Догори
Дати відгук

E-добавки — це не вітамін E: медики радять, як читати етикетки

Харчові добавки: що таке «Е» і з чим його їдять?

2 хв на прочитання10 Грудня 2022, 16:24
Поділитись:

Е-добавки додають продуктам смак, аромат, колір і збільшують термін зберігання. У медичних джерелах розповідають, які харчові Е-добавки нешкідливі, а яких справді слід уникати.

Класифікація харчових добавок

Кожна нова харчова добавка вивчається так звану норму допустимого щоденного вживання (ADI). Цю дозу можна вживати щодня без ризику здоров'ю. У якісних продуктах вона має перевищувати допустимі показники.

У складі продуктів харчові добавки відзначаються індексом «Е»:

  • Е100-182 — барвники.
  • Е200-299 — консерванти.
  • Е300-399 — антиокислювачі.
  • Е400-499 — стабілізатори.
  • Е500-599 — емульгатори.
  • Е600-699 — підсилювачі смаку та аромату.
  • Е900-999 — антифламінгові добавки, покращувачі борошна, підсолоджувачі, глазурі.
  • Е1100-1105 — ферментні речовини.

Чи всі «Е» небезпечні для організму?

Натуральні «Е» не шкідливі для нашого організму, якщо немає алергії, наприклад, Е100 (барвник із куркуми) або Е406 (желювальна речовина агар-агар із морських водоростей).

«Е», ідентичні натуральним — речовини, які зустрічаються в природі, але для промислових цілей виробляються штучно: Е260 (оцет), Е160 (каротини) та ін. Можуть містити побічні продукти виробництва.

Повністю синтетичні «Е» можуть вплинути на організм людини, схильної до певних захворювань, при регулярному вживанні. Наприклад, Е952 (цикламат натрію), Е951 (аспартам) — зустрічаються у газованих напоях, Е250 (нітрит натрію) — зустрічається у ковбасах тощо .

Усі добавки проходять багаторічний контроль, тому боятися їх не варто, але й зловживати ними не потрібно, оскільки вони не приносять користі, на відміну вітаміну E.

Якщо до продукції додають саме вітамін, то у складі так і буде написано «вітамін E».

Окрім того, не приймайте вітамін D — лікар.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.