Догори
Дати відгук

Експертка пояснила, чому в Естонії вийшло подолати коронавірус

На відміну від України

3 хв на прочитання19 Червня 2020, 19:52
Скріншот із сайту Департаменту здоров'я Естонії Скріншот із сайту Департаменту здоров'я Естонії
Поділитись:

Інна Березюк, голова правління ГО «Експертна Рада суспільних досліджень та проектів у сфері національного здоров'я та соціального захисту», написала у своєму життєписі у соціальній мережі Фейсбук про те, чому Естонія виявилася однією з найуспішніших у боротьбі з COVID-19 серед європейських країн, де чисельність нових випадків (абсолютна і відносна на число населення) в період пом'якшення карантинних заходів дала найменше число порівняно з іншими країнами.

На думку Інни Березюк, успіх протиепідемічних заходів полягає не в жорстких обмеженнях без розбору, а в дуже продуманій філігранній тактиці, яка гнучко може реагувати на виклики.

Експертка стверджує, що Естонія в принципі з коронавірусом закінчили повністю до початку літа.

«У них уже були дні з нульовим виявленням або ж із виявленням нових не більше 1 людини в день. Фатальних випадків немає вже цілий тиждень», – говорить Інна Березюк.

Експертка вважає, що справа не лише в тому, що Естонія порівняно маленька країна. На думку Інни Березюк, приклад Естонії потрібно уважно вивчити бодай із двох причин.

Перша причина – те, що в Естонії співвідношення виявлених до протестованих становить приблизно 1 до 50 (близько 2 тис. до 100 тис.), а в Україні – 1 до 15 (34 тис. до 530 тис.). Експертка пояснює це тим, що естонці більш уважно й організовано поставилися до первинних заходів, і їхні обмежувальні заходи з погляду правил епідеміології носили більш системний характер.

Другою причиною вивчити естонський досвід Інна Березюк вважає організацію процесу доступного і безкоштовного мас-тестування – «на відміну від України, в якій навіть бажаючим тестуватися при наявності підозр або сумнівів, а також при необхідності планової госпіталізації досить часто можна зробити такий тест тільки по блату або ж за досить чималі гроші, та й то тільки в комерційній лабораторії (від 540 грн антитіла до 1500 грн ПЛР)».

Окрім того, експертка відзначає естонську комунікаційну кампанію, де одним з ключових меседжів, зокрема і для ЗМІ, є заборона на будь-які форми проявів стигматизації щодо людей, які можуть бути інфікованими на COVID. Це навіть карається законом.

«А правило 2 + 2 жорстко діє і сьогодні навіть після зняття всіх карантинних обмежень, і навіть в нічних клубах Естонії, які в останній тиждень піддалися масовій перевірці через ослаблення тактики контролю у відповідь на масові скарги самих же естонців, які їх відвідують, – говорить Інна Березюк. – Ну і головне, що цілком ймовірно завжди є додатковим стимулом для всього населення бути кращими і стежити за своєю поведінкою без шпіцрутенів – таку риторику я чула тільки ще в виступі Ангели Меркель на адресу своїх громадян, але шкода, що не від наших політиків, на жаль. Департамент охорони здоров'я Естонії написав у своєму звіті про закінчення зазначеної карантинної кампанії в останньому слайді наступне: "Департамент здоров'я дякує кожному жителю Естонії!" І це – теж важливо».

Нагадаємо, головний епідеміолог Швеції визнав, що відкоригував би стратегію проти COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.