Догори
Дати відгук

Як смачно замаринувати оселедець удома: поради та покрокові рецепти

Ідеально смакує з картоплею.

10 хв на прочитання12 Листопада 2023, 07:32
Маринований оселедець Маринований оселедець
Поділитись:

Оселедець цінується за жирність, м'який смак і невисоку ціну. Він добре поєднується з різними добавками і спеціями, тому цю рибу можна готувати щоразу по-новому.

«Здорові люди» пропонують замаринувати смачний оселедець у домашніх умовах і діляться найкращими рецептами маринадів.

Як вибрати оселедець

Свіжий оселедець. При купівлі оселедець треба добре оглянути. Очі свіжої риби повинні бути не закаламутні, не запалі, шкіра — блискуча, черевце — без слизу, а зябра (якщо вони не видалені) — без крові.

Вибирайте гладку тушку, без пошкоджень, порізів і грудочок (при натисканні пальцями не повинні залишатися вм'ятини).

Запах у якісного оселедця солонуватий, але м'який. Якщо є різкий запах спецій чи оцту — отже, ним маскують несвіжу рибу.

Більший оселедець жирніший і має більш виражений смак.

Оселедець заморожений. Трохи складніше оцінити якість замороженої риби. Насамперед необхідно звернути увагу на упаковку — вона має бути цілою, без пошкоджень. Великі скупчення льоду свідчать, що риба зберігалася неправильно, була розморожена і знову заморожена.

Усередині оселедець повинен бути однорідного кольору, без потемнінь і світлих плям.

Дуже важливо правильно розморозити рибу. Для цього перемістіть оселедець із морозильної камери в холодильник. Повільне розморожування збереже її структуру та смак.

Маринований оселедець як приготувати покрокові рецепти
Оселедець

Як підготувати оселедець до маринування

Свіжий або розморожений оселедець слід добре промити під холодною водою й обсушити паперовим рушником.

Голову з зябрами відрізати — від початку хребта, захопивши нижні плавці.

Уздовж тушки по черевці зробити не дуже глибокий (щоб не пошкодити внутрішні органи) розріз, приховати черевце і дістати нутрощі. Потім зробити невеликий надріз під шкірою біля шиї, захопити її пальцями і, потягнувши у бік хвоста, акуратно зняти.

Ножем зробити надріз по довжині риби на спинці, впритул до хребта, потім пальцями відібрати одну частину філе, а з іншої вийняти частину хребта, що залишилася. Маленькі кісточки видалити пінцетом.

Вийде два шматочки філе. Їх можна замаринувати повністю, у вигляді рулету чи шматочками.

Рецепти маринування оселедця

Оселедець можна замаринувати різними способами. Зазвичай до складу маринаду входить сіль, цукор, прянощі й оцет. Окрім того, можливі добавки з різних овочів, зелені, цитрусових і рослинної олії.

Оселедець має маринуватися в холодильнику хоча б кілька годин, але краще витримати 6-8 годин або добу. При тривалому витримуванні оселедця в маринаді він матиме сильний смак маринаду і стане жорсткішим.

Сіль для маринування використовують великого помелу без добавок.

Класичний маринад для оселедця зі спеціями

Оселедець, приготований у цьому маринаді, виходить дуже ароматним. Він чудово підходить для салатів, може подаватися із соусами та гарнірами.

Інгредієнти:

філе оселедця — 2 шматочки;

вода — 250 мл;

оцет — 50 мл;

сіль — 1-2 чайні ложки;

цукор — 2 чайні ложки;

чорний перець горошком — 1 чайна ложка;

насіння гірчиці — 1 чайна ложка;

насіння коріандру — 1 чайна ложка;

горошина запашного перцю — 2-3 штучки;

часник — 2-3 зубчики;

лавровий лист — 1 штучка;

цибуля — 1 штучка;

рослинна олія — 1 чайна ложка.

Приготування.

У каструльку вилити воду, додати сіль, цукор, спеції та довести до кипіння. Прокип'ятити кілька хвилин і прибрати з вогню. Влити оцет і перемішати. Прибрати убік до повного остигання.

Цибулю почистити і нарізати півкільцями.

Викласти оселедець з нарізаною цибулею в зручну для маринування посудину і залити маринадом. Зверху налити олію.

Маринувати в холодильнику не менше 6-8 годин, але не більше доби.

Оселедець, маринований у гірчичному соусі

Маринований оселедець як приготувати покрокові рецепти
Оселедець, маринований у гірчичному соусі

Інгредієнти:

філе оселедця — 2;

вода — 250 мл;

оцет 9 % — 50 мл + 0,5 ч. л. для маринаду;

сіль — 1 ч. л.;

цукор — 1 ч. л.;

рослинна олія — 50 мл;

гірчиця із сильним смаком — 2 ч. л.;

мед — 1 ч. л.;

чорний перець мелений.

Приготування.

У воді розмішати сіль і цукор (до розчинення). Влити оцет і перемішати.

Залити філе оселедця та прибрати в холодильник на ніч.

Для маринаду ретельно перемішати гірчицю з медом, оцтом та олією. Якщо мед густий і твердий, його можна злегка підігріти.

З оселедця злити воду і залити гірчичним соусом. Знову прибрати у холодильник на добу.

При подачі посипати маринований оселедець меленим чорним перцем.

Маринований оселедець із цибулею

Маринований оселедець як приготувати покрокові рецепти
Маринований оселедець із цибулею

Інгредієнти:

філе оселедця — 1 кг;

червона цибуля — 3 шт.;

вода — 150 мл;

оцет — 50 мл;

цукор — 25 г;

сушений кріп — 1 ч. л.;

лаврові листи — 3 шт.;

чорний перець горошком — 5 г;

запашний перець горошком — 5 г;

сіль — 5 г.

Приготування.

Закип'ятити воду, додати сіль, перець і цукор. Перемішати до розчинення і залишити остигати.

Оселедець нарізати невеликими шматочками, цибулю — півкільцями.

Викласти в банку чи контейнер шарами: оселедець, потім цибуля, потім знову оселедець і знову цибуля. Між шарами покласти лавровий лист.

В остиглий маринад додати кріп і оцет, перемішати й улити в посудину з оселедцем і цибулею.

Забрати в холод і залишити маринуватися приблизно на 24 години.

Маринований оселедець із цибулею чудово гармонує з картопляним пюре.

Рулетики з маринованого оселедця

Маринований оселедець як приготувати покрокові рецепти
Рулетики з маринованого оселедця

Рулет можна зробити з цілого філе, а можна попередньо розрізати оселедець на кілька частин, потім згорнути кожен.

Інгредієнти:

філе оселедця — 4 шт.;

огірок — 1 шт.;

цибуля — ½ шт.;

гірчиця — 2 ч. л.;

вода — 500 мл;

оцет — 100 мл;

цукор — 1 ст. л.;

сіль — 2 ч. л.;

лавровий лист — 2 шт.;

перець горошком — 2 шт.

Приготування.

Воду залити в каструльку, додати сіль і цукор, перець, лавровий лист, довести до кипіння. Вимкнути вогонь, додати оцет і залишити остигати.

Цибулю нарізати півкільцями, огірок — четвертинками.

Змастити філе оселедця гірчицею. На кожен шматочок покласти четвертинку огірка, трохи цибулі та згорнути. Можна закріпити зубочистками.

Викласти всі рулетики у зручний посуд і залити маринадом. Залишити маринуватися оселедець у холодильнику хоча б на кілька годин, а краще — на ніч.

Оселедець слабосолоний пряного посолу

Маринований оселедець як приготувати покрокові рецепти
Оселедець слабосолоний пряного посолу

Інгредієнти:

тушки оселедця — 2 шт.;

сіль — 60 г;

цукор — 30 г;

чорний перець — 6 шт.;

запашний перець — 6 шт.;

лавровий лист — 6 шт.;

насіння коріандру — 1 ч. л.;

вода — 500 мл.

Приготування.

Для приготування розсолу змішати в каструлі воду, сіль, цукор, чорний і запашний перець та лавровий лист. Довести суміш до кипіння та кип'ятити на маленькому вогні 7-8 хвилин. Потім залишити остигати.

Оселедець промити під проточною водою. Потрошити і чистити не потрібно, але зябра видалити.

Нарізати тушку оселедця впоперек на шматочки шириною близько 2 см. Викласти в посудину, просипати насінням коріандру.

Залити холодним розсолом, придавити вантажем зверху і прибрати в прохолодне місце. Достатньо залишити її в холодильнику на один день.

Маринований оселедець із лимоном

Маринований оселедець як приготувати покрокові рецепти
Маринований оселедець із лимоном

Подається такий оселедець зі свіжим чорним хлібом, відвареною чи печеною картоплею та вершковим маслом.

Інгредієнти:

тушки свіжого оселедця — 2 шт.;

цибуля — 2 шт.;

морква — 1 шт.;

лимон — 1 шт.;

цукор — 60 г;

лавровий лист — 8 шт.;

чорний перець — 10 шт.

Приготування.

Оселедець обробити, видалити дрібні кістки та нарізати невеликими шматочками.

Цибулю та моркву почистити. Цибулю нарізати кільцями, лимон — часточками, а моркву натерти на буряковій тертці.

Горошини чорного перцю розтерти разом із цукром у ступці.

Викласти в банку чи іншу посудину шарами цибулю, лавровий лист, моркву, оселедець, цукор, перець і лимон. Укладати щільно, наприкінці притиснути.

Прибрати оселедець у холодильник на 3 дні.

Оселедець, маринований із хроном

Маринований оселедець як приготувати покрокові рецепти
Оселедець, маринований із хроном

Інгредієнти:

оселедець — 4 шт.;

йогурт — 400 мл;

сметана — 400 г;

оцет — 4 ст. ложки;

цукор — 4 ст. ложки;

цибуля — 2 великі цибулини;

яблука — 2 великі яблука;

корінь хрону — 2 великих кореня;

зелена цибуля.

Приготування.

Оселедець обробити на філе, промити й обсушити. Нарізати шматочками.

Корінь хрону натерти на дрібній тертці, яблуко — на великій. Цибулю почистити і нарізати тонкими півкільцями.

У велику миску викласти хрін, яблуко, цибулю, додати цукор та оцет і перемішати. Викласти туди ж оселедець, дрібно нарізану зелену цибулю, йогурт та сметану, перемішати.

Перекласти оселедець у зручну банку та прибрати в холодильник.

Маринувати протягом доби.

Гострий маринований оселедець

Маринований оселедець як приготувати покрокові рецепти
Гострий маринований оселедець

Маринований таким чином оселедець може зберігатися в холодильнику більше тижня.

Інгредієнти:

філе оселедця — 4 шт.;

червона цибулина — 1 шт.;

оцет — 200 мл;

цукор — 300 г;

вода — 400 мл;

цедра апельсина — 1 шт.;

цедра лимона — 1 шт.;

паличка кориці — 1 шт.;

гвоздика — 5 шт.;

лаврові листи — 3 шт.;

чорний перець горошком — 1 ст. ложка.

Приготування.

Філе оселедця нарізати на шматочки завтовшки 1 см.

Цибулю почистити і нарізати тонкими кільцями.

У каструльці довести до кипіння воду, додати цукор і цедру апельсина та лимона. Помішуючи, розчинити цукор, потім додати спеції та зняти з вогню. Залишити розсіл остигати.

Чергуючи, викласти оселедець і цибулю в чисту банку (або кілька банок, якщо необхідно). Залити маринадом і закрити кришкою.

Прибрати оселедець для маринування в холодильник щонайменше на ніч.

Гострий маринований оселедець буде чудово поєднуватися з картоплею, приготовленою в духовці.

Оселедець, маринований із морквою

Маринований оселедець як приготувати покрокові рецепти
Оселедець, маринований із морквою

Інгредієнти:

тушки оселедця — 2 шт.;

цибулини — 2 шт.;

коріандр — 1 ч. ложка;

гірчиця — 2 ст. ложки;

цукор — 2 ст. ложки;

сіль — 1 ч. ложка;

оцет — 50 мл;

рослинна олія — 50 мл;

морква — 1 шт.

Приготування.

Оселедець обробити і нарізати невеликими шматочками.

Цибулю і моркву почистити і нарізати дольками. Насіння коріандру потовкти.

У миску викласти гірчицю, сіль, цукор і добре перемішати. Потім додати олію і, ще раз добре змішавши, оцет. Коли соус стане однорідним, всипати подрібнене насіння коріандру.

Викласти в посудину для маринування оселедець, чергуючи його з морквою і цибулею, і залити соусом, що вийшов. Маринувати 1-2 дні.

Також ми писали про закуску з оселедця, картоплі та зеленої цибулі — потрібні лише чотири найпростіші продукти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення з відкритих джерел
Якщо залишилися зайві бетонні блоки: креативні ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитаннягодина тому
Лісова пожежа в селі Хасія поблизу Афін у серпні: 2023 рік був одним із найгірших лісових пожеж у Європі. Фото: Angelos Tzortzinis/AFP/Getty Images
Вигоріла площа Майорки, Менорки й Ібіци разом: лісові пожежі у 2023-му завдали найбільшої шкоди Європі
1 хв на прочитання2 години тому
Термінова нарада щодо критичної ситуації з опалювальним сезоном у Кривому Розі
Критична ситуація з опалювальним сезоном у Кривому Розі, – Мінрозвитку
1 хв на прочитанняВчора
 Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та економіку
Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та залучати інвестиції для відновлення економіки
2 хв на прочитанняВчора
На Одещині - спалах АЧС
1 хв на прочитанняВчора
Батькам дітей із особливими потребами компенсуватимуть витрати на асистента: у Львові затверджено новий порядок
1 хв на прочитанняВчора
Україна презентує унікальну методологію оцінки екологічних наслідків збройних конфліктів
2 хв на прочитанняВчора
На Миколаївщині порушники відшкодували понад 23 тисячі гривень збитків за незаконну рубку дерев
2 хв на прочитанняВчора