Догори
Дати відгук

Уролог розповів, які травми пеніса можна отримати під час сексу та мастурбації

«Лікарі вже бачили всі, ви їх не здивуєте».

7 хв на прочитання07 Січня 2024, 01:21
Зображення має ілюстративний характер. Фото: pexels.com/Deon Black Зображення має ілюстративний характер. Фото: pexels.com/Deon Black
Поділитись:

Сексуальні практики можуть закінчитися як яскравим оргазмом, так і переломом прутня чи перфорацією уретри. Звучить неприємно, але як цього уникнути й, у разі чого, лікувати? «Дзеркало» поставило ці запитання урологу, члену європейської, американської й української асоціації урологів Олександру Кардонову.

Одна з найчастіших травм — розрив вуздечки

Травми статевих органів, які люди можуть отримати під час сексу — явище не рідкісне.

Загалом неможливо передбачити, коли, з ким і як таке може статися. Але зазвичай травмуються за дуже активних, пристрасних контактів або під час групового сексу, де важче контролювати процес.

Утім, навіть «класичний» секс у місіонерській позі може піти не за планом. Наприклад, коли жінка лежить на столі, а чоловік стоїть. При активних рухах під час статевого акту можна вдаритися членом об сідничну кістку партнерки та травмувати член.

А іноді для травмування не потрібна навіть партнерка. Завдати пошкодження неакуратним рухом реально при самозадоволенні. Звісно, за класичної мастурбації рукою травмувати себе дуже складно. А от секс-іграшками можна. Залежить від того, як їх використовують.

Наприклад, якщо взяти недостатньо мастила ійактивно використовувати штучну вагіну, то можна порвати вуздечку — це сполучна тканина, за допомогою якої крайня плоть кріпиться до головки статевого члена.

Розрив вуздечки — одна з найчастіших травм.

Найлегше порвати вуздечку при анальному сексі, коли відбувається значний натяг шкіри на члені. Особливо якщо задній прохід не підготовлений чи мало мастила. Це не дуже небезпечна, але неприємна травма. У вуздечці добре кровопостачання, і тому навіть при найменшому надриві почне текти кров.

У такому разі важливо швидко зупинити її. Якщо це невеликий надрив, краще затиснути рану і почекати, поки кров зупиниться. Вже після цього можна оцінити пошкодження та вирішити, чи потрібний прийом у медичного фахівця. Якщо кровотеча рясна, то їхати до приймального спокою потрібно негайно. Попередньо варто прикласти щось холодне до пеніса та затиснути рану.

У разі сильного надриву чи повного відриву вуздечки лікування лише оперативне. Від такої травми захищені лише чоловіки з обрізанням, якщо вуздечку при процедурі видалили. Іноді, якщо обрізання проведено не дуже якісно, її залишають тоді залишається і шанс пошкодити її.

Через пошкодження яєчок можна навіть втратити дітородну функцію

Не менш рідкісні травми яєчок. Їх можна умовно розділити на два типи: поверхневі (подряпини, надриви шкіри) та внутрішні. Перші відносно нешкідливі. А ось друга група травм дуже небезпечна. Якщо ви відчули біль в одному чи обох яєчках і перед цим із ними проводилася якась маніпуляція — терміново їдьте до лікарні.

Наприклад, партнерка може сильно масажувати цей орган. Відбувається перекручування яєчка по осі, що впливає на судини. Це дуже небезпечно. Щоб відновити кровообіг, у вас є всього 4-6 годин. Якщо чоловік вирішить зазнати болю і проґавить цей важливий момент, то відбудеться відмирання яєчок.

Якщо були зачеплені обидві тестикули, то чоловік може втратити дітородну функцію. Також ішемію яєчок (тобто зниження в них кровопостачання) можна викликати, застосовуючи різні аксесуари — джгути та кліпси.

Ще трапляється западання яєчка в пахвинний канал. Це не вважається травмою, але біль може викликати. В цьому випадку потрібно лягти і спробувати акуратно «вичавити» яєчко назад. Якщо не виходить і біль продовжується, варто звернутися за допомогою до медиків.

Статевий член можна і зламати — це призводить до «симптому баклажана»

Перелом статевого члена — одна з найнеприємніших травм, хоч і не найчастіша. Незважаючи на те, що в пенісі немає кісткової тканини, цю травму називають саме таким словом.

Під час перелому відбувається розрив білкової оболонки члена, де є велика кількість печеристих тіл, які наливаються кров'ю. Відповідно, це викликає велику внутрішню кровотечу. Розвивається так званий симптом баклажана. Член у такому разі справді нагадує цей овоч — і кольором, і розміром.

Зображення має ілюстративний характер. Фото: unsplash.com / Deon Black

При переломі відбувається все дуже швидко — опухання члена та утворення гематоми розпочнеться відразу. В цьому випадку потрібно якнайшвидше їхати до лікарні.

Потрібна термінова операція. Під час неї вшивають білкову частину пеніса та проводять його дренування, щоб зібрати згустки крові. Хірурги усувають гематому та зупиняють кровотечу. Незважаючи на такий страшний опис, надалі травма особливо не позначиться на статевому житті. Можлива невелика деформація члена, та на ерекцію це ніяк не впливатиме.

Одержати такий перелом досить просто. Це може бути той же секс на столі, коли можна вдаритися членом у кістку. Ще одна небезпечна поза — «доггі-стайл», коли чоловік позаду, а партнерка стоїть на колінах і ліктях. Також можливо зламати член, коли жінка зверху та пара використовує занадто багато мастила. Через це член може непомітно випасти з піхви, а партнерка невдало сяде на нього.

Травми пеніса трапляються і під час орального сексу

Переважно йдеться про подряпини, але трапляються й укуси. Якщо пошкоджено головку статевого члена, то буде рясна кровотеча. Із серйозними укусами варто звернутися до лікаря. У кращому випадку він просто вшиє тканину пеніса. Але іноді пошкоджений фрагмент шкіри доводиться видалити — це призведе до деформації члена.

І це не все! Ось що ще може бути небезпечним

Нашкодити самим собі пацієнти, як правило, примудряються набагато частіше, ніж це вдається їхнім партнеркам.

Найчастіші випадки пов'язані з різними насадками на член або кільцями для ерекції, які чоловіки потім не можуть зняти. Те саме трапляється з предметами, які вставляються в уретру для стимуляції.

Такі предмети можуть застрягти в сечівнику, і витягнути самостійно їх вже неможливо. З наслідками таких експериментів іноді не можуть впоратися не те, що їхні учасники, а й медики.

Небезпечні такі практики не лише через застрягання предметів. Можна довести себе такими стимуляціями до перфорації уретри (тобто ушкодження її стінок).

Головна порада — не терпіть

Більшість травм геніталій дуже небезпечні. І тому звертатися по допомогу до фахівців потрібно відразу.

Люди часто думають, що біль та дискомфорт від ушкодження можна потерпіти. Або прикласти капустяний лист, аби все минуло. Коли за день-два розуміють, що так не працює, то все одно приходять. Ось тільки допомогти може бути вже важче чи навіть неможливо.

Що молодший чоловік, то швидше він прийде до фахівця. Що старший, то довше чекатиме, що «мине саме». Ще одна категорія, яка може терпіти — підлітки, які бояться батьків. Тому дуже важливо промовляти з ними ці моменти та пояснювати, що сорому в цьому немає.

Дорослих, до речі, це також стосується. Повірте, ви лікарів у прийомних покоях нічим не здивуєте. Вони вже бачили все.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.