Фалафель: східний смак, який підкорить ваше серце (та шлунок!)

3 хв на прочитання22 години тому
Фото: Toriavey.com

Ідеальний вибір для ситного вегетаріанського обіду чи вечері.

За найпоширенішою версією, фалафель уперше почали готувати єгипетські копти як заміну м'ясу під час посту. Приготувати справжній фалафель удома не так уже й складно. Головний секрет — використовувати не варений, а лише замочений нут, щоб отримати ту саму хрустку скоринку та ніжну середину.

Інгредієнти.

нут сухий — 250 г;

цибуля ріпчаста — 1 велика або 2 середні;

часник — 3-5 зубчиків;

петрушка свіжа — 1 великий пучок;

кінза свіжа — 1 великий пучок;

м'ята свіжа — кілька гілочок;

кмин мелений — 1 ч. л.;

коріандр мелений — 1 ч. л.;

куркума — ½ ч. л.;

червоний перець чилі — ¼ ч. л.;

розпушувач тіста або сода харчова — ½ ч. л.;

сіль морська — 1 ч. л. (або до смаку);

чорний перець мелений — ½ ч. л. (або до смаку);

рослинна олія для смаження у фритюрі — приблизно 500-700 мл.

Приготування.

Нут ретельно промити й залити великою кількістю холодної води. Залишити його замочуватися мінімум на 12-18 годин, а краще на ніч. За цей час нут значно збільшиться в об'ємі. Перед приготуванням злити воду, в якій замочувався нут, і ще раз добре промити його під проточною водою.

Цибулю очистити й нарізати великими шматками. Часник почистити. Петрушку, кінзу та м'яту добре промити, обсушити та грубо нарізати. Використовуйте лише листя та тонкі стебла зелені, товсті частини стебел краще видалити.

Перекласти замочений нут у чашу кухонного комбайна чи м'ясорубки. Додати цибулю, часник і всю підготовлену зелень. Додати мелені зіру, коріандр, куркуму (якщо використовуєте), червоний перець чилі, сіль і чорний перець. Подрібнити всі інгредієнти до отримання однорідної, проте не пастоподібної маси. Вона повинна мати злегка зернисту текстуру. Якщо суміш занадто суха, можна додати 1-2 столові ложки холодної води, але не більше.

Перекласти нутову масу у велику миску. Додати розпушувач тіста (чи соду). Добре перемішати. Це додасть фалафелю легкості та пухкості всередині.Дайте масі відпочити в холодильнику хоча б 30 хвилин, а краще 1-2 години. Це допоможе смакам змішатися, а маса стане стабільнішою для формування.

З нутової маси сформувати невеликі кульки (приблизно 2-3 см в діаметрі) чи пласкіші котлетки. Можна використовувати спеціальну ложку для фалафелю чи просто формувати руками. Намагайтеся, щоб вони були однаковими за розміром, аби рівномірно просмажилися.

У глибокій каструлі або фритюрниці розігріти велику кількість олії до температури 170-180 °C. Перевірити готовність олії можна, кинувши маленький шматочок маси: якщо навколо нього відразу з'являються бульбашки, олія готова. Обережно опустіть фалафель в гарячу олію невеликими порціями, щоб не перевантажувати сковороду й не знижувати температуру олії. Смажити фалафель до золотисто-коричневої скоринки, приблизно по 3-5 хвилин з кожного боку, або доки він не стане рівномірно золотистим.

Готовий фалафель викласти на паперові рушники, щоб видалити зайвий жир. Подавати гарячим! Традиційно фалафель подають у піті (лаваші) зі свіжими овочами (помідори, огірки, салат), солоними огірками та соусами: тахіні (кунжутний соус), хумусом або гострим соусом на основі йогурту.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: