Догори
Дати відгук

Чи впливає солодке на імунітет та при якій частоті дитячих хвороб батькам треба звертатися до імунолога

Є 12 чинників, через які можна запідозрити первинний імунодефіцит і звернутися до імунолога.

2 хв на прочитання28 Листопада 2021, 06:51
Поділитись:

За словами імунолога Умара Хасанова, прямого впливу солодкого на імунну систему немає, але велика кількість швидких вуглеводів у раціоні підвищує ризик розвитку ожиріння та цукрового діабету другого типу, а також може бути причиною серйозного порушення харчової поведінки.

Хасанов  говорить, що  солодке може навіть слугувати ліками: якщо в дитини через стресові фактори (а інфекція є таким фактором), розвинулася діарея або інтенсивна блювота, з’явилося зневоднення і підвищився ацетон, то велика кількість вуглеводів потрібна для нормалізації стану.

"Нещодавно батьки привели до мене на прийом дитину, ослаблену через сильну інфекцію (в її сечі спостерігалося значне підвищення рівня кетонових тіл). На прийомі було вирішено почати терапію, яка включала в себе цукерки, печиво і сік. Результат – дитина ожила прямо на очах. Але, зрозуміло, в усьому потрібна міра, зокрема і з солодощами", - навів приклад лікар.

При якій частоті дитячих хвороб батькам треба звертатися до імунолога?

Дитина, яка відвідує дитячий садок, може хворіти 10-15 разів на рік (особливо якщо є старші брати або сестри). Усе залежить від того, як хвороби протікають, наголошує медик.

Якщо йти до фахівця, то найкраще – до кваліфікованого педіатра або сімейного лікаря. До імунолога дитину варто скеровувати лише тоді, коли є ознаки первинного імунодефіциту.

Хасанов зазначає, що є 12 чинників, через які можна запідозрити первинний імунодефіцит і звернутися до імунолога. Вони дуже докладно прописані на сайті фонду «Соняшник», який спеціалізується на допомозі людям з первинними імунодефіцитами. Але ці вроджені захворювання майже ніколи не проявляються частими вірусними інфекціями, їхня тривожна ознака – регулярні бактеріальні та / або грибкові інфекції.

Нагадаємо, як підняти імунітет у дітей 4–7 років.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.