Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Ліс
  • Позачерговий Радбез і слідча комісія: вимоги громадськості через пожежі у Чорнобилі

Позачерговий Радбез і слідча комісія: вимоги громадськості через пожежі у Чорнобилі

Попри заяви ДСНС, пожежі носять стихійний та неконтрольований характер

6 хв на прочитання14 Квітня 2020, 13:09
фото Олександра Сироти фото Олександра Сироти
Поділитись:

Терміново скликати позачергове засідання Ради національної безпеки та оборони (РНБО), а також провести виїзне засідання в Зону відчуження Комітету з питань екологічної політики та природокористування парламенту, на якому заслухати керівництво Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ),  Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) та правоохоронних органів для з’ясування реальної картини щодо пожеж у Чорнобильській зоні. Про такі вимоги йдеться у заяві групи авторитетних громадських організацій та еколідерів.

«Станом на 13 квітня згоріло майже 20 тисяч гектарів лісу - це рекордна площа за весь час Незалежності. У тому числі, згоріли або ще горять сотні гектарів забруднених радіацією територій. Це видно на космічних знімках. Офіційні дані не завжди відповідають дійсності. ДСНС повідомляє максимум про сотні гектарів. Цю ж інформацію поширюють Мінекоенерго та Кабінет Міністрів, (в.о. голови Агентства з управління Зоною відчуження Павлова Катерина заявляє про 3,5 тис. га)», – ідеться у заяві.

фото Олександра Сироти

Підписанти вимагають від влади усіх рівнів оцінити державну політику з запобігання виникнення цієї надзвичайної ситуації.

«Попри заяви ДСНС про контрольованість ситуації, стає очевидним, що пожежі носять стихійний та неконтрольований характер, загрожують знищенням значних територій та радіаційним забрудненням», – пишуть автори звернення.

Народним депутатам пропонується також розглянути створення ТСК – тимчасової слідчої комісії.

«У Зону не допускають журналістів. Інформація про стан довкілля, гарантована статтею 50 Конституції України, не надається належним чином. Дані, що оприлюднюються посадовими особами тих чи інших органів влади суттєво відрізняються, що може свідчити про можливе порушення статті 238 Кримінального кодексу України, якою передбачено відповідальність за приховування або перекручення відомостей про екологічний стан або захворюваність населення.

Публічна позиція влади тривожно нагадує нам трагічний 1986-й рік, рік аварії на ЧАЕС - “у нас все добре, ситуація контрольована, небезпеки немає”, – сказав GreenPost заступник Голови правління ГО "Мережа захисту національних інтересів АНТС", народний депутат 8 скликання Остап Єднак.

Незважаючи на попередження фахівців, керівництво Зони, ДСНС, Мінекоенерго виявилися не готовими до попередження та гасіння пожеж у Зоні - ні організаційно, ні технічно: в країні немає навчених працювати у природних системах пожежників і підготовлених до таких завдань керівників, немає техніки, що здатна працювати у лісі, на пересіченій місцевості. Територія Зони досі не обладнана необхідною кількістю камер спостереження, а дані наявних камер не були оцінені вчасно і належним чином. Протипожежні розриви рубалися не там, де була найбільша небезпека, а у відносно безпечній частині Зони.

«Усе це говорить про необхідність розслідування діяльності керівництва Зони та Мінекоенерго, якому вона підпорядковується. Адже саме ДАЗВ відповідає за проведення належної лісогосподарської діяльності на території зони відчуження, що включає в себе і відповідні протипожежні заходи. Також потрібно створити Тимчасову слідчу комісію ВРУ з цього питання», – додає Остап Єднак.

Пожежники не забезпечені засобами захисту - ні елементарними респіраторами, ні, тим більше, спеціальними костюмами, які є у їхніх колег в Австралії або Каліфорнії (США). Підтвердженнями цієї інформації повниться Інтернет, соцмережі, через які волонтери збирають кошти та закуповують спорядження для рятувальників.

«Законодавство України не готове до реагування на подібні виклики. Лише 13 квітня, ухвалено підвищення штрафів за підпали лісу та рослинності. Але немає відповідей на питання, як забезпечити невідворотність покарання, як затримати порушників, як домогтися розробки та виконання превентивних заходів. Ці моменти ще треба розробити і внести у законодавство», – прокоментувала GreenPost ситуацію голова Комітету із закордонних ВРУ 8 скликання Ганна Гопко, голова правління ГО "Мережа захисту національних інтересів АНТС".

Підписанти звернення занепокоєні тим, що від офіційних державних органів немає цілісної та деталізованої інформації про загоряння, площу та динаміку лиха, напрямки вітру, інформування населення про загрози радіаційного забруднення. Невідомо про створення відповідного Штабу.

Різкій критиці активісти піддають профільне міністерство та Кабінет Міністрів.

фото Олександра Сироти

«Попри фейсбук-картинки та дописи Мінекоенерго, відомство перетворилось на NoName - до сьогодні не призначений міністр та очільник ДАЗВ, відомства очолюють тимчасово виконуючі обов’язки (т.в.о.). За таких умов чиновники уникатимуть відповідальності і не діятимуть на випередження. Виникають сумніви в достатності повноважень для реагування на наявні виклики, в компетентності відповідальних осіб», – додає Ганна Гопко.

Лише 13 квітня, на 15 день пожежі, Уряд виділив з резервного фонду 44 млн. грн. А згодом – ще 150 мільйонів.

«Це важливий, але запізнілий крок. Ми занепокоєні щодо ефективного використання цих коштів, їх достатності», – зазначає пані Гопко.

Екологісти вимагають максимально задіяти сили Служби Безпеки України та Національної поліції для розслідування природи масових підпалів у Зоні відчуження, а також попередити їх подальше виникнення.

«Уряд має забезпечити надійний захист особового складу від радіаційного ураження та впливу забрудненого повітря під час боротьби зі стихією, моніторинг стану здоров’я героїв, їх реабілітації після роботи в екстремальних та вкрай небезпечних умовах», – заявила GreenPost в.о. директора НПП "Тузлівські лимани" Ірина Вихристюк.

Природоохоронці вимагають від влади зробити нарешті необхідні висновки, привести у відповідність державну політику з управління Зоною відчуження та навести кадровий лад у Міністерстві та ДАЗВ.

«Потрібно створити та запровадити на практиці універсальну систему гасіння пожеж — Incident Command System (ICS), яка впроваджена у найбільш розвинених країнах світу, що потерпають часто від лісових пожеж. Система дозволяє оперативно взяти під контроль їх гасіння і раціонально та злагоджено використовувати усі наявні ресурси. Така система вже вивчається на території радіоактивно забруднених земель зони відчуження у рамках міжнародного проекту «Зниження ризиків великих лісових пожеж у зоні відчуження ЧАЕС», – сказав Остап Єднак.

Серед підписантів заяви також такі відомі особи та організації, як Анна Прокаєва (Kharkiv Zero Waste), Ірина Черниш (голова ГО Save Dnipro), Дмитро Карабчук (голова ГО “ЛІіС”), Ольга Марків (голова ГО “Еко Платформа”), Марина Грига (CEO “EcoViewer”) та інші.

Нагадаємо, що автори раніше звернення не раз критикували об’єднання Мінприроди та Міненерго, яке уряд та парламент здійснили у вересні 2019.

«Вимагаємо відновити Мінприроди, розділити Мінекоенерго насправді, а не у першоквітневому жарті», – написала два тижні тому у коментарях до нашого матеріалу «Президент призначив нового міністра охорони довкілля» виконавча директорка БФ "Екологія Право Людина" Олена Кравченко.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.