Догори
Дати відгук

До запуску торгівлі викидами всі повинні розуміти, як працюватиме система, – Міндовкілля

Україна повністю спроможна стати драйвером нових кліматичних рішень. 

2 хв на прочитання01 Лютого 2024, 15:45
До запуску торгівлі викидами всі повинні розуміти, як працюватиме система До запуску торгівлі викидами всі повинні розуміти, як працюватиме система
Поділитись:

Кліматична політика України не може «почекати». Її ефективна реалізація – це ще й питання руху до ЄС та «зеленої відбудови» країни. 

Про пріоритети розвитку кліматичної політики під час війни, «зелене» відновлення, енергоефективність, Національний план з енергетики та клімату, а також реалізацію програми Ukraine Facility говорили під час панельної дискусії на Міжнародному форумі «United for Nature. Agenda for Ukraine». 

«Кліматична політика та відновлення України за «зеленими» стандартами і новими технологіями – тепер не просто вибір, а наш обов’язок. Так, вже на сьогодні викиди СО2, пов’язані з військовими діями, становлять понад 150 млн тонн, наша промисловість втратила більше 30 великих підприємств. Таких факторів багато і ми їх враховуємо при встановленні короткострокових та довгострокових цілей», – наголосила заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України  Вікторія Киреєва.

Вікторія Киреєва розповіла учасникам про плани подальшого розвитку кліматичної політики в Україні та презентувала дорожню карту її реалізації, зокрема:

  • триває робота над вдосконаленням національної системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів;
  • розробляється стратегія торгівлі викидами. Вже цього року буде представлено проєкт Закону «Про систему торгівлі викидами”. У 2025 році буде презентований «тестовий» режим системи торгівлі викидами, плануємо, що повноцінно  вона запрацює з 2026-го, що в подальшому дозволить Українському СТВ  приєднатися до європейської СТВ. 
  • низьковуглецевий розвиток стане підґрунтям для наступного українського Національно визначеного внеску, який  Україна має представити в 2025 році. Саме ця стратегія стане основою для розбудови деокупованих регіонів.
  • Україна  готова бути учасником карбонового ринку вже сьогодні. Маємо відповідні домовленості із Швейцарією та Японією щодо викупу надлишкових квот викидів.
  • Міндовкілля вже розпочало роботу над впровадженням карбонових сертифікатів. 

Міжнародні партнери висловили впевненість, що Україна повністю спроможна стати драйвером нових кліматичних рішень. 

Більше новин читайте на Green Post.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко