Догори
Дати відгук

Антипригарні сковорідки: як вибрати й користуватися, щоб уникнути проблем зі здоров’ям

«Ви не захочете вдихати цілу суміш синтетичних, органічних, газоподібних сполук».

5 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Антипригарні сковорідки з тефлоновим покриттям уже давно стали кухонною класикою, але дедалі частіше про них говорять як про потенційно небезпечні предмети. Покриття з ПТФЕ (політетрафторетилену), відомого як тефлон, при нагріванні до високих температур може виділяти токсичні випари, що викликають так званий «тефлоновий грип» — тимчасовий стан із лихоманкою, кашлем і ознобом. Глибша проблема полягає у PFAS — групі хімічних сполук, до яких належить і ПТФЕ. Ці «вічні хімікати» майже не розкладаються в природі, накопичуються в організмі й можуть призводити до гормональних порушень, ослаблення імунітету та навіть підвищеного ризику раку. Наскільки проблема серйозна і як їй можна запобігти? Washington Post поспілкувався з кількома експертами про лихоманку полімерних випарів і антипригарне покриття — ось що вони розповіли.

Як користуватися антипригарними сковорідками?

Експерти кажуть, що забруднена вода та продукти харчування, ймовірно, є більшими джерелами загального впливу PFAS, ніж сковорідки з антипригарним покриттям.

✔ Уникайте попереднього нагрівання антипригарних сковорідок. Порожні антипригарні сковорідки можуть дуже швидко нагріватися до високих температур, згідно з рекомендаціями Тефлону. Завжди розігрівайте їх з уже готовою їжею, маслом або олією.

✔ Не смажте і не випікайте на високому вогні. Інструкції до антипригарних сковорідок, що містять ПТФЕ, таких як Calphalon, радять споживачам використовувати цей посуд у духовці при температурі до 230-260 °C. Точні температури залежать від типу сковорідки та виробника. Наприклад, у рекомендаціях компанії Teflon зазначено: «Не використовуйте антипригарний посуд і форми для випікання в духовках, температура яких перевищує 260 °C».

✔ Під час приготування їжі використовуйте витяжні вентилятори чи відчиняйте вікна. Якщо на кухні з якихось причин з'явився дим, ви не повинні дихати ним, незалежно від того, звідки він виходить, каже Зейн Горовіц, заступник медичного директора Центру отруєнь в Орегоні, Алясці та Гуамі.

✔ Не використовуйте нержавіючу сталь або твердий посуд для антипригарних сковорідок. Використовуйте дерев'яний, силіконовий або нейлоновий посуд, щоб запобігти подряпинам на поверхні антипригарних сковорідок.

Чи безпечно користуватися подряпаною антипригарною сковородою?

Вважається, що вдихання парів від перегрітої сковорідки є більш ризикованим, ніж використання самого покриття. Молекули ПТФЕ більші за інші види PFAS, і дослідники стверджують, що розмір хімічної речовини ускладнює її поглинання організмом. Компанії, які виробляють антипригарні сковорідки, стверджують, що покриття є інертним і не токсичним при потраплянні в організм.

«Я припускаю, що ми всі проковтнули трохи ПТФЕ, який відшарувався від нашої сковорідки й потрапив у їжу. Насправді я б не хвилювався з цього приводу. Це просто пройде прямо через ваш організм», — каже Ян Казінс, хімік-еколог і професор Стокгольмського університету.

Але він додав, що «не хотів би вдихати ці випари», якщо сковорідка буде перегріта.

«Це справжня суміш газоподібних фторованих речовин. Загалом, ви не захочете вдихати цілу суміш синтетичних, органічних, газоподібних сполук», — сказав науковець.

Лорел Шайдер, старший науковий співробітник Інституту «Тиха весна», некомерційної дослідницької організації, каже, що лущення або відшарування антипригарного покриття є для неї ознакою того, що настав час припинити користуватися антипригарною сковородою.

«Коли ми думаємо про PFAS, це насправді накопичення день за днем, місяць за місяцем, рік за роком. Якщо це те, що ви використовуєте щодня у своїй оселі, гадаю, на це варто звернути більше уваги», — каже Шайдер.

І з'являються нові дослідження, які свідчать про те, що ПТФЕ на антипригарних сковорідках може поповнити зростаючу колекцію мікропластику в довкіллі.

Які антипригарні сковорідки не містять PFAS?

Купуючи антипригарний посуд, можна заплутатися. Деякі антипригарні сковорідки стверджують, що вони не містять PFOA — одного з видів PFAS. Але існують тисячі різних PFAS, і ці обіцянки не означають, що продукт не містить їх усіх.

Шукайте бренди, які обіцяють відсутність усіх PFAS або фторованих сполук, каже Дженніфер Хопонік Редмон, старший науковий співробітник RTI International, що займається питаннями охорони здоров'я навколишнього середовища.

Якщо ви хочете взагалі відмовитися від антипригарного покриття, обирайте чавун, нержавіючу сталь або керамічні сковорідки. Керамічні покриття часто виготовляються з діоксиду кремнію й не містять хімічних речовин, які можна використовувати назавжди, каже Джилліан Міллер, старший науковий співробітник Екологічного центру — некомерційної правозахисної групи.

Такі компанії, як Caraway, Our Place та GreenPan продають керамічні сковорідки, що не містять PFAS.

Деякі компанії, такі як Nordic Ware та HexClad, заявляють, що їхній антипригарний посуд більше не використовує PFAS. Groupe SEB, виробник All-Clad і T-fal, заявила, що компанія використовує PTFE, і її сковорідки безпечні у використанні, але вона інвестує в розробку альтернативних покриттів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.