Догори
Дати відгук

Чип для паралізованих: чоловік знову став на ноги завдяки бездротовому імплантату інтерфейсу між мозком і комп'ютером

Як тобі таке, Ілоне Маску?

4 хв на прочитання05 Лютого 2024, 13:03
Перший пацієнт, який отримав систему інтерфейсу мозкового чипа NEO, здатний хапати предмети за допомогою протеза руки. Фото: Університет Цінхуа Перший пацієнт, який отримав систему інтерфейсу мозкового чипа NEO, здатний хапати предмети за допомогою протеза руки. Фото: Університет Цінхуа
Поділитись:

Китайські науковці розробили бездротовий імплантат інтерфейсу між мозком і комп'ютером, який, за їхніми словами, досяг «проривного прогресу» у їхнього першого пацієнта і є менш інвазивним, ніж чип Neuralink Ілона Маска. Про це повідомляє SCMP.

Університет Цінхуа в Пекіні оголосив, що пристрій, створений його дослідницькою групою, досяг значного прогресу в реабілітації пацієнта, який отримав імплантат 24 жовтня.

Пацієнт є учасником клінічних випробувань на людях, і пристрій повинен буде пройти подальші дослідження, перш ніж він зможе отримати дозвіл на клінічне використання.

Також у вівторок Ілон Маск оголосив, що перший пацієнт отримав імплантат від його стартапу Neuralink Corp.

Імплантат китайської команди — під назвою Neural Electronic Opportunity (NEO) — дозволив пацієнтові з паралічем виконувати рухи руками за допомогою протеза, що носиться і керується його мозком, згідно з повідомленням університету, який додав, що цього було досягнуто без ризику пошкодження нейронів.

Мозково-комп'ютерні інтерфейси (BCI) — це пристрої, які створюють прямий шлях зв'язку між електричною активністю всередині мозку і зовнішнім пристроєм, наприклад, комп'ютером.

Імплантати BCI мають здатність «допомагати людям з важкими формами інвалідності у спілкуванні й активній реабілітації», йдеться у прес-релізі Університету Цінхуа.

Ці імплантати можуть допомогти пацієнтам з травмами спинного мозку і навіть такими захворюваннями, як епілепсія і бічний аміотрофічний склероз (БАС).

«Малоінвазивний» імплантат китайської команди має розмір двох монет і призначений для встановлення в череп. За словами розробників, він не має батарейок, оскільки живиться дистанційно за допомогою бездротового зв'язку ближнього радіусу дії за допомогою високочастотної антени.

Система NEO не імплантується безпосередньо в нервову тканину. Замість цього її електроди розміщуються в епідуральному просторі між мозком і черепом.

Електроди вловлюють нервові сигнали і надсилають їх бездротовим зв'язком на зовнішній приймач, прикріплений до шкіри голови. Потім сигнали можуть бути розшифровані телефоном або комп'ютером.

Для того, щоб імплантат ВСІ був стійким, він повинен бути мінімально інвазивним, зазначають в університеті.

«У порівнянні з BrainGate, Neuralink та іншими імплантованими ВСІ, наша система NEO підтвердила новий підхід до збалансування ефективності та інвазивності внутрішньочерепних БКІ», — сказали в Цінхуа.

Цього тижня Ілон Маск оголосив, що його стартап Neuralink імплантував свій перший пристрій пацієнту, і що перші результати виявилися багатообіцяючими. Мета пристрою — допомогти пацієнтам керувати комп'ютером, використовуючи лише свій мозок.

Імплантат Neuralink відрізняється від системи NEO тим, що містить ультратонкі нитки, які імплантуються в тканину мозку. Хоча вони призначені для проникнення в мозок на глибину не більше 2 мм, це все одно глибше, ніж деякі інші системи, що перебувають у стадії розробки.

Система NEO пройшла клінічні випробування на свинях, які, за словами представників університету, показали, що електроди здатні здійснювати «стабільний довготривалий запис» нервових сигналів, зберігаючи нейрони кори головного мозку неушкодженими. Ці нервові клітини в зовнішньому шарі мозку відповідають за такі важливі функції, як пам'ять і навчання.

На початку 2023 року, після 10 років розробки імплантату, команда отримала дозвіл на проведення першого дослідження на людині.

Перший пацієнт, якому імплантували систему NEO, став паралізованим у всіх чотирьох кінцівках 14 років тому після травми спинного мозку, спричиненої автомобільною аварією.

Всього за три місяці домашньої реабілітації він зміг взяти пляшку за допомогою протеза.

«За допомогою алгоритму машинного навчання пацієнт може самостійно їсти і пити», — повідомили в університеті.

У грудні команда розробників імплантату разом з медичними колегами з пекінських лікарень Сюаньву і Тяньтань також імплантувала пристрій NEO другому пацієнту, який зараз проходить реабілітацію.

«Наступним етапом дослідження є розробка нового протоколу активної реабілітації з використанням NEO для прискорення росту нейронів на місці пошкоджених сегментів спинного мозку», — повідомили в університеті.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
День біологічного годинника: експерт розповідає, як правильно «виставити час»
4 хв на прочитання54 хвилини тому
Знижує тиск і вагу Корисні продукти Схуднення
Знижує тиск і вагу: названо дешевий продукт, який потрібно вживати щодня
1 хв на прочитаннягодина тому
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитанняВчора
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитанняВчора
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання26 Квітня 2024