Догори
Дати відгук

Експерти розповіли, чому зростають ціни на яблука

3 хв на прочитання28 Травня 2020, 12:53
Image by meineresterampe from Pixabay Image by meineresterampe from Pixabay
Поділитись:

Яблучний сезон 2019/2020 років завершується рекордно високими цінами: в кінці весни на гуртових майданчиках країни яблука коштують 27-35 грн/кг, а мінімальні роздрібні ціни подолали позначку 40 грн/кг, пише agronews.ua.

«У 2019 році Україна зібрала яблук менше, ніж у 2018 році, тому вищий від попереднього року рівень цін та їх зростання у березні нікого особливо не дивували. Але ніхто не очікував, що у травні український фермер зможе продавати яблуко дорожче $1/кг», – розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар», найбільшого у західному регіоні гуртового ринку сільгосппродукції.

На думку Гетьман, рекордно високі ціни на яблука в кінці поточного сезону пов’язані із трьома основними факторами:

  • Менший врожай і, відповідно, менша пропозиція. У 2019 році, за оцінками різних експертів, Україна зібрала на 10% менше яблук ніж у 2018 році, коли врожай був рекордним. Падіння валового збору не вдалось нівелювати навіть інтенсифікацією молодих насаджень. Слід додати, що у сусідній Польщі, яка нам завжди допомагає компенсувати дефіцит власного яблука, врожай також знизився.
  • Обмежений імпорт. З жовтня по грудень включно Україна постійно нарощувала обсяги імпорту і зменшувала експорт, що теж не було несподіванкою для сезону з невеликим врожаєм. У січні після новорічного ажіотажу імпорт просів, але потреба в ньому знов почала зростати у лютому. У другій половині зими більшість українських мереж активно працювали із польським яблуком і робили б це надалі, якби не оголосили карантин в країнах ЄС. Через припинення постачання із Польщі, українські мережі почали активно спустошувати українські сховища. Білоруські трейдери теж залишились без польського яблука і вимушені були активніше працювати з українськими виробниками. Це не могло не вплинути на вартість — перший стрибок ціни на українське яблуко відбувся саме у 20-х числах березня.
  • Запізнення старту ягідного сезону. У травні на ринок не вийшов головний конкурент яблука — українська суниця садова (полуниця). Через холодну весну у господарствах Півдня та Закарпаття ягода дуже повільно визрівала. А дехто взагалі втратив значну частину врожаю через приморозки. Саме в середині травня ціни на яблука піднялись до небачених до цього показників.

«Ціни на яблука зростають навесні вже два сезони поспіль. Дехто побачив в цьому закономірність і, виходячи з цього, планує продажі в наступному сезоні. Але ті фермери та трейдери, які у цьому бізнесі більше 5-ти років, чудово пам’ятають сезони, коли ціни на яблуко не зростали взагалі або навпаки обвалювались в кінці сезону через надлишок пропозиції. Тобто фермери чи трейдери не впливають на ринкову ціну, а можуть лише впливати на власні витрати шляхом збільшення продуктивності, оптимізації логістики, диверсифікації каналів збуту та напрацювання міцних прозорих стосунків із бізнес- партнерами», – підсумовує Тетяна Гетьман.

У сезоні 2019/2020 років на майданчику для торгівлі з автомобілів гуртового ринку «Шувар» було продано понад 18 тис. тонн яблука. Майже половину з цього обсягу було продано за 3 місяці сезону — в період з лютого по квітень. У порівнянні із попереднім сезоном (18/19) обсяг продажу українських яблук на «Шуварі» збільшився на 9%.

Зате в Україні подешевшала капуста.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитаннягодина тому
Чорнобильська зона Рубка дерев Екологічні злочини
На території Чорнобильської зони продовжуються рейди: зафіксовано нові факти порушень
2 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання2 години тому
Пошкодження енергетичної інфраструктури Аварійні відключення електрики
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання4 години тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання5 годин тому
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання7 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання8 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання8 годин тому