Догори
Дати відгук

Допомагаючи Україні, Байден прагне не перемоги, а переговорів — експерт

Майже через рік війни невпевненість у її перебігу вища, ніж будь-коли.

5 хв на прочитання08 Лютого 2023, 14:04
Поділитись:

Війна в Україні переходить у нову фазу, й у стратегії США відбуваються важливі зміни. Побоювання з приводу російської ядерної ескалації відступають, а страх перед довгою виснажливою війною посилюється. Тому адміністрація президента Джо Байдена нарощує підтримку України, сподіваючись на вироблення можливого дипломатичного рішення. Це стратегія «ескалації заради деескалації», яку може виявитися дуже важко реалізувати. Так вважає колумніст Bloomberg Гел Брендс.

Він говорить, що майже через рік війни невпевненість у її перебігу вища, ніж будь-коли. Перші півроку ініціатива належала Росії: головні питання полягали в тому, коли, де і з яким успіхом вона атакуватиме. Протягом наступних п'яти місяців ініціатива належала Україні, й аналітики намагалися вгадати місце та перспективи її контрнаступу. Тепер складніше сказати, що буде далі і хто матиме перевагу. Обидві сторони можуть готувати нові наступи. І обидві сторони мають справу з комплексом із проблем, втрат на полі бою та нових можливостей — важко визначити співвідношення їхніх сил.

Президент Росії Володимир Путін, імовірно, вважає, що його найкращий союзник — час. Якщо він зможе продовжувати руйнувати українську інфраструктуру, зберігаючи зайняті території, то, можливо, зможе сконструювати затяжну сутичку, в якій вирішальне значення матиме перевага Росії у живій силі.

Україна ж вважає час своїм ворогом. Вона має використовувати ослаблені, погано оснащені сили Росії зараз, перш ніж на поле бою прибудуть нещодавно мобілізовані російські війська, перш ніж російське оборонне виробництво досягне піку, а підтримка Києва із Заходу розсіється.

Адміністрація Байдена стримано оптимістично дивиться на перспективи України. 

Найлегші успіхи за рахунок некоординованої російської армії, можливо, вже завершилися. Путін тепер захищає коротший фронт із більшою чисельністю військ. Це ускладнює розгром Росії, навіть якщо цілеспрямована, креативна армія Києва зможе просунутися далі.

Таким чином, адміністрація США змінює свою стратегію трьома способами.

По-перше, вона краще визначає цілі саме американської війни. У грудні держсекретар Ентоні Блінкен оголосив, що США готові допомогти Україні звільнити землі, втрачені з лютого 2022 року, але не обов'язково всі землі, які Путін забрав з 2014 року. Мета Вашингтона — зробити Україну захищеною у військовому плані, політично незалежною й економічно доцільною; це не обов'язково включає повернення складних територій, таких як східний Донбас або Крим.

По-друге, США та їхні союзники посилають Україні більш сучасну зброю: бронетранспортери, ракети «Петріот» і танки, здатні прорвати російську оборону. Вашингтон також рухається до постачання боєприпасів більшої дальності, які можуть захоплювати російські тили: бомба наземного базування малого діаметра, яка, ймовірно, буде частиною майбутнього пакета допомоги, що має майже вдвічі більшу дальність, ніж снаряди HIMARS.

Наступні дебати можуть стосуватися літаків: 

Байден нещодавно заявив, що США не надаватимуть Україні винищувачі F-16, але те саме він говорив і про танки, поки не передумав.

По-третє, Байден, можливо, не впевнений, що Україна звільнить Крим силою, але, як повідомляється, він почав більше підтримувати удари по російських об'єктах там. Чи може удар по Криму, який посідає центральне місце у путінському наративі про відродження Росії під його правлінням, спровокувати ескалацію? Так. Але Путін стільки разів блефував, що до його погроз немає довіри.

І саме тому, що Крим такий важливий для Путіна, загроза його втрати може виявитися найкращим способом змусити його вести серйозні переговори.

Хоча здається, що ці політичні зрушення йдуть у протилежних напрямках, у них є об’єднавча логіка. 

США не хочуть, щоб війна тягнулася вічно, бо вона перетворює більшу частину України на пустелю, завдаючи шкоди західній економіці. Таким чином Байден прагне допомогти Україні посилити тиск на російські сили і повернути ситуацію на свою користь, аби відкрити шлях до переговорів після закінчення наступної фази бойових дій.

Ця стратегія зовсім не проста, про що говорять недавні трансатлантичні скандали щодо того, хто які танки дасть Україні. Зрештою, США вміло впоралися із ситуацією, пообіцявши за кілька місяців відправити 31 передовий танк Abrams, щоб дати дорогу поставкам, можливо, сотень європейських танків у найближчі тижні.

Але це єдина проблема. Байден робить ставку на те, що є золота середина, за якої Росія буде достатньо ослабленою, щоб вести переговори, але не вступати в ескалацію, і в якій українці, завоювавши сильнішу позицію, погодяться не зупинятися на тому, чого вони бажають і заслуговують.

Це можливо, хоч і непросто: обом сторонам потрібно зробити висновок, що продовження війни більше нашкодить їм, ніж допоможе, і визначити якусь витончену дипломатичну формулу, щоб подолати чи просто приховати розрив між їхніми позиціями з таких питань, як Крим.

Оновлена стратегія Байдена — це розумна спроба впоратися зі змінами на полі бою та з'ясувати, як воєнний прогрес може сприяти досягненню міцного врегулювання суперечки. Але це не обов'язково означає, що його план спрацює, наголошує Гел Брендс.

Тимчасом російська пропаганда сама загнала себе у пастку, бо Крим — це просто шматок землі, який треба повернути — експерт.

Також нагадаємо, що масштабний наступ росіян насправді вже йде повним ходом — військовий експерт Том Купер.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Комахи Укуси та свербіж Антигістамінні препарати Лікарі попереджають
Киян масово атакують рої мошок: є ризик летальних наслідків
1 хв на прочитання25 хвилин тому
Смачна страва Пиріг з грибами Рецепт приготування
Як приготувати апетитний пиріг з грибами замість звичайної піци
1 хв на прочитаннягодина тому
Магістральний водогін на Дніпропетровщині Вода
Запущено чергову ділянку магістрального водогону на Дніпропетровщині: по завершенню пропускатиме 550 тисяч кубічних метрів води на добу
2 хв на прочитання2 години тому
 Епідемія кашлюку охопила Європу В зоні ризику діти
Епідемія кашлюку охопила Європу, повідомляє агентство охорони здоров'я
2 хв на прочитання4 години тому
У Європі квітень б'є глобальний температурний рекорд одинадцятий місяць поспіль: чого чекати далі
1 хв на прочитання5 годин тому
Неврологи виявили, що цілісність білої речовини мозку у людей похилого віку не погіршується — це пояснює гостру пам'ять
2 хв на прочитання6 годин тому
Користь їжі без солі: секрети довголіття і здорового способу життя
3 хв на прочитання7 годин тому
Викиди CO₂ від виробництва електроенергії у 2023 р. були рекордно високі, та є й гарні новини про захист клімату — звіт
5 хв на прочитання8 годин тому