внутрішніх водних шляхів, що належать до категорії судноплавних», відповідно до якої р. Прип’ять віднесена до переліку внутрішніх водних шляхів.  Оскільки доступ до шляхів загального користування не може бути забороненим, річка Прип’ять  віднесена до зони антропогенних ландшафтів Заповідника. Це дає змогу використовувати річку як внутрішній водний шлях, в той же час, накладаючи на нього природоохоронні обмеження», - ідеться на сайті ЧБЗ .

фото зі сторінки ЧБЗ

На думку експертів, це не єдина причина запланованої зміни заповідного статуту заплави Прип’яті.

«Пониження заповідного статусу заплави річки Прип’ять планується для того, щоб відкрити можливість для будівництва через Чорнобильську зону так званого міжнародного водного шляху «Гданськ-Херсон» (Е40). Адже у зоні суворої заповідності подібні роботи не допускаються відповідно до закону «Про природно-заповідний фонд», - сказав GreenPost експерт Національного екологічного центру України Георгій Веремійчик.

Автори допису на сайті заповідника це не спростовують, але і не підтверджують.

«При цьому підкреслимо: Заповідник категорично проти будівництва шляху Е40 без проведення ґрунтовних наукових досліджень та отримання з цього питання ОВД», - зазначено у дописі на сайті ЧБЗ.

ОВД – це оцінка впливу на довкілля, процедура, яка аналізує можливі наслідки реалізації екологічно небезпечних проєктів. Але який ще треба аналіз, якщо у той час, як по усьому світу розбирають греблі і відновлюють природний хід русел (меандрування, звивистість русла, зокрема), проєкт побудови Е40 передбачає будівництво семи гребель і спрямлення русла Прип’яті. Адже пускати цим шляхом планують судна класу річка-море, довжина корпусу яких – 80 метрів, тобто довжина панельного будинку на 4 під’їзди. А осадка таких суден вимагає глибин від 3,6 метра (зараз, після незаконно проведених робіт із днопоглиблення, судновий хід на Прип’яті має 1,6 метра).

Довідково: Проєкти організації території біосферних заповідників розробляються відповідно до Положення про Проєкт організації території біосферного заповідника та охорони його природних комплексів і об'єктів, затвердженого наказом Міндовкілля України від 06.07.2005 №245.

Розділом 3 даного Положення визначено порядок погодження та затвердження проєктів, яким не передбачаються вимоги публічного обговорення Проєкту організації території та його розміщення у вільному доступі.

На думку авторів допису на сайті ЧБЗ, інші зміни до проєкту організації території заповідника цілком виправдані і логічні.

«У рамках проєкту створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника було розроблено карту-схему попереднього функціонального зонування його території (рис.1), яка, як з’ясувалось згодом,  не відповідає сучасним созологічним підходам», - ідеться у відповіді на публікацію GreenPost.

Довідково: Созологія ( з грецької “созо” – “рятую” ) – наука, яка вивчає та розробляє загальні принципи та методи збереження та відновлення природних ресурсів. Часто созологія використовується як синонім “охорони природи”).

Основними недоліками та проблемами розробленого функціонального зонування на думку авторів нового зонування виявились наступні особливості:

-         не враховано існуючу інфраструктуру (дороги, ЛЕП, газопроводи, протипожежні розриви та ін.,);

-         відсутня зона Регульованого заповідного режиму, що визначена Положенням про Заповідник, де також вказана її площа;

-         не врахована необхідність встановлення прикордонної смуги;

-         не передбачено створення та облаштування туристичних маршрутів, екостежок і т.д.

Рис. 1. Попереднє зонування Заповідника згідно з проєктом створення

Рис. 1. Попереднє зонування Заповідника згідно з проєктом створення

Автори нового проєкту організації заповідника і нового зонування вважають, що у разі його ухвалення, відбудуться зміни на краще.

«Порівнюючи функціональне зонування території згідно з проєктом створення та розроблене в рамках Проєкту організації (табл. 1, рис.2), слід зазначити такі позитивні зміни:

Зменшено площу зони антропогенних ландшафтів на 14511 га або на 6,5% від загальної території Заповідника.

Зменшено площу буферної зони на 24031 га або 10,6 % території.

Збільшено зону регульованого заповідного режиму на 44947,6 га або на 19,8 % від площі Заповідника. Збільшення цієї зони відбулось, в основному, за рахунок включення до неї існуючих територій природно-заповідного фонду як цього вимагає  закон України про ПЗФ та Положення про Заповідник. Саме завдяки цьому й відбулося незначне зменшення заповідної зони на 5978,8 га або на 2,7 % від загальної площі Заповідника.

Загалом площа двох зон, які мають посилений режим охорони (заповідна зона та зона регульованого заповідного режиму), в рамках зонування розробленого Проєкту організації збільшилась з 77, 4 тис. га до 116, 4 тис. га», - ідеться у відповіді.

Таблиця 1.  Площі функціональних зон згідно з проєктом створення та розробленого Проєкту організації

Поки що новий проєкт організації і нове зонування широко не відомі громадськості, тож ми сподіваємося, що після цієї публікації ми отримаємо відгуки від фахівців різного профілю щодо планів ДАЗВ змінити зонування Чорнобильського біосферного заповідника.

Важливо також розуміти, що Чорнобильський заповідник підпорядковується ДАЗВ, хоча екологісти давно наполягають на підпорядкуванні ЧБЗ Міндовкіллю.

Як ми вже писали, на думку екологів Е40 знищить Полісся

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання3 години тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання4 години тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання6 годин тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання6 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання7 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання8 годин тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання9 годин тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому
Більше з GreenPost
Привласнили майже 25 мільйонів гривень на будівництві Палацу спорту.
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитання45 хвилин тому
Заборона продажу одноразових електронних сигарет
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитаннягодина тому
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитання2 години тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання5 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання8 годин тому
У Черкасах пересадили кістковий мозок пацієнту, донора для якого шукали 15 років і знайшли в США
3 хв на прочитання9 годин тому
В Києві розкрили канал постачання наркотиків: вилучено кокаїну на $250 тисяч
1 хв на прочитання10 годин тому
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання11 годин тому