Догори
Дати відгук

Чи варто носити ліфчик, якщо хочеш мати гарні груди: поради мамолога

13 жовтня відзначають День без бюстгальтера.

4 хв на прочитання13 Жовтня 2021, 11:34
Бюстгальтер Бюстгальтер
Поділитись:

Бюстгальтер має довгу історію, яка починається ще у часи античної Еллади від грудних пов’язок, у яких еллінки займалися гімнастикою. Сучасний бюстгальтер — це нащадок корсету. У ХХ ст. завдяки феміністкам він став символом патріархального гноблення, і феміністки досі влаштовують перформанси з публічним спаленням ліфчиків. Але якщо винести за дужки такі функції бюстгальтера, як забезпечення контролю і табуювання жіночої сексуальності та сексуальну об'єктивацію жіночого тіла (в чому його звинувачують феміністки), то наскільки виправданим є носіння ліфчика? Адже в інтернеті можна знайти чимало суперечливої інформації як про користь, так і про шкоду бюстгальтера.

Отже, як впливає ліфчик на жіночі груди? Про це GreenPost розповів лікар-акушер-гінеколог, мамолог Юрій Марченко.

Ефект африканської жінки: чому африканкам не потрібен мамолог

В Африці не заведено носити бюстгальтер, тому рівень захворювань молочної залози в них мінімальний. Якщо згадати історію, то перші сарафани носилися під грудьми — ще давні єгиптянки носили легеньку тканину на двох бретельках. Уже згодом сарафан почав закривати молочну залозу — насправді це також добре, бо вона м’яка і тендітна, не любить прямих сонячних променів. Але тут важливо нічого не перетискати.

Чому природа не передбачила ліфчика

Не фізіологічно затискувати та підтримувати молочну залозу. Якби це було потрібно, то в організмі були б якісь підтримуючі та затискуючі функції — зв'язки, м'язи.

Виняток — це великі, деформовані або хворі груди, які потребують підтримки, або якщо відбуваються фізичні навантаження з великою амплітудою — стрибки, біг. У нормі молочна залоза має рухатися — це фізіологічно, бо під час руху відбувається дренування лімфи, рух крові. Цей процес відіграє дуже важливу роль. Цей рух частково пасивний, частково активний — за рахунок роботи венозної сітки. І якщо грудна клітка затиснута і молочна залоза не рухається, то рух лімфи не відбувається, вона «шукає», куди вийти, і просочується у протоки, утворюючи кістозні розширені протоки. Такий розповсюджений термін, як мастопатія, частково відображає цей процес. Хоча я використовую поняття «фіброзні зміни» та «кістозні зміни». Фіброзні зміни — це коли йде потовщення фіброзної тканини під впливом токсинів, які накопичуються в лімфі, під впливом гормонального фону, роботи шлунково-кишкового тракту, способу життя — це все спричиняє доброякісні захворювання молочної залози, які потребують корекції та динамічного активного спостереження за цим процесом. Тому мої рекомендації жінкам — щоб молочна залоза рухалася. Якщо її потрібно підтримати під час спорту, під час фізичного навантаження, то використовувати нижню білизну на натуральній основі, без затискачів — кісточок, металевих вставок, щоб не залишалося сліду, заглиблення у шкірі, щоб не перетискалася мікроциркуляція, бо це згубно для грудей.

Щоб груди були красивими

Що більше молочна залоза буде рухатись, то вона буде кращою, здоровішою та підтягнеться. Вона «приклеєна» до великого грудного м'яза, і частина харчування судини, лімфи йдуть від нього. Тому коли молочна залоза рухається, вона впливає на грудний м’яз, який теж рухається та скорочується. Тим самим він підкачується та формує молочну залозу.

Звісно, на молочну залозу (на її форму, на красу, еластичність) впливає і грудне вигодовування — кількість, тривалість, скільки разів жінка годувала, по скільки часу, як відлучалась дитина. Але молочна залоза має виконувати свою основну функцію. У нас дуже мало органів, які виконують монофункції. У молочної залози, крім функції нагодувати маленьку людинку, є функція гормонального синтезу, також це краса, сексуальність, груди роблять жінку жіночною, впливають на світогляд, на самосприйняття. Тому турбота про молочну залозу, про її красу, а особливо про здоров’я — це головний меседж, який ми, лікарі, доносимо до наших пацієнток усіма можливими засобами за найменшої нагоди.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Браконьєр Збитки державі Риболовля
На Одещині викрили браконьєра, який завдав збитки державі на суму більше мільйона гривень
1 хв на прочитання39 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Мангал із цегли власноруч (ФОТО)
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитанняВчора