Як здивувати гостей на Новий рік, не витрачаючи нечувані гроші на делікатеси? Чим можна замінити дорогі продукти? Існує маса варіантів більш економної, але еквівалентної заміни. Розповідають «Здорові люди».
КБЖВ 100 г креветок — 144:28:2,4:1,2, а КБЖУ (К – кількість калорій; Б — білків; Ж — жирів; У — вуглеводів) кальмарів — 98:19:2,5:1,8 . Калорійність у кальмарів менша, що буде ще одним плюсом.
КБЖВ на 100 г: 126:7:10:3.
Інгредієнти:
кальмари — 100 г;
шпинат — 10 г;
перець болгарський — 100 г;
авокадо — 40 г;
кукурудза консервована — 40 г;
лимонний сік;
оливкова олія — 2 ст. л;
французька гірчиця — 1 ч. л.
Приготування.
Відварити кальмари 1 хвилину. Усі інгредієнти нарізати та змішати.
Заправити сумішшю з лимонного соку, солі та спецій, оливкової олії та гірчиці.
Фуа-гра входить у топ-10 дорогих делікатесів у світі і є жирною печінкою перегодованої качки чи гусака, по текстурі схожа на вершкове масло. З неї готують паштети, муси, доповнюючи страву фруктами та ягодами. КБЖВ у 100 гр фуа-гри — 462:11:44:4,7.
Замінити фуа-гру можна запросто курячим печінковим паштетом. Ця смачна та корисна страва бюджетно та цікаво виглядає на святковому столі. Вона менш калорійна, ніж гусяча печінка.
КБЖВ на 100 г – 148:5,5:12:5.
Інгредієнти:
куряча печінка — 250 г;
маслини без кісточок (банка) — 1;
цибулина — 2 шт.;
часник — 1 зубчик;
вершкове масло — 85 г;
спеції (мускатний горіх, суміш перців, кориця, 1 гвоздика, кардамон);
сіль — за смаком;
брусниця — 150 г;
спеції для конфітюру (кориця, ваніль);
желатин — 0,5 упаковки.
Приготування.
Нарізану цибулю і часник посолити, поперчити й тушкувати на сковороді в невеликій кількості олії та води. Відварити курячу печінку у підсоленій воді.
Викласти в блендер печінку без рідини, цибулю та часник зі спеціями, олію та збити до однорідної текстури.
Нарізати дрібно маслини та перемішати з паштетною масою. Викласти в креманки та відправити в холодильник.
Засипати в каструлю брусницю, спеції та довести до кипіння, додавши трохи води. Варити 7 хвилин та додати приготовлений за інструкцією желатин. Охолодити конфітюр і залити другий шар креманки. Покласти в холодильник.
Перед подачею можна прикрасити гілочкою розмарину та ягодами брусниці.
Дорогі гриби, що використовуються в різних святкових стравах, можна легко замінити печерицями.
КБЖВ на 100 г — 125:10:8,8:1.
Інгредієнти:
великі печериці — 180 г;
куряче філе — 80 г;
цибуля ріпчаста — 20 г;
морква — 20 г;
твердий сир — 30 г;
часник — 1 зубчик;
олія оливкова — 20 мл;
сіль, перець, зелень.
Приготування.
Відокремити ніжки від капелюшків, очистити капелюшки від шкірки. Акуратно вийняти м'якоть із капелюшків (зручно це робити чайною ложкою), щоб вийшло заглиблення.
Грибну м'якоть та куряче філе дрібно нарізати.
Моркву та цибулю очистити. Цибулю нарізати, моркву натерти на тертці.
Овочі та куряче філе обсмажити на сковороді з оливковою олією 2-3 хвилини, потім додати гриби. Смажити ще 3 хвилини. Перекласти все в миску, посолити, поперчити та пропустити через прес часник. Перемішати.
Начинити фаршем із грибів і курки капелюшки печериць. Посипати тертим сиром.
Викласти капелюшки на лист. Запікати при температурі 180 °C 25 хвилин.
Прикрасити перед подачею дрібно покришеною зеленню.
КБЖВ ікри щуки на 100 г — 74:15:2:0.
Смачна якісна червона ікра — продукт досить дорогий, до того ж, для вибору її необхідні деякі знання, щоб не нарватися на підробку.
Непоганою альтернативою червоній ікрі на новорічному столі може стати щуча. Її вважають найбільш благородною після чорної та червоної. Продукт має бурштиновий колір без нав'язливого рибного запаху. У магазинах, як правило, можна знайти пастеризовану ікру.
Також можете придивитися до ікри палтуса. Вона теж янтарного відтінку, але часто забарвлена у чорний колір. Найдешевша — ікра минтая. Краще купувати її у чистому вигляді без домішки олії. Через специфічний смак її краще змішувати з соусами чи додавати в салати, закуски в тарталетках, профітролі, фаршировані яйця.
Нема чого витрачатися на покупку дорогої риби до святкового столу, якщо є можливість замінити її горбушею, скумбрією й оселедцем.
КБЖВ на 100 г — 140:19:6:3.
Інгрідієнти:
горбуша — 800 г;
сіль — 2 ст. л;
цукор — 1 ст. л;
сушений кріп, перець.
Приготування.
Очистити горбушу. Розрізати рибу навпіл по хребту та видалити кістки.
Перемішати сіль і цукор. Натерти сумішшю рибу з двох сторін. Додати спеції та сушений кріп за смаком.
Викласти у посудину і притиснути вантажем. Збризкати лимонним соком.
Залишити рибу на 8 годин у теплі, а потім поставте в холодильник на 3 дні. Перевертати рибку 1 раз на добу.
КБЖВ на 100 г — 143:10:11:2.
Інгредієнти:
філе скумбрії — 500 г;
кабачок — 250 г;
лимон — 1 шт.;
оливкова олія — 30 г;
сіль — 1 ч. л;
паприка — 2 ч. л;
зелень.
Приготування.
Рибу та кабачки порізати на шматочки, лимони — тонкими кільцями.
Наколоти кабачки, лимон і рибу, складену вдвічі, на шпажки, чергуючи.
Викласти шашлички на пергамент на деку. Випікати в духовці 10 хвилин.
Змішати оливкову олію, зелень, сіль, лимонний сік, паприку. Змастити готові шашлички сумішшю із двох сторін.
Тут у пригоді стануть м'ясні рулети, котлети чи фаршировані страви з курки, індички чи свинини.
КБЖУ на 100 г — 95:10:5:1.
Інгредієнти:
куряче філе — 160 г;
часник — 2 зубчики;
шпинат — 100 г;
морква варена — 100 г;
російський сир — 50 г;
оливкова олія — 10 г;
сіль, спеції.
Приготування.
Відбити пласти курячого філе, посолити та поперчити.
Шпинат, відварену моркву, часник подрібнити в блендері й додати оливкову олію.
Суміш, що вийшла, викласти на філе, посипати тертим сиром і згорнути в рулет.
Загорнути рулет у фольгу і запікати в духовці протягом 20-25 хвилин за температури 180 °C.
Перед подачею розрізати рулет і оздобити зеленню.
Більше новин читайте на GreenPost.