Догори
Дати відгук

Фрукти з низьким глікемічним індексом для діабетиків

Деякі фрукти діабетикам можна їсти без побоювань.

2 хв на прочитання17 Серпня 2022, 12:34
Поділитись:

Фрукти – це природне джерело вітамінів, мікро- та макроелементів й інших корисних речовин, тому їх необхідно вживати на постійній основі.

Багато хто вважає, що чим більше плодів з'їси, тим краще. Насправді це не так: існує добова доза вітамінів, які може переробити організм. Усе, що споживається понад цю норму, просто виводиться через кишківник або нирки. Безконтрольне вживання має такі мінуси:

  1. Розтягування шлунку. Деякі люди люблять з'їсти в сезон по пів відра вишеньок або пару кілограмів мандаринок. Плоди забивають шлунок і розтягують його, тому вам потрібно буде їсти більше й інших продуктів.
  2. Розвиток алергічних реакцій. На тілі можуть з'являтися плями або подразнення.
  3. Підвищення рівня цукру. Більшість фруктів містять глюкозу або сахарин, тому в організмі може розвинутися їх надлишок.

Саме з цих причин не варто перевищувати рекомендовані лікарями норми. Будьте розсудливі: краще кожен день їсти по 1-2 плоди, ніж за один день два кілограми.

Фрукти з низьким глікемічним індексом для діабетиків:

Персики. Глікемічний індекс одного середнього персика становить близько 42, що не зашкодить рівням цукру та інсуліну у діабетиків. При цьому завдяки клітковині шлунок буде ситим протягом тривалого періоду часу. Крім того, персики багаті на корисні поживні речовини, такі як калій, вітаміни А і С.

Вишні. Плоди вишні – джерело антиоксидантів, вітаміну C і волокон, які зменшують метаболізм цукру в організмі та перешкоджають стрибкам рівня цукру в крові. ГІ вишні зразково низький – 20. Отже, її вживання не призведе до швидкого підвищення рівня цукру.

Слива. Крім антиоксидантів і клітковини, сливи містять 15 різних вітамінів і мінералів, також відрізняються низькою калорійністю. ГІ сливи становить 40, що робить її хорошим вибором для людей, які страждають на діабет.

Апельсини. Ці фрукти наповнені життєво важливими вітамінами та мінералами, такими як вітамін С, клітковина та калій, тому вважаються одними з найкращих у меню діабетиків. Апельсинам потрібно більше часу для розщеплення та перетравлення через вміст у них клітковини, яка сприяє повільному вивільненню цукру в кровообіг та стабілізує його рівень на тривалий період часу. Один середній апельсин має глікемічний індекс близько 40–43.

Яблука. Також містять пристойну кількість необхідних організму вітамінів та мінералів, плюс багато клітковини, яка запобігає швидкому засвоєнню цукру в організмі. Вибирати слід не надто солодкі сорти яблук, такі фрукти не викликають різкого стрибка рівня цукру в крові.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
В Одесі заарештували судно 'тіньового' флоту РФ за вивіз зерна
Екіпаж судна, що працювало на "тіньовий" флот РФ, підозрюється у держзраді та фінансуванні агресії
2 хв на прочитання2 години тому
Гороскоп на 18 вересня 2025 року
Гороскоп для всіх знаків Зодіаку на четвер, 11 грудня 2025 року
4 хв на прочитання3 години тому
Фото: Gleb Garanish/REUTERS
Більше світла для побутових споживачів: нові рішення для стабілізації енергосистеми
2 хв на прочитання5 годин тому
Чумацькі шляхи Одещини: відродження історичних маршрутів
На Одещині відроджують легендарні чумацькі шляхи та туристичні маршрути
3 хв на прочитання6 годин тому
Чому власники демонтують сонячні панелі, незважаючи на екологічні переваги
2 хв на прочитання7 годин тому
Озеро на вул. Панча у Львові завершують наповнювати водою зі свердловини
2 хв на прочитання8 годин тому
Використання генераторів: за що українці можуть отримати штраф
2 хв на прочитання9 годин тому
Міжнародний день прав людини,  як невід'ємної частини повсякденності
2 хв на прочитання10 годин тому