Догори
Дати відгук

Дослідники з'ясували, які наслідки можуть спричиняти гаджети в найменших дітей

Кожна додаткова година екранного часу в майбутньому подвоювала ризик виникнення проблем із сенсорною поведінкою.

2 хв на прочитання11 Січня 2024, 12:33
Гаджети в найменших дітей Дослідження Екранний час Гаджети в найменших дітей Дослідження Екранний час
Поділитись:

Учені з Університету Дрекселя у Філадельфії вважають, що будь-який час за екраном, починаючи з однорічного віку, пов'язаний із дворазовим збільшенням ризику незвичайної сенсорної поведінки. Наприклад, діти припиняють реагувати, коли їх кличуть, пише Daily Mail.

 Діти з порушенням сенсорного опрацювання (ПСО), яке часто поєднується із синдромом дефіциту уваги (СДУГ) і розладом аутистичного спектра (РАС), можуть бути дуже чутливими до світла та гучних звуків або ж, навпаки, шукати додаткову стимуляцію. Надалі в дітей можуть проявитися такі симптоми як затримка мовлення, погане когнітивне функціонування та навіть розвиток аутизму.

Дослідження

Лікарі Університету Дрекселя проаналізували дані майже 1500 дітей, узятих у період із 2011 по 2014 рік. Батьків запитували про час, який їхні діти проводили за екранами у віці 12, 18 і 24 місяців.

  • Близько 11% батьків заявили, що їхня дитина не дивилася телевізор і не використовувала інші гаджети у віці 18 місяців.
  • 48% опитаних заявили, що їхні діти дивляться медіа близько пів години на день, 18% повідомили, що їхні діти дивляться медіа по дві години на день, а 8% повідомили, що їхні діти дивляться від трьох до п'яти годин на день.

Результати дослідження вражають

Згідно з результатами дослідження:

  • У 12 місяців будь-яка тривалість екранного часу була пов'язана з найбільшим ризиком порушення сенсорної поведінки, пов'язаної з нездатністю адекватно реагувати на стимули в навколишньому середовищі.
  • До 18 місяців кожна додаткова година екранного часу збільшувала на 23% ймовірність виникнення проблем. Діти намагалися уникати сенсорних відчуттів і мало реагували на зовнішні подразники, як-от вимовляння їхнього імені.
  • Через 24 місяці кожна додаткова година екранного часу була пов'язана з 20-відсотковим зростанням імовірності того, що діти почнуть шукати додаткові сенсорні стимули.

"Із огляду на зв'язок між великою кількістю часу перед екраном і зростанням списку проблем розвитку та поведінки, малюкам із такими симптомами може бути корисно пройти обстеження", — каже провідна авторка й доцентка кафедри психіатрії в Медичному коледжі Дрекселя Карен Геффлер.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost