Догори
Дати відгук

Афера на 6 мільярдів бюджетних коштів

Заробити намагалися на незаконному збуті радіоактивного металобрухту

7 хв на прочитання11 Вересня 2020, 21:40
Поділитись:

У березні 2019 року між Державним спеціалізованим підприємством «Чорнобильська АЕС (ДСП ЧАЕС), яке забезпечує виведення з експлуатації енергоблоків атомної електростанції та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему та ТОВ «МОНТАЖ-ЕНЕРГОБУД» було укладено угоду, яка дає змогу ТОВ «МОНТАЖ-ЕНЕРГОБУД» проводити на території ЧАЕС безкоштовне випробовування із дезактивації радіоактивно забрудненого металобрухту лазерними технологіями.

У результаті таких випробувань на території зони відчуження мала б зменшитися кількість радіоактивних матеріалів і відходів. Щоправда, згодом виявиться, що жодного обладнання для тих експериментів у ТОВ «МОНТАЖ-ЕНЕРГОБУД» ніколи не було.

Про все по черзі

З боку ДСП ЧАЕС угоду підписував в. о. генерального директора станції Сергій Калашник, якого уряд призначив на посаду буквально за декілька тижнів до цього. Для атомної сфери чиновник був не новим, оскільки його пов’язують із колишнім директором Чорнобильської АЕС Ігорем Грамоткіним. Останній із 2015 року переховується на території РФ (УВАГА!) після невдалої спроби продажу та вивезення із зони відчуження радіоактивно забрудненого металевого обладнання, яке використовувалося в процесі зняття з експлуатації атомних блоків.

Від «МОНТАЖ-ЕНЕРГОБУДУ» підпис поставив Володимир Клімов — новопризначений керівник ТОВ, але старий кадр Чорнобильської АЕС. За збігом обставин він на станції також працював під керівництвом того ж Ігоря Грамоткіна.

Певно, ці давні зв’язки якраз і посприяли тому, що на той факт, що ТОВ «МОНТАЖ-ЕНЕРГОБУД» на момент підписання вищезазначеної угоди не мало жодних виробничих потужностей, лазерних установок і технологій, необхідного кваліфікованого персоналу та місць для проведення заявлених випробувань зі знезараження металобрухту, ніхто не звернув увагу.

Не мало підприємство і необхідних дозвільних документів, передбачених законодавством для роботи з такою категорією небезпечних матеріалів.

Очевидно, що реальною метою укладення угоди на випробовування лазерних технологій точно не було поліпшення радіаційного фону в зоні відчуження.

На ProZorro.Sale все пішло не так

Аукціон з продажу чорнобильського металобрухту через електронну систему ProZorro.Sale був від початку сумнівним.

З незрозумілих причин керівник державного підприємства, яким є Чорнобильська АЕС, у липні 2019 року оголосив аукціон на продаж 500 тонн радіоактивно забрудненого державного металобрухту, попередньо оцінивши його в 1 тис. грн за 1 тонну.

Згодом слідство з’ясує і підтвердить, що початкова вартість справді була суттєво заниженою. Але однією із найважливіших вимог до учасників аукціону була наявність спеціального дозволу ДАЗВ на право провадження діяльності в межах зони відчуження.

У згаданого нами вище ТОВ «МОНТАЖ-ЕНЕРГОБУД», теж не було такого дозволу, проте завдяки укладеній попередній угоді був інший дозвіл на випробування методу дезактивації, це ніяк не придбання радіоактивних матеріалів, але саме це під час торгів надало товариству перевагу на підтвердження своєї відповідності вимогам замовника.

Враховуючи, що в інших учасників торгів взагалі не було спецдозволу ДАЗВ на вид діяльності пов’язаний з придбанням радіоактивних матеріалів. Хто саме став переможцем в такому разі не важко здогадатись.

У результаті 500 тонн радіоактивно забрудненого державного металобрухту було продано підприємству, яке не мало ні відповідних дозволів, ні кваліфікованого персоналу, ні досвіду роботи з такими небезпечними матеріалами.

А от за незаконну купівлю/продаж такого металобрухту в Україні передбачена цілком реальна кримінальна відповідальність.

Співробітники Державного бюро розслідувань і Національної поліції України не забарилися. Так, у липні 2020 року Сергію Калашнику та Володимиру Клімову було повідомлено про підозру за незаконне поводження з радіоактивними матеріалами.

Зокрема, слідство встановило, що купівля/продаж радіоактивно забрудненого металобрухту між ДСП ЧАЕС та ТОВ «МОНТАЖ-ЕНЕРГОБУД» справді відбулося без відповідних ліцензій та інших дозвільних документів.

Якщо суд визнає вину підозрюваних, то на них чекає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 8 до 15 років.

Очевидними є причини, які спонукали осіб, відповідальних за державне майно та дотримання радіаційної безпеки в зоні наймасштабнішої техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на планеті, до вчинення таких дій.

Загалом на території Чорнобильської АЕС зберігається понад 3000 тонн вже демонтованого радіоактивно забрудненого металобрухту.

За попередніми підрахунками після зняття з експлуатації усієї станції ця кількість може збільшитись до 16 000 тонн. За середніми ринковими цінами загальна вартість металобрухту може перевищувати 150 000 000 гривень.

Розуміючи ціну питання, посадовці Міністерства захисту довкілля, Державного агентства, відповідального за всю зону відчуження та Чорнобильської атомної електростанції, реалізуючи свій корисливий задум, намагалися запустити механізм поступового виведення державного майна з-під контролю держави, шляхом його продажу підконтрольній їм комерційній структурі, яка фактично не має можливості безпечно поводитись із матеріалами, радіоактивний фон яких перевищує допустимі норми.

Вказаних осіб зовсім не зупиняло можливе майбутнє проданого металобрухту. Оскільки внаслідок цього завтра хтось із нас може придбати автомобіль, паркан, дитячі ковзани чи велосипед, вироблені із небезпечних для життя матеріалів.

До вище описаного хотілося б додати трішки цікавої інформації про основних учасників подій.

Сергій Калашник після проведення ще деяких оборудок, окрім незаконного продажу радіоактивного металобрухту, розпорядженням КМУ від 13 квітня 2020 року № 410-р був призначений прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, головою Державного агентства України з управління зоною відчуження.

Завершуючи свій заклик до суспільства, не можу не повернутись до кримінального розслідування стосовно Сергія Калашника та Володимира Клімова.

Юристам «GreenPost» стало відомо, що слідчими ДБР були проведені обшуки як за місцем проживання вищезазначених осіб, так і на ЧАЕС під час яких вилучені документи, які підтверджують попередню змову посадових осіб ДСП ЧАЕС і ТОВ «МОНТАЖ-ЕНЕРГОБУД».

У результаті Сергію Калашнику повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 265 КК України та обраний запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Журналістам-розслідувачам «GreenPost» стало відомо, що С. Калашник найближчим часом у Печерському районному суді міста Києва планує оскаржити вручене йому повідомлення про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, а саме: у незаконному поводженні з радіоактивними матеріалами, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, що спричинило майнову шкоду у великому розмірі.

 
Попри всі ці події Калашник і далі керує Державним агентством України з управління зоною відчуження, оскільки не відсторонений від посади.

І традиційно немає жодної реакції профільного міністерства, до сфери управління якого належить ДАЗВ, і міністра захисту довкілля та природних ресурсів Абрамовського Р. Р., за поданням якого призначається керівник ДАЗВ, щодо чергового корупційного скандалу.

Досі не відомо, для чого буде використаний проданий за безцінь радіоактивний металобрухт.

Читайте в наших наступних матеріалах про подробиці перебігу цієї справи та про те, чи існує в Україні справедливе правосуддя?

Нагадуємо, НАЗК перевірить декларацію Міністра Романа Абрамовського.

Крім того, ми вже розповідали, що журналіст розкрив "таємницю" новопризначеного міністра екології.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитанняВчора
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитанняВчора
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитанняВчора
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитанняВчора
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитанняВчора
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитанняВчора