Догори
Дати відгук

Хімік розповідає, як відчистити алюмінієвий посуд

Щоб не зіпсувати його назавжди.

2 хв на прочитання06 Листопада 2023, 16:14
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

В інтернеті можна знайти дуже багато порад про те, як відчистити алюмінієвий посуд, але далеко не всі вони дієві й безпечні. Хімік Сергій Бесараб розповів про  ефективний спосіб вирішити цю проблему.

Можна весь проблемний «умовно алюмінієвий» (бо можливі і сплави на кшталт силуміну та дюралюмінію) посуд віднести на найближчий автосервіс з піскоструменевим апаратом і отримати блискучі поверхні. А далі вже сам алюміній глибоко, міцно та довговічно оксидується просто при контакті із чистим сухим повітрям. За відсутності довірених піскоструменевиків можна використовувати УШМ/дрилі з м'якими шліфувальними насадками. Проте в посудомийній машині алюміній мити не варто.

Хімік застерігає від спроб труїти харчовий алюміній, тобто обробляти гарячими лужними розчинами (силікатний клей, сода, засіб «Кріт» тощо). Річ у тім, що для виготовлення посуду ніхто не використовує чистий алюміній, а зі сплавів луг витравлює метал, залишаючи на поверхні темний шлам із компонентів, що легують (кремній, мідь, залізо, марганець, цинк). Лугами ви зіпсуєте посуд назавжди, застерігає науковець. Через потемніння при травленні лугом на гальванічних ділянках алюмінієві сплави освітлюють азотною кислотою.

При використанні ж кислот у побуті варто розуміти, що таким шляхом ви переводите «умовно нейтротоксичний» алюміній у цілком біодоступні розчинні солі, наголошує Сергій Бесараб. І загалом не варто дозволяти алюмінієві контактувати з кислими продуктами, такими як соки та компоти.

Також хімік закликає не використовувати розчинники для чищення алюмінієвого посуду це.

«Боже, кому (крім невідомого фахівця з youtube) спаде на думку мити харчовий посуд димексидом (а може, і диметилформамідом, а там і бензолом)? Замість розчинників чудово спрацює комбінація звичайних ПАР (Fairy той же з Вілларібо та Віллабаджо). Хочеться ще ефективніше — комбінуйте ПАР з ультразвуком (існують, наприклад, ультразвукові мийки для овочів)», — говорить науковець.

Він рекомендує дотримуватися правила, що якщо необхідно позбудеться кіптяви та нагару на алюмінії та сплавах — то чистити тільки механічно (абразивними губками з металевого дроту, абразивними порошками на основі крейди). Як варіант — можна просто просмажити посуд на повітрі за температури 400 °C, все добре вигорить.

Також ми писали, як реанімувати улюблену сковороду: поради для посуду з різних матеріалів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.