За найпоширенішою версією, фалафель уперше почали готувати єгипетські копти як заміну м'ясу під час посту. Приготувати справжній фалафель удома не так уже й складно. Головний секрет — використовувати не варений, а лише замочений нут, щоб отримати ту саму хрустку скоринку та ніжну середину.
Інгредієнти.
нут сухий — 250 г;
цибуля ріпчаста — 1 велика або 2 середні;
часник — 3-5 зубчиків;
петрушка свіжа — 1 великий пучок;
кінза свіжа — 1 великий пучок;
м'ята свіжа — кілька гілочок;
кмин мелений — 1 ч. л.;
коріандр мелений — 1 ч. л.;
куркума — ½ ч. л.;
червоний перець чилі — ¼ ч. л.;
розпушувач тіста або сода харчова — ½ ч. л.;
сіль морська — 1 ч. л. (або до смаку);
чорний перець мелений — ½ ч. л. (або до смаку);
рослинна олія для смаження у фритюрі — приблизно 500-700 мл.
Приготування.
Нут ретельно промити й залити великою кількістю холодної води. Залишити його замочуватися мінімум на 12-18 годин, а краще на ніч. За цей час нут значно збільшиться в об'ємі. Перед приготуванням злити воду, в якій замочувався нут, і ще раз добре промити його під проточною водою.
Цибулю очистити й нарізати великими шматками. Часник почистити. Петрушку, кінзу та м'яту добре промити, обсушити та грубо нарізати. Використовуйте лише листя та тонкі стебла зелені, товсті частини стебел краще видалити.
Перекласти замочений нут у чашу кухонного комбайна чи м'ясорубки. Додати цибулю, часник і всю підготовлену зелень. Додати мелені зіру, коріандр, куркуму (якщо використовуєте), червоний перець чилі, сіль і чорний перець. Подрібнити всі інгредієнти до отримання однорідної, проте не пастоподібної маси. Вона повинна мати злегка зернисту текстуру. Якщо суміш занадто суха, можна додати 1-2 столові ложки холодної води, але не більше.
Перекласти нутову масу у велику миску. Додати розпушувач тіста (чи соду). Добре перемішати. Це додасть фалафелю легкості та пухкості всередині.Дайте масі відпочити в холодильнику хоча б 30 хвилин, а краще 1-2 години. Це допоможе смакам змішатися, а маса стане стабільнішою для формування.
З нутової маси сформувати невеликі кульки (приблизно 2-3 см в діаметрі) чи пласкіші котлетки. Можна використовувати спеціальну ложку для фалафелю чи просто формувати руками. Намагайтеся, щоб вони були однаковими за розміром, аби рівномірно просмажилися.
У глибокій каструлі або фритюрниці розігріти велику кількість олії до температури 170-180 °C. Перевірити готовність олії можна, кинувши маленький шматочок маси: якщо навколо нього відразу з'являються бульбашки, олія готова. Обережно опустіть фалафель в гарячу олію невеликими порціями, щоб не перевантажувати сковороду й не знижувати температуру олії. Смажити фалафель до золотисто-коричневої скоринки, приблизно по 3-5 хвилин з кожного боку, або доки він не стане рівномірно золотистим.
Готовий фалафель викласти на паперові рушники, щоб видалити зайвий жир. Подавати гарячим! Традиційно фалафель подають у піті (лаваші) зі свіжими овочами (помідори, огірки, салат), солоними огірками та соусами: тахіні (кунжутний соус), хумусом або гострим соусом на основі йогурту.
Більше новин читайте на GreenPost.