Догори
Дати відгук

До 2030 року Україна не розвиватиме «зелену» енергетику – експерт

Як і раніше, ставку зробимо на ТЕС і АЕС

2 хв на прочитання18 Березня 2020, 00:38
Поділитись:

Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг нещодавно затвердила звіт з оцінки відповідності генеруючих потужностей, розроблений "Укренерго". Згідно з ним, держава до 2030 року не особливо перейматиметься розвитком «зеленої» енергетики, вважає експерт DiXi Group Роман Ніцович.

За його словами, Звіт з оцінки відповідності є типовим інструментом, за допомогою якого європейські країни прогнозують розвиток енергосистем.

«Зокрема, таке прогнозування включає оцінку попиту, пропозиції та пов'язаних ризиків у довгостроковій перспективі, а тому дозволяє приймати рішення для посилення безпеки постачання електроенергії. Для прикладу, у звіті "Укренерго" відповідні сценарії побудовані до 2050 року. Іншими словами, така оцінка потрібна, аби спрогнозувати розвиток ринку електроенергії та зрозуміти здатність енергосистеми задовольнити потреби споживачів», - стверджує він.

При тому, що один зі сценаріїв Укренерго є сценарієм «енергетичного переходу» (на обговорення якого в суспільстві уряд виділив аж півтора тижні), плани держави, схоже, не включають значного збільшення частки «зеленої» енергетики. Справа в тому, що ці плани – грандіозні, а «зелена» енергетика ще не може забезпечити таких потужностей і необхідної енергосистемі гнучкості.

«Вже у найближчі два роки, як наполягає "Укренерго", треба побудувати та ввести в експлуатацію мінімум 2 ГВт високоманеврених потужностей та систем акумулювання електричної енергії… У більш віддаленій перспективі - до 2030 року - оператор говорить про потребу забезпечити доступність потужностей ТЕС та АЕС, а також запровадження додаткових потужностей ГАЕС. Тобто у найближче десятиліття Україні все ще будуть потрібні вугільні та атомні, а також нові гідроакумулюючі електростанції», - повідомляє експерт.

Водночас він вважає, що цей план, який затверджений в Україні вперше, загалом є позитивним кроком до побудови надійної і безпечної енергосистеми.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Фото: «Китайська панорама»
У тренді: в Китаї зелена енергетика вперше перевершила вугільну за встановленою потужністю
1 хв на прочитання15 годин тому
Пошкодження магістральних мереж
Через пошкодження магістральних мереж є обмеження з видачі електроенергії - міністр енергетики
1 хв на прочитанняВчора
З ремонту вивели ще один атомний блок
Image by PIRO4D from Pixabay
Світла стане більше: з ремонту вивели ще один атомний блок
1 хв на прочитання24 Липня 2024
Світлана Гринчук
Підтримка групи G7+ допоможе Україні посилити енергосистему і наростити генерувальні потужності до наступної зими — Світлана Гринчук
1 хв на прочитання24 Липня 2024
Міненерго і японське JICA узгодили пріоритети співпраці для відновлення енергосектору і підготовки до зими
1 хв на прочитання24 Липня 2024
Є кілька сценаріїв того, як Україна проходитиме найближчу зиму — енергетик
1 хв на прочитання23 Липня 2024
Кабмін сьогодні прийняв низку важливих рішень для країни
6 хв на прочитання23 Липня 2024
Туреччина допоможе Україні з відновленням енергосектору і нарощуванням потужностей розподіленої генерації
1 хв на прочитання23 Липня 2024