Догори
Дати відгук

Для порятунку від зміни клімату українські фермери мають опанувати мікрозрошення – вчений

1 хв на прочитання02 Серпня 2020, 19:26
Image by Anrita1705 from Pixabay Image by Anrita1705 from Pixabay
Поділитись:

Мікрозрошення в Україні має дедалі більше розповсюдження і в умовах кліматичних змін саме воно є запорукою успішного продовження сільськогосподарської діяльності. Про це розповів президент Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало, пише Seeds.

За словами науковця, зростання площ під мікрозрошенням з 2,5 тис. га у 1992 до 18 тис. га у 2007-му і до 70 тис. га сьогодні відбулося в тому числі завдяки науковим розробкам і досягненням вітчизняних науковців.

Ними розроблено технології мікрозрошення сільськогосподарських культур, у тому числі  кукурудзи, сої, буряка цукрового, рису, арахісу, лікарських культур; норми водопотреби, інформаційна система з планування та управління режимами краплинного зрошення, рекомендації з управління ґрунтовими режимами, удосконалені методи діагностування строків поливу, ряд технічних засобів систем мікрозрошення.

На думку вченого, недостатній рівень використання наявного агроресурсного потенціалу обмежується сьогодні низьким рівнем природного вологозабезпечення на більш ніж двох третинах території України, яке постійно погіршується через зростання посушливості клімату.

В результаті чого, не лише в умовах степу, а також на більшій частині лісостепу і навіть полісся ефективне землеробство без зрошення стало практично неможливим.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.