Догори
Дати відгук

День «Полюби свою домашню тваринку»: як взяти у сім'ю кішку, собаку чи папужку та не пошкодувати — поради

Часто ініціаторами стають діти.

7 хв на прочитання20 Вересня 2021, 13:33
Фото:
Сенсація Фото: Сенсація
Поділитись:

Бажання завести домашнього улюбленця з'являється майже в кожної родини. Часто ініціаторами цього стають маленькі діти. Домашніх тварин прирівнюють до повноцінних членів сім'ї. адже вони потребують догляду, часу, уваги. До того ж  для дітей стають найліпшими друзями, пояснюють педагоги дошкільного навчального закладу.

Вони зазначають, що вибір домашнього улюбленця — це дуже відповідальне завдання. Передусім потрібно з'ясувати, чи всі члени родини згодні завести тварину, оскільки так чи так доглядати за нею доведеться кожному. Якщо ж рішення прийняте, то варто зважити всі «за» та «проти».

Зазвичай, обираючи домашню тварину, діти надають перевагу собакам, котам, птахам або гризунам. Кожен із цих представників тваринного світу має свої особливості.

Собаки

Домашня тварина, яку обирає більшість дітей, — собака, адже ця істота хоробра, вірна, ласкава, волелюбна та завжди готова захистити своїх господарів. Обираючи собаку, потрібно зважати не на зовнішній вигляд тварини, а на її темперамент та розмір. Варто ознайомитися з характеристиками порід собак і вибрати ту, яка підходить найбільше. Недоцільно зупиняти свій вибір на собаках бійцівських порід або на дуже великих собаках. Ліпше обрати собаку зі спокійним темпераментом.

Зазвичай собака стає для дитини вірним другом. До того ж, медичні дослідження з каністерапії показали, що взаємодія дитини із собакою сприяє лікуванню захворювань та емоційних травм дитини. Зокрема, психотерапевти рекомендують завести собаку, якщо в дитини виявляють депресію та нервозність. Собаки здатні підвищити самооцінку дитини та додати їй впевненості. Психологи наголошують, що діти почуваються в безпеці, якщо вдома є собака.

Собаки також позитивно впливають на опорно-рухову систему дитини. В дошкільняти, який вигулює разом із дорослими свого улюбленця двічі на день, значно підвищується рухова активність, він проводить більше часу на свіжому повітрі, що, у свою чергу, зміцнює імунітет. Лікарі стверджують, що діти, які мають собак, менше хворіють на інфекційні хвороби та рідше звертаються по медичну допомогу.

Однак, попри всі позитивні чинники, не варто забувати і про правила поводження із собаками. Якщо у помешканні з'явився собака, необхідно навчити дитину правилам спілкування з ним, зокрема не допускати, щоб дитина била тварину, тягала її за хвоста чи за шерсть, адже навіть у найтерплячіших собак це може викликати агресію. Слід показати дитині на власному прикладі, як треба пестити собаку, і пояснити, чого робити не можна. На перших етапах спілкування дитини із собакою не варто залишати їх на самоті.

Коти

Коти — незалежні, самостійні, але напрочуд розумні тварини. На відміну від собак, вони є менш терплячими та можуть проявляти агресію, якщо дитина ображає тварину. Сім’ям, де є діти раннього віку, можливо, ліпше утриматися від придбання кота. Якщо все ж таки обрали кота, то для дитини безпечнішою буде доросла тварина — вона спокійніша. Крім того, дорослому котові дитина не зможе завдати шкоди — ненароком наступити, надто сильно притиснути, як це може статися з кошеням.

На сьогодні наукою вже доведено факт: коти позитивно впливають на здоров'я своїх господарів. У медичну практику увійшов термін «фелінотерапія». Спілкування з котами сприяє лікуванню запальних процесів в організмі та хвороб опорно-рухової системи, а їхнє муркотіння допомагає зняти стрес, заспокоює дітей із синдромом дефіциту уваги та гіперактивності та, загалом, зміцнює нервову систему дитини.

Птахи

Папуги як домашні улюбленці вже давно не рідкість. Їх найліпше заводити для спокійних, спостережливих і відповідальних дітей, тому що птахи потребують чіткої організації харчування і теплового режиму. Спілкування з ними формує в дитини терплячість. Наприклад, щоб навчати папугу говорити, потрібно чимало зусиль, завзяття та наполегливості. Це буде особливо корисно для дітей із логопедичними проблемами, адже, навчаючи папугу тим чи іншим словам, дошкільнятко буде намагатися вимовляти їх якомога ліпше.

Для маленьких дітей спілкування з великими птахами може бути небезпечним через те, що вони мають великий сильний дзьоб і гострі кігті.

Гризуни

Якщо немає можливості тримати вдома тварин середнього розміру, як-то собака чи кіт, то вибір гризуна є оптимальним рішенням. Якщо дитина дуже активна та рухлива, слід одразу їй пояснити, що грають із хом’яком або морською свинкою обережно та спокійно, адже гризуни лякаються різких рухів і можуть вкусити.

Доглядаючи за маленьким домашнім улюбленцем, дитина стає відповідальнішою і терплячішою, що допоможе їй у подальшому житті.

Медичні протипоказання для утримання домашніх тварин

Психологи та лікарі погоджуються з тим, що спілкування з домашніми тваринами позитивно впливає на фізичне та психічне здоров'я дитини. Однак все ж є певні медичні протипоказання для утримання домашнього улюбленця, передусім, це алергія на шерсть тварин, лусочки шкіри або пір'я птахів.

Якщо невідомо, чи виникне в дитини алергічна реакція після спілкування з домашньою твариною то з'ясувати це можна, сходивши в гості до друзів або родичів, які вже мають обрану тварину. Перебування з домашнім улюбленцем покаже, чи проявляються в дитини симптоми алергії. В разі клінічних проявів алергії слід звернутися до алерголога, імунолога.

Симптоми алергії на шерсть, лусочки шкіри тварин і пір'я птахів:

  • сінна лихоманка (сезонний алергічний риніт) — чхання, нежить, закладеність носа;
  • подразнення слизових оболонок очей — свербіння та печіння, сльозотеча;
  • астма — кашель і хрипи;
  • екзема — свербіння, почервоніння шкіри;
  • кропив’янка — червонуваті висипання на шкірі, що постійно сверблять.

Рекомендації для батьків у разі появи в дитини симптомів алергії на шерсть, лусочки шкіри тварин або на пір'я птахів

Алергія на шерсть тварин, лусочки шкіри або ж на пір’я — це не причина довічної відмови від спільного перебування дитини з домашніми тваринами. В разі діагностування алергічної реакції варто спробувати подолати її як головну перешкоду для спілкування дошколятка з домашнім улюбленцем.

  • За появи перших симптомів алергічної реакції зверніться до алерголога чи імунолога.
  • Після встановлення точного діагнозу чітко дотримуйтеся рекомендацій лікаря, який за необхідності призначить імунотерапію чи лікування антигістамінними препаратами.
  • Постійно підтримуйте чистоту у помешканні: щоденно позбавляйтеся від пилу за допомогою пилососу та вологого прибирання; встановіть у приміщенні зволожувач повітря.
  • Не пускайте тварину в ті місця помешкання, де дитина проводить багато часу, — дитячу кімнату, на кухню тощо.
  • Не дозволяйте домашньому улюбленцю перебувати на ліжках, кріслах і диванах.
  • Привчіть дитину ретельно мити руки після контакту із твариною.
  • Уважно стежте за здоров'ям домашнього улюбленця, зокрема регулярно купайте його та перевіряйте стан шкіри.
  • Не стеліть у помешканні, де є дитина-алергік, килими з довгим ворсом, оскільки в ньому накопичуються алергени.

За відсутності рецидивів алергічних реакцій у дитини та протипоказань лікаря домашню тварину можна залишити у помешканні.

Нагадаємо, що в Румунії футболісти виходитимуть із собаками на церемонію відкриття матчу, щоб мотивувати вболівальників забирати із притулка тварин.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитанняВчора
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитанняВчора
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитанняВчора
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитанняВчора
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Пошкодження енергетичної інфраструктури Аварійні відключення електрики
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитанняхвилину тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання17 хвилин тому

Черкащина Шахрайство Привласнення землі
На Черкащині шахрайським шляхом привласнили землю вартістю понад 6 млн грн
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання3 години тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання3 години тому
Запіканки на будь-який смак: 11 рецептів — і солодкі, й несолодкі
12 хв на прочитання9 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора