Догори
Дати відгук

Хірург-онколог розповів, чи впливають образи на рак і що таке «програма самознищення тих, хто не зміг себе полюбити»

Підстав говорити про вплив думок і образ на виникнення раку - немає

2 хв на прочитання20 Жовтня 2021, 08:11
Поділитись:

За словами хірурга-онколога Олександра Слюсаренка, на жаль, багато людей впевнені, що причина онкозахворювань - образи, і існує якась «програма самознищення тих, хто не зміг себе полюбити».

Він навів приклад того, як наразі деякі люди живуть твердженнями «коли ваше тіло наповнене любов'ю до себе, кожна ваша клітинка дихає і радіє життю, коли ви ображаєтеся на себе, в цей момент тіло отримує сигнал про нелюбов до себе і запускає програму розвитку онкозахворювання ».

« Рак - це НЕ психосоматическая хвороба. Науково доведено, що рак виникає через мутації або дії вірусу. Одна або кілька клітин починають безконтрольно ділитися. Пухлина збільшується і поширюється в інші частини тіла. Кожен тип раку має свої механізми розвитку, клінічну картину, вимагає певну терапію, і, на жаль, іноді вбиває », - говорить лікар.

Онколог переконаний, що жодні  емоції не викликають рак. Так, дійсно, стан людини під час лікування захворювання дійсно впливає на імунну систему, але це не причина раку. Хоча, безумовно, абсолютно всім важливо дбати про своє психологічне здоров'я.

Слюсаренко додав, що на ймовірність розвитку раку можуть впливати спосіб життя і спадковість. У наших клітинах постійно відбуваються і в основному «виправляються» мутації, а клітини, які стали аномальними, знищує імунна система. Але іноді мутації зачіпають гени, які впливають на поділ клітин і їх взаємодію з іншими клітинами. Це призводить до відсутності виправлення мутацій, а патруль з боку імунної системи їх обходить. Ось так і виникає рак.

Саме тому, звертає увагу онколог, коли лікарі звертають увагу на спосіб життя і вплив навколишнього середовища, то  говорять «підвищує ймовірність розвитку раку», а не «викликає рак».

Слюсаренко навів  науково-обґрунтовані фактори ризику раку:

  •  Спадковість
  •  Вік
  •  Сать: є гормонозалежні пухлини
  •  Вага
  •  Довкілля та виробничі фактори
  •  Спосіб життя: куріння, споживання алкоголю
  • Віруси: вірус папіломи людини, вірус гепатиту С

До слова, українські вчені знайшли речовину, яка запобігатиме гострому ураженню легень у хворих на коронавірус.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.