Догори
Дати відгук

Дозиметри зашкалює: у Чорнобильській зоні стався страшенний витік радіації?

Екологи б'ють на сполох

4 хв на прочитання26 Листопада 2020, 00:25
Поділитись:

Біля Чорнобилю зафіксовано величезні стрибки радіаційного забруднення. Про це повідомили екологи громадської організації "Save Dnipro".

"Днями нашу увагу привернули дуже суттєві коливання рівня радіаційного забруднення в межах зони відчуження та поза нею. Ми почали розбиратися та зрозуміли, що ситуація може бути небезпечною. 17 та 18 листопада на станції моніторингу біля нового сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 різко підскочили показники радіаційного забруднення. Так, показники 17 листопада о 18:08 сягнули неймовірних 124 000 нЗв/годину, тоді як стандартними навіть для цієї забрудненої місцевості є 210 нЗв/годину, що майже у 600 разів менше, а 18 листопада об 11:45 на сусідній станції “Відвідний канал” – 62 400 нЗв/годину, тобто майже у 300 разів вище звичайного значення", - говорять експерти.

Спочатку екологи подумали, що таке ситуація виникла через перевезення та поховання ядерних відходів. Як раніше ми повідомляли, 18 листопада до нового сховища СВЯП-2 вперше було перевантажене відпрацьоване ядерне паливо з Чорнобильської АЕС для тривалого зберігання (100 років).

"Першим, що спало нам на думку – підвищення спричинено саме цим перевантаженням палива, але за твердженнями фахівців, з якими ми встигли проконсультуватися, таке забруднення від переміщення відпрацьованого ядерного палива неможливе. Мовляв, те паливо, що офіційно готують на захоронення, ретельно закорковують в контейнерах, які мають захищати від радіації. Тож питання ЧОМУ у день та у переддень завантаження ВЯП відбувалися такі надзвичайно високі стрибки радіації залишається відкритим. Або експерти помиляються. Загадковості ситуації додає ще і той факт, що радіаційний фон стрибав у сотні, а то і тисячі разів на майже всіх вимірювальних постах у зоні відчуження. Так, пост моніторингу в колишньому селі Стечанка 17 листопада о 10:55 зафіксував показник у 117 000 нЗв/годину! І таких перевищень в зоні того дня зафіксовано аж цілих три. Але і це ще не все. Такі величезні перевищення ми бачили не тільки у зоні відчуження, а і за її межами. Так, наприклад, в селі Горностайпіль, Вишгородського району, Київської області, (населення 1100 людей) 17 листопада об 11:00 радіаційне забруднення сягнуло надзвичайних 87 620 нЗв/годину! Для розуміння: звичайний для нашої місцевості радіаційний фон – 70-100 нЗв/годину. Тобто цього дня показник у Горностайполі перевищив звичне для нас значення у 876 разів!", - говорять вражені активісти. 

Але стрибки радіації у зоні так і не закінчилися. Вони продовжуються вже тиждень. 

"19 листопада на станціях моніторингу Залісся, Запілля і Черевач, які розташовані недалеко від Чорнобиля фіксувалися перевищення до 3.5 тисяч нЗв/годину. Цікаво, що вони знаходяться біля доріг, а перевищення фіксувалися почергово (з різницею приблизно у годину), ніби щось транспортувалося до зони та підвищувало радіаційний фон у цих місцях. Однак, фахівці у сфері радіаційної безпеки, з якими ми консультувалися з цього приводу, більше припускають думку, що із зони щось вивозили. Наприклад — радіаційно небезпечний метал або деревину. І сьогодні радіаційне забруднення не припинилось, і фіксується на інших станціях моніторингу. І їх так багато, що ми навіть думали, що це збій моніторингового обладнання, але ж не одночасно на всіх станціях та ще й у період робіт із ядерними відходами", - розповіли екологи.

Активісти радять усім, хто не вірить у їх розповідь, зайти на сайт онлайн-моніторингу радіаційного фону та переглянути усі дані особисто, обравши в меню шар “радіація”. Екологи закликають розібратися у ситуації Президента, Кабмін, РНБО, Міндовкілля та адміністрацію зони відчуження.

Цікаво, що причиною такого явища у Чорнобилі може бути витік радіації, як зі сховища, так й з ємностей з відходами. 

Нагадаємо, раніше ми розповідали про аферу на 6 мільярдів бюджетних коштів. Тоді чиновники намагалися заробити на незаконному збуті радіоактивного металобрухту.  

До слова, схожий випадок стався 14 лютого 2014 року в США на сховищі ядерних відходів в штаті Нью-Мексико. Витік стався в одному з тунелів, де на глибині близько 600 метрів під землею зберігаються радіоактивні матеріали. Радіація поширилася за межі сховища і була зафіксована станціями моніторингу. Як з'ясувалося пізніше, понад 20 працівників закладу виявилися вражені радіацією.

Після цього сховище зачинили та витік ліквідували. Аварія трапила ся через два пошкоджених контейнери з ядерними відходами. Відкрили сховище лише через два роки у 2016.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Дикі тварини Лисиці Одеса
В Одесі все частіше на вулицях зустрічаються дикі лисиці: як з ними поводитися у випадку зустрічі
2 хв на прочитаннягодина тому
Корисні поради Домашні улюбленці Прибирання
Як позбутися запаху котячого туалету: 3 правила та 1 «лайфхак»
3 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Клематис Міс Бейтман — чудово виглядає на арках, трійникових конструкціях, балконних ящиках або обрамленнях (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Блакитні та сині квіти на клумбах — що посадити (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Українські науковці зможуть користуватися інфраструктурою інших країн, що для цього потрібно
2 хв на прочитанняВчора
Поліцейські Одещини викрили браконьєра на Тилігульському лимані
1 хв на прочитанняВчора
Європа переживає рекордну кількість екстремально спекотних днів у 2023 році: ось по кому це б’є насамперед
2 хв на прочитанняВчора
Підвищення рівня води загрожує руйнуванням дамб та підтопленням сіл Кременчуцького водосховища
2 хв на прочитанняВчора