Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Другий рік поспіль громада на Київщині є найвивченішою географічною точкою України щодо біорізноманіття

Другий рік поспіль громада на Київщині є найвивченішою географічною точкою України щодо біорізноманіття

Будь-який користувач має можливість долучитися

4 хв на прочитання20 Квітня 2023, 20:38
Поділитись:

Вперше в Україні на території окремо взятої ОТГ Київської області інвентаризують біорізноманіття.

Два роки поспіль «Мережа екостанцій України» інвентаризує різноманіття рослинного і тваринного світу окремої ОТГ і видає збірки наукових праць «Біорізноманіття Ржищевської міської об’єднаної територіальної громади". Такі дослідження зараз є унікальними для всієї України,тому що подібний підхід на практиці ніколи не здійснювався науковцями в Україні раніше, і екостанція Ржищевської ОТГ "Глибокі Балики" стала унікальним осередком по напрацюванню фактичних знань про біорізноманіття конкретного адміністративно-територіального регіону України.  До того ж інформація, що збирається науковцями в перспективі станене обхідною базою для розробки подальших планів управління.

На даний час вже спроектована Смарагдова територія в Ржищівській МОТГ і її карта та стандартна форма даних 5 вже відображається на веб-порталі Ради Європи https://emerald.eea.europa.eu/. Процес оголошення цієї території Смарагдової мережі рішенням Ради Європи триває і незабаром буде завершено. Також триває розробка Закону України «Про території Смарагдової мережі», яким передбачається розробка планів управління, які мали б враховувати особливості функціонування різних типів екосистем, для яких зібрані дані – були б ґрунтовною базою.

Адже згадане дослідження біорізноманіття громади описує природну флору, що включає 965 видів рослин (700 – аборигенні, а 264 – чужорідні), культурну флору - 743 види рослин (98 аборигенні, а 645 – чужорідні). У виданні МЕУ також наведено деякі методологічні пояснення і ряд важливих термінів. Здійснено систематичний, імміграційний, географічний, біо-морфологічний та господарський аналіз культурної флори та відмічено деякі її регіональні особливості.

Сьогодні дослідження біорізноманіття у Ржищевськійміській ОТГ, як за ідеєю, так і за масштабами залучення контингенту науковців вже зараз випереджає будь-які установи природно-заповідного фонду України. Хоча екостанція не має власного колективу наукових співробітників, працює вона шляхом залучення фахівців із наукових установ та виступає майданчиком для базування експедицій. Більшість науковців, вперше долучившись до роботи на екостанції, висловили бажання співпрацювати у наступні роки і підтримувати моніторинг своїх об’єктів дослідження.

З часу початку досліджень у 2020 році й до кінця 2022 року на Станції працювали 54 науковця (також у зборі даних цілеспрямовано брали участь ще понад 20 волонтерів).

У 2022 році дослідницька робота на екостанції була майже припинена, окрім ґрунтових біологів (зі Львова). Наукова робота здійснювалася в партнерстві з ГО «Українська природоохоронна група», керівник наукової групи: Олексій Василюк.

Частину зразків рослин, зібраних під час експедицій в Ржищівській ОТГ було передано до гербарію Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України(KWHA).

Описи моніторигових ділянок лучностепової рослинності Ржищівської ОТГ передано до бази даних GrassPlot https://edgg.org/index.php/databases/GrassPlot

Інформація про зустрічі видів фауни та флори, що були опубліковані у згаданих наборах даних по біорізноманіттю Ржищівської МОТГ були використані науковцями по всьому світу і стали частиною більш ніж 60 наукових публікацій міжнародного рівня. В усіх статтях наявні валідні посилання на дані з опублікованих наборів, тобто ці дані були використані для більш глобальних досліджень.

Серед них варто виділити статтю «Identification of novel bat coronaviruses sheds light on the evolutionary origins of SARS-CoV-2 andrelated viruses», (2021), у якій використані реєстрації видів рукокрилих на території Ржищівської МОТГ, включені в дослідження шляхів еволюції SARS-CoV-2.

Отже, дослідження, які проводяться на території Ржищевськоїгромади всього протягом 2-х років, уже внесли свій вклад в дослідження всесвітньої пандемії коронавірусу.

Окрім того, в процесі досліджень було підготовлено і опубліковано серію наборів даних про біорізноманіття на платформі Глобального інформаційного фонду біорізноманіття, GBIFпро:

Будь-який користувач має можливість долучитися (віртуально) до дослідницького колективу, що займається або певною групою, або територією або проблемою Ржищевської громади, чи отримувати більш “адресну” допомогу та консультації від фахівців та однодумців.

Щоб приєднатися до проєкту з інвентаризації біорізноманіття Ржищівської ОТГ, після реєстрації свого облікового запису, на домашній сторінці iNaturalist потрібно розпочати  вводити в поле пошуку слово “Rzhyshchiv”, після чого потрібно перейти за посиланням (кнопка “About”) і приєднайтеся до проєкту (кнопка “Join”). https://www.inaturalist.org/projects/biota-of-rzhyshchiv-commune

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитання49 хвилин тому
Збереження природи Моніторингова система Нацпарк
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитаннягодина тому
Пандемія Поширення пташиного грипу H5N1 Хвороби
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання6 годин тому
Мегаполіс Пекін є одним із найбільш постраждалих від просідання ґрунтів. Джейд Гао/AFP/Getty Images
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитання8 годин тому
Двоколісний рай, Європа, урбанізація: сьогодні відзначають День велосипеда
6 хв на прочитання9 годин тому
3 рослини, які легко виростити з кісточки вдома: екзотика на підвіконні
2 хв на прочитання10 годин тому
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для управління відходами руйнувань та побутовими відходами
2 хв на прочитання11 годин тому
Найгірші «сусіди» для троянд
1 хв на прочитання12 годин тому
Більше з GreenPost
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання2 години тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання3 години тому
Засіяно 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитання4 години тому
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання5 годин тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання6 годин тому
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитання7 годин тому
Два способи зробити так, аби перці рясно вродили
1 хв на прочитання9 годин тому