Догори
Дати відгук

Інформаційна політика - це "совок": волонтери про дії влади у Чорнобилі сьогодні

Чи будуть вивчені уроки цього разу? Попередніх - не почули

3 хв на прочитання16 Квітня 2020, 09:31
Фото Катерини Асламової Фото Катерини Асламової
Поділитись:

Волонтери, які допомагали рятувальникам засобами захисту та речами першої необхідності, вважають, що інформація про подію блокувалася як у 1986, році аварії на ЧАЕС. І це завадило вчасно оцінити масштаби біди і вжити вчасно належних заходів. 

"По результату не залишає сум. За знищеними селищами, лісами, що вигоріли, тваринами, що лишилися без домівки. Від усвідомлення, що все це - справа людських рук. Але найбільше - від того, наскільки реакція владних структур нагадувала події 86 року. Коли правда замовчувалась, а з екранів казали, що все добре. Здається, інформаційна політика не змінилась - той самий совок" - пише у ФБ Катерина Асламова .

Понад те, влада намагалася блокувати висвітлення ситуації, у Зону не допускали журналістів, а волонтерів суворо контролювали. 

Волонтери привезли рятувальникам та лісівникам техніку та продукти. Фото Катерини Асламової

"На час перебування у зоні відчуження до нас приставили машину супроводу поліції. Начебто, задля нашої безпеки, але звучить трохи дивно, адже ми працюємо у Чорнобилі значно довше, ніж більшість супроводжуючих. Хоча, так було менше шансів, що ми побачимо та висвітлимо щось зайве", - зазначає волонтерка.

Чи будуть вивчені уроки цьогорічної катастрофи?

Ці люди разом з тисячами інших героїв битви з вогнем зупинили нову катастрофу. Фото Катерини Асламової

 

"Я дуже сподіваюсь, що найбільша пожежа у Зоні відчуження навчить нас чомусь. Як запобігати підпалам на території режимного об'єкту, бути готовими технічно, а також залишити, нарешті, брехню у минулому. У напружених ситуаціях все має бути прозоро, люди повинні мати можливість знати, що насправді відбувається. А сили потрібно направляти не на приховування правди, а на вирішення проблем", - резюмує Катерина Асламова.

Насамкінець - подяки усім, хто не шкодуючи сил і здоров’я здолав пожежу

"Я неймовірно вдячна всім, хто допомагав, писав та дзвонив, пропонував підтримку, підіймав інформаційну хвилю. Бо саме через це ми змогли привернути увагу до пожежі, яка до того тихо винищувала Чорноильську зону протягом тиждня. Люди, ви неймовірні. А ми поки - нарешті спати", - завершила свій допис добровільна рятувальниця.

Як ми вже писали, авторитетні громадські екоорганізації вимагають терміново скликати позачергове засідання Ради національної безпеки та оборони (РНБО), а також провести виїзне засідання в Зону відчуження Комітету з питань екологічної політики та природокористування парламенту, на якому заслухати керівництво Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ),  Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) та правоохоронних органів для з’ясування реальної картини щодо пожеж у Чорнобильській зоні. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко