Догори
Дати відгук

В Україні відзначають день Десни: яка вона, річка-«іменинниця» (ФОТО)

Десна не лише красива, а й потрібна

2 хв на прочитання08 Вересня 2021, 12:47
Фото: Олександр Приходько Фото: Олександр Приходько
Поділитись:

День Десни — привід поговорити не так про красу «Дніпрової сестри» та її слід у культурі (адже в українському фольклорі є народні казки про цю річку, та й «Зачаровану Десну» Олександра Довженка включено до шкільної програми), а про проблеми цієї річки. Власний кореспондент GreenPost Олександр Приходько розповідає про те, чому Десна не лише красива, а й потрібна.

Фото: Олександр Приходько

Десна — одна з найбільших річок України. Її довжина — 1130 км, з них в Україні 591 км. Площа басейну 88900 км2. Русло (річище) звивисте, біля нього присутні безліч стариць, озер і проток. Найбільші притоки в межах України — Сейм і Снов. Звичайна глибина річки становить від 2 до 4 метрів, проте зустрічаються місця завглибшки 17 м.

У водній системі Десни водяться 35 видів риб, зокрема карась, сом, окунь, короп, щука, судак, лящ, лин, плотва, йорж, жерех, густера, в’язь, чехоня, верховодка, вугор, вʼюн, носар, стерлядь, головень, карась китайський.

На берегах Десни розташовані Мізинський і Деснянсько-Старогутський національні природні парки, Міжрічинський регіональний ландшафтний парк, 14 заповідних урочищ, заказники національного та місцевого значення. Неподалік розташований і національний природний парк «Залісся».

Десна має велике рекреаційне значення. На її берегах розташовані пансіонати, туристичні фірми організовують сплави на байдарках та плотах. Чернігів та Новгород-Сіверський приваблюють туристів архітектурними родзинками.

Фото: Олександр Приходько

Незважаючи на позірну силу, Десна має безліч проблем. До них належать ведення сільського господарства у безпосередній близькості до річки, використання хімікатів у лісовому та сільському господарстві, забруднення вод застарілими водоочисними спорудами та заводами у Чернігівській, Сумській, Брянській, Курській областях, підтоплення гирла Десни Канівським водосховищем, штучне регулювання рівня води в Десні Десногорським водосховищем у Смоленській області, поглиблення дна і руслоспрямлювальні роботи для потреб судноплавства, стихійні сміттєзвалища, знищення природних  ділянок заплави заради будівництва котеджів у Броварському районі біля гирла Десни.

Також ми розповідали про те, де відпочити на вихідні: «зачарована Десна» (фото), і про найчистішу річку Європи — Снов (ФОТО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання2 години тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитанняВчора
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитанняВчора
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитанняВчора
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитанняВчора
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитанняВчора
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитанняВчора