Догори
Дати відгук

Фрукти з низьким глікемічним індексом для діабетиків

Деякі фрукти діабетикам можна їсти без побоювань.

2 хв на прочитання17 Серпня 2022, 12:34
Поділитись:

Фрукти – це природне джерело вітамінів, мікро- та макроелементів й інших корисних речовин, тому їх необхідно вживати на постійній основі.

Багато хто вважає, що чим більше плодів з'їси, тим краще. Насправді це не так: існує добова доза вітамінів, які може переробити організм. Усе, що споживається понад цю норму, просто виводиться через кишківник або нирки. Безконтрольне вживання має такі мінуси:

  1. Розтягування шлунку. Деякі люди люблять з'їсти в сезон по пів відра вишеньок або пару кілограмів мандаринок. Плоди забивають шлунок і розтягують його, тому вам потрібно буде їсти більше й інших продуктів.
  2. Розвиток алергічних реакцій. На тілі можуть з'являтися плями або подразнення.
  3. Підвищення рівня цукру. Більшість фруктів містять глюкозу або сахарин, тому в організмі може розвинутися їх надлишок.

Саме з цих причин не варто перевищувати рекомендовані лікарями норми. Будьте розсудливі: краще кожен день їсти по 1-2 плоди, ніж за один день два кілограми.

Фрукти з низьким глікемічним індексом для діабетиків:

Персики. Глікемічний індекс одного середнього персика становить близько 42, що не зашкодить рівням цукру та інсуліну у діабетиків. При цьому завдяки клітковині шлунок буде ситим протягом тривалого періоду часу. Крім того, персики багаті на корисні поживні речовини, такі як калій, вітаміни А і С.

Вишні. Плоди вишні – джерело антиоксидантів, вітаміну C і волокон, які зменшують метаболізм цукру в організмі та перешкоджають стрибкам рівня цукру в крові. ГІ вишні зразково низький – 20. Отже, її вживання не призведе до швидкого підвищення рівня цукру.

Слива. Крім антиоксидантів і клітковини, сливи містять 15 різних вітамінів і мінералів, також відрізняються низькою калорійністю. ГІ сливи становить 40, що робить її хорошим вибором для людей, які страждають на діабет.

Апельсини. Ці фрукти наповнені життєво важливими вітамінами та мінералами, такими як вітамін С, клітковина та калій, тому вважаються одними з найкращих у меню діабетиків. Апельсинам потрібно більше часу для розщеплення та перетравлення через вміст у них клітковини, яка сприяє повільному вивільненню цукру в кровообіг та стабілізує його рівень на тривалий період часу. Один середній апельсин має глікемічний індекс близько 40–43.

Яблука. Також містять пристойну кількість необхідних організму вітамінів та мінералів, плюс багато клітковини, яка запобігає швидкому засвоєнню цукру в організмі. Вибирати слід не надто солодкі сорти яблук, такі фрукти не викликають різкого стрибка рівня цукру в крові.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитання5 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Гортензія волотиста Sundae Fraise здатна прикрасити посадки з хвойних і листопадних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд, які були укріплені спеціальними платформами
1 хв на прочитанняВчора
На Одещині врятували коня, який застряг у болоті
На Одещині рятувальники витягли коня із болота (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею на майже 300 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй спричинила збитки рибним запасам України на більш як 350 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Через опади у річках Буковини підійметься вода до метра
1 хв на прочитанняВчора
На водоймах Одеської області встановлено 1000 нерестових гнізд (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора