Догори
Дати відгук

Дитина мастурбує: чи це взагалі нормально і якщо так, для якого віку? Відповідає психолог

У дитини є цікавість до свого тіла від народження.

8 хв на прочитання19 Лютого 2024, 07:32
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

У якому віці діти починають мастурбувати і чи варто бити на сполох, якщо ви це помітили? Про це розповідає психолог Оля Гома, яка працює з дітьми та підлітками.

Зі своїми статевими органами можуть гратися навіть найменші діти. Так вони вивчають тіло

У дитини є цікавість до свого тіла від народження. Малята вже в перші місяці життя спостерігають за своїми руками та ногами, намагаються якось із ними гратися.

Зараз на дітей надягають підгузки, тож до якогось часу вони нічого подивитися чи доторкнутися до інтимної області не можуть. Потім, коли приходить час сідати в дитячий стільчик, батьки теж зазвичай показують лише «вушка», «ручки», «животик», «ніжки», а статеві органи пропускають. Відповідно, коли дитину починають привчати до горщика, стає суперцікаво, звідки там що тече взагалі. Бо він чи вона там нічого ще не бачили. Так і виникає цікавість до статевих органів. Діти починають їх торкатись і можуть відчути, що це приємно.

Лякатися цього не варто — це нормально. До віку статевого дозрівання дотики дитини до своїх статевих органів — зовсім не про сексуальний підтекст.

У дитячій картині світу це так само приємно, як погладжування по спині, нозі й таке інше. Тобто це просто якісь приємні відчуття, які дитина відчуває. І це класно, бо таким чином діти теж вчаться розуміти, що і як їм подобається. У дівчаток навіть у віці кількох місяців мастурбація може виявлятися стисканням і розслабленням стегон, сідниць. Діти помічають, що такі дії приносять задоволення — і просто повторюють. Те саме може бути в стільчику для годування чи автокріслі, де є перегородки безпеки між ногами. Дівчатка можуть навіть у когось на колінах крутитися чи спеціально туго підтягувати колготки. Хлопчики частіше все ж таки просто граються з пенісом: смикають його, стягують із нього шкіру і так далі. Все це абсолютно нормально.

Головна помилка батьків у таких ситуаціях — це надто емоційна та неадекватна реакція. Не потрібно влаштовувати стеження за дітьми, бити їх по руках чи говорити, що якщо торкатимешся себе, то «у тебе пеніс відвалиться» або «заразишся чимось». А батьки використовують такі формулювання досить часто. Цікавість у дитини все одно залишиться, але ще з'явиться багато сорому, почуття провини, відчуття того, що вона погана, раз так робить. Тобто діти думатимуть, що їхні статеві органи — щось таке брудне, жахливе, мерзенне.

Якщо батьки зауважують, що дитина виявляє цікавість до своїх геніталій, краще про це просто поговорити. Донести до дитини потрібно приблизно таке: «Так, я розумію, тобі приємно там торкатися, але це наші інтимні зони. І дуже важливо не робити цього у громадських місцях, при інших людях. Тобто ти можеш, звичайно, помацати себе — наприклад, у себе в кімнаті під ковдрою, щоб цього ніхто не бачив. І якщо тебе хтось, особливо дорослий, просить показати, що в тебе в трусах, не треба цього робити — але обов'язково розкажи нам про це».

Також було б не зайвим торкнутися питання гігієни — як мінімум про важливість чистоти рук, які торкаються інтимних місць.

Проблемою дитяча мастурбація стає тоді, коли бажання чіпати себе стає нав'язливим. Тобто коли ми бачимо, що дитина робить це дуже часто і що це стало для неї способом зняття стресу. Буває, інтерес до статевих органів загострюється під час адаптації до дитячого садка. Тоді треба навчити дитину інших технік розслаблення, показати, як справлятися зі стресом інакше.

Це можуть бути рухи з послідовною напругою та розслабленням інших частин тіла (наприклад, рук) або масажі, які допоможуть дитині продемонструвати, що приємні відчуття можуть бути в усьому тілі. Наприклад, малюк сидить і смикає свій пеніс під час перегляду мультика. Батьки, як мінімум, можуть зайняти його руки чимось іншим — ненав'язливо вручити той самий слайм, тобто желеподібну іграшку для «жмакання». Або можна просто сісти поряд із дитиною та масажувати її зап’ястки. Суть у тому, щоб якось відволікати малюка — це знизить ризик того, що стимуляція геніталій стане способом справлятися зі стресом чи рятуватися від нудьги.

При цьому найкраще все ж таки звернутися до дитячого психолога, щоби зрозуміти, що насправді відбувається з дитиною.

Фахівці допоможуть упоратись із конкретною ситуацією, яка турбує малюка, а не з мастурбацією. Тому що вона тут уже як результат, а причина в чомусь іншому.

А що із підлітками? З ними вже треба суворіше?

Ні. Якщо статеве дозрівання відбулося (у дівчинки почалися менструації, а у хлопчика трапляються полюції), то підлітки природно починають мастурбувати.

Особливо це стосується хлопчиків: вони можуть часто мастурбувати. Це нормально, тому що таким чином вони знімають свою сексуальну напругу, адже вона може спричинити випадкові чи раптові ерекції. Припустимо, на уроці біля дошки. Звісно, підліткам простіше зняти свою напругу мастурбацією, аніж потрапляти у такі незручні ситуації. Дівчатка теж можуть мастурбувати під час статевого дозрівання. Але за статистикою таки рідше.

Батькам усе ще дуже важливо не реагувати на це емоційно, не кричати «який жах» і не грюкати дверима, вибігаючи з кімнати, якщо там дитина торкалася себе.

Підлітковий вік — це також уразливий період. І бурхлива реакція батьків трансформується в негатив до себе. Бажано, якщо мама чи тато зайшли в кімнату і побачили не те, що очікували, спокійно зачинити двері, сказати: «Я зайду пізніше», — й усе. Вже пізніше можна з дитиною поговорити. Наприклад, так: «Так, я, може, побачив(ла) те, що не варто було бачити. Але те, що ти це робиш, нормально у твоєму віці. Це не означає, що ти неправильна чи погана людина, адже багато людей це роблять — нічого страшного».

При цьому підлітку може стати ніяково при такій розмові. Але краще все-таки хоч раз проговорити це. Тоді ж можна торкнутися теми кордонів і правил: наприклад, що свою кімнату при мастурбації бажано замикати. Це, до речі, важливо, щоб у підлітка кімната замикалася на ключ. І самі батьки, звісно, у будь-якому разі мають стукати, перш ніж зайти. По-перше, щоби таких ситуацій не виникало. По-друге, щоб і дитина розуміла, що її кордони дотримуються, що дотримуватися кордонів у сім'ї — це нормально з самого раннього віку.

Як зрозуміти, що підлітки мастурбують забагато і настав час переживати?

Для дорослої людини мастурбувати близько чотирьох разів на день нормально. У підлітків потяг до самозадоволення може з'являтись і частіше — через гормональний сплеск.

Найімовірніше, так і станеться, до цього треба бути готовими. Ще важливо розуміти, що як таку «норму» все одно важко визначити — вона залежить від статевої конституції, від рівня гормонів. Грубо кажучи, що більше тестостерону, то частіше хлопчику захочеться мастурбувати.

Також слід звернути увагу на момент, який упускає багато батьків: подібні заборони погано впливають на сексуальність підлітка в дорослому житті.

Дослідити свою сексуальність — це дуже корисно як у фізичному, так і в психологічному плані. Мастурбація може допомогти людині зрозуміти, що їй подобається, які дотики приносять задоволення, а які — ні. Для дівчаток це подвійно круто, бо часто вони взагалі не знають, що їм подобається, що секс може бути приємним. Адже коли підлітки починають займатися сексом, то чомусь нібито хлопчикам приємно, а дівчаткам часто не дуже. Вони не розуміють: у чому взагалі сенс, чому всі так багато говорять про цей секс? Коли вони вивчають своє тіло і торкаються до того ж клітора, то розуміють, що це таке і які відчуття може відкривати.

Переживання у психологічному плані теж важливі. Вони дають певний досвід, який гратиме на руку у дорослому житті. Так підлітки теж вчаться розуміти, які образи викликають збудження, що приносить задоволення, що не приносить, як я хочу, як я не хочу, де мені неприємно, чого я не дозволю партнеру доторкнутися. І це також дуже важливо, щоб ми до того, як почнемо займатися сексом, вивчили цю тему на собі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора